Rodézsky ridgeback (Rhodesian Ridgeback)

Rodézsky ridgeback – POVAHA: je pravým dieťaťom prírody, o čom svedčí jeho slobodný a ničím nespútaný pohyb. Tento pes vyžaduje neustálu spoločnosť svojej rodiny, je výborným spoločníkom. Je citlivý a vnímavý, učí sa rýchlo prirodzeným spôsobom

Rodézsky ridgeback  (Rhodesian Ridgeback)
Zdroj foto:
26709
1
Reklama

Rodézsky ridgeback  (Rhodesian Ridgeback)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 146

Skupina 6. duriče, farbiare a príbuzné plemená

Sekcia 3. príbuzné plemená

Náročnosť na výchovu:

náročný

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom:

dobrý

Vzťah k zvieratám:

priemerný

Využitie psa:

spoločník, poľovnícky pes

Umiestnenie psa:

ineriér – byt, dom

Váha a výška:

30 - 39 kg a 61 - 69 cm

Dĺžka srsti:

krátka, charakteristický hrebeňový pás na chrbte

Vek dožitia:

cca 10 - 12 rokov


 

Predkovia tohto majestátneho plemena sa dajú vystopovať až do Južnej Afriky okolo 17. storočia, kde  európsky usadlíci začali krížiť polodomestikované poľovnícke psy Hotentotov so psami ako sú mastif, nemecká doga, airedalský teriér, anglický chrt, svätohubertský pes. Práve po týchto afrických psoch, získal dnešný ridgeback tzv. „ridž“ – pás srsti, ktorá sa tiahne v protichodnom smere pozdĺž celého chrbta. Keď sa povie ridgeback – leví pes, myslíme so zvyčajne že tieto psy levy zabíjali. To však nie je pravda. Rodézsky ridgeback nie je schopný zabiť leva a to ani vo svorke. Psy leva len nahnali k lovcovi.

Rodézsky ridgeback už od útleho veku potrebuje trpezlivý a citlivý výcvik, pretože tvrdé zaobchádzanie a tresty ho zbytočne zmätú a navždy pokazia. Je výnimočný svojou inteligenciou a inštinktami, neposlúcha ihneď a slepo, ale potrebuje čas na premyslenie a je až neuveriteľné ako múdro sa dokáže zachovať.

 

Tento pes má vo svojej povahe okrem poľovníckeho inštinktu hlboko zakorenené ochraňovať svoju rodinu. Je pokojný a povahovo vyrovnaný pes s dlhým prahom dráždivosti.

 

Nie je to pes, ktorý by mal mať svoje miesto v koterci, pretože jeho srsť nie je uspôsobená chladným podmienkam.

Ridgeback v sebe dodnes zachováva kúsok Afriky. Svojou dokonalou stavbou tela, rýchlosťou a vytrvalosťou nemá problém skákať dokonca aj z miesta bez rozbehu. Netreba zabúdať na primeranú aktivitu k tomuto krásnemu plemenu. Rodézsky ridgeback je predurčený k rôznym športom ako sú napríklad coursing, agility, dostihy a mnoho iných. Každý šport pri ktorom si dostatočne vybije svoju energiu jemu a aj svojmu pánovi prináša radosť.

Rodézsky ridgeback sa dokáže uplatniť aj ako záchranársky pes. U takýchto psov sa vyžaduje vynikajúci čuch, absolútne vyrovnaná povaha, pevné nervy a dobrý fyzický fond. Všetky tieto kritéria ridgeback spĺňa.

Pozri si rodézskeho ridgebacka v týchto videách a ihneď si ho zamiluješ:

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Patrí rodézsky ridgeback do tvojej rodiny? Pochváľ sa fotkou tvojho psieho miláčika v  rozšírenom profile! Ak nie si zaregistrovaný v našej komunite psíčkarov a tých, ktorí chcú o psoch vedieť všetko zaregistruj sa. Je to jednoduché. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Katy
pred 7 rokmi
Ridgeback je krásne plemeno. Paci sa mi najma jeho vyrovnana povaha a exterier. Odporucam si o nom precitat clanok: http://www.chovatelahospodar.sk/clanok/rodezsky-ridgeback-africky-levi-pes-235
Blog Fórum