So psom do Chorvátska

Dovolenka pri mori so psíkom. Aj Ty si ju môžeš užiť s tvojím chlpáčom, napríklad aj v Chorvátsku. A nájdeš tu aj psie pláže. Poď sa s nami inšpirovať.

So psom do Chorvátska
Zdroj foto: Ve Shandor
9886
Reklama

Kam na letnú dovolenku so psom? Vyber sa do Chorvátska!

 

V predchádzajúcom článku ste si mohli prečítať o našej prvej dovolenke pri mori na ostrove Krk. Keďže sa nám všetkým takáto dovolenka páčila naplánovali sme si ďalšiu a opäť v Chorvátsku. Ako destináciu našej druhej dovolenky sme si vybrali okolie Makarskej riviéry. Bývali sme v zastrčenej, no prekrásnej dedinke Slime, z kadiaľ sme vyrážali na psiu pláž v Omiši ale aj na výlety do okolitých miest. Túto dovolenku sme poňali trošku inak ako tú predošlú a nakombinovali sme si zdravý oddych spolu s prebádaním blízkeho okolia.

psia pláž v chorvátsku, pláž brzet, omišFoto: Ve Shandor Photography

OMIŠ

Takže , keď sa nechcete len tak váľať na pláži ale chcete aj niečo zaujímavé podniknúť odporúčam sa ubytovať v okolí prímorského mestečka Omiš alebo priamo v ňom. Vzniklo na úpätí kaňonu, ktorý vytvorila rieka Cetina pretekajúca stredom mesta. Práve na tejto rieke môžete zažiť istú mieru adrenalínu. Na ponuke máte rafting, canyoning alebo zip line nad riekou. So psíkom môžete vybehnúť na zrúcaninu pevnosti Mirabella a vychutnať si tak prekrásne výhľady na historické centrum mesta (platí sa vstupné v prepočte cca 3 €). Samozrejme aj tu sa nachádza psia pláž, ktorú sme si veľmi rýchlo obľúbili, plaža Brzet. Pláž sa nachádza pár minút od mesta a navštevovaná je prevažne iba domácimi. Podklad tvoria malé kamienky. Vstup do mora je dosť rázny, po cca 1m je už hlboká voda a je tam dostatok prirodzeného tieňa od okolitých stromov. Bohužiaľ v blízkosti sa nenachádza žiadna sprcha, ktorá by pomohla rýchlo a účinne zmyť soľ z kožuchu chlpáča.

 

 

SPLIT

Ak by sa vám mesto zunovalo môžete sa ísť pozrieť do okolitých miest ako je napríklad Split (1 a pol hodiny od Omišu). Split patrí medzi najväčšie pobrežné mestá Chorvátska. Nájdete tam okrem historického centra aj panelákové sídliská a rušné nákupné ulice.

split, výlet so psom, dovolenka so psom, so psom do chorvátskaFoto: Ve Shandor Photography

Preto by som vám odporučila si tento výlet naplánovať skôr na skoršie ranné hodiny kedy nie je ešte tak teplo ale zároveň ani tak rušno. Výlet môžete napríklad spojiť s rannou návštevou rybieho trhu a nakúpiť si tak čerstvé ryby na večernú grilovačku. V strede mesta sa nachádzajú pozostatky Diokleciánovho paláca spolu so zvonicou. Vežičku zvonice je dobre vidieť už z diaľky a môže vám tak slúžiť ako orientačný bod. Popri prístave sa tiahne novo vybudovaná Riva - promenáda, ktorá vám umožní obkukať si veľké výletné lode, čo tam kotvia. Keby ste v Splite chceli chvíľku pobudnúť a ísť sa schladiť do mora môžete navštíviť psiu pláž Duilovo - plaža za pse.

split, dovolenka so psom, výlet so psom, pes pri mori, so psom do chorvástskaFoto: Ve Shandor Photography

NÁRODNÝ PARK KRKA

V blízkosti máte aj Národný park Krka, kde môžete ísť spolu s vašim psíkom a dokonca sa tam môžete aj okúpať. Psy majú povolený vstup takmer do celého areálu parku okrem ostrova Visovac a taktiež nemôžu vstúpiť do kláštora. Jediné obmedzenie, ktoré tam psíky majú je to, že musia byť na vôdzke a pri preprave loďou alebo autobusom musia mať náhubok. Park je celkom rozsiahly a vo frekventovaných hodinách aj preplnený turistami. Ak sa chcete vyhnúť davom ľudí pri pokladniach, kúpte si lístky do parku cez internet. Takto si vyčkáte radu len na lodnú barku, ktorá vás do parku privedie.

národný park krka, so psom do chorvátska, so psom k moru, dovolenka so psom, výlet so psomFoto: Ve Shandor Photography

Do národného parku vedie niekoľko ciest cez päť vstupov. My sme si vybrali vstup cez dedinku Skradin → Skradinsky buk a pozreli sme si tak aj tradičnú malú chorvátsku dedinku. Ak si zvolíte ako cieľ prejsť celý park, tak sa pripravte, že sa budete o miesto na chodníku či vyhliadky biť s ďalšími turistami. My sme sa rozhodli, že sa radšej počľapkáme vo vode pri vodopádoch a počkáme kým sa situácia upokojí. Asi tak dve hodiny pred odchodom poslednej lode sme si prešli vnútorný okruh parku a vyhli sa tak náporom turistov. V istých momentoch sme dokonca mali pocit, že sme tam úplne sami, pretože široko ďaleko na chodníkoch nebolo ani živej duše.

národný park krka, so psom do chorvátska, dovolenka so psom pri mori, výlet so psomFoto: Ve Shandor Photography

DUBROVNÍK

Výlet si viete spraviť aj do Dubrovníka ak vám nevadí trošku dlhšia cesta (cca 3 hodiny a pozor ide sa cez hranice Bosny a Hercegoviny). Dubrovník je staré prístavné mesto, ktoré si zachovalo svoju autentickosť až do dnes. Samozrejme pri jeho návšteve musíte rátať s množstvom prúdiacich turistov prahnúcich po histórii, spolu so skalnými fanúšikmi Hry o tróny alebo Hviezdnych vojen, keďže mesto im slúžilo ako predloha k niektorým scénam.

dubrovník, kam so psom, so psom k moru, so psom do chorvátska, výlet so psomFoto: Ve Shandor Photography

Okrem motkania sa historickými uličkami Dubrovníka, čo jednoznačne odporúčam, sa môžete previesť lanovkou na horu Srð a kochať sa výhľadom na spleť uličiek alebo na okolité ostrovy. Neďaleko Dubrovníka sa nachádza aj arborétum Trsteno, bohužiaľ tam nie vždy pustia psíkov. Toto arborétum však stojí za pozretie, pretože patrí medzi prvé arboréta postavané na území Európy.

dubrovník, so psom k moru, dovolenka so psom, pes v chorvátsku, Foto: Ve Shandor Photography

 

Takto nakombinovanú dovolenku odporúčam, nemali sme so seba zlý pocit, že sa iba váľame po plážach (aj keď aj to niekedy nie je na škodu) ale zároveň sme spoznali kúsok z histórie krajiny, ktorú sme takto navštívili.smiley

 

 

Boli ste niekde v okolí, alebo priamo na týchto miestach? Podeľte sa o vaše zážitky a napíšte nám ich do komentára pod článkom.

Ve Shandor
Ve Shandor
Psy sú doslova môj život. Venujem im skoro všetok môj voľný čas, ráno s nimi vstávam, cez deň pobehujem, trénujem a večer sadám k počítaču plného psích fotografií pripravených na úpravu. Som dobrodružný typ, ktorý sa nezastaví pred žiadnou prekážkou ale predovšetkým som hrdá majiteľka dvoch borderkólií Nabu a (čerta) Jady.
Reklama
Blog Fórum