Chceš mať lepší život? Tak jedine so psom!

Mať psa ťa robím úžasným človekom! Prečo? Tu je 16 dôkazov, že vlastniť psa rozhodne zlepší tvoj život:

Chceš mať lepší život? Tak jedine so psom!
Zdroj foto:
18785
Reklama

16 vedeckých dôkazov, že vlastniť psa zlepšuje tvoj život

 

Pre nás, milovníkov psích chlpáčov, niet pochýb o tom, že psy prinášajú množstvo krásnych chvíľ do našich životov. Ako by sme nemohli žiť šťastne, keď sa každý deň prebúdzame k veselému zjaveniu s vrtiacim chvostom? Pre tých, ktorí ešte nemajú svojho chlpatého priateľa alebo ktorí si len plánujú jedného zaobstarať do svojej rodiny, určite vás poteší množstvo vedecky preukázaných výhod, ktoré psy prinášajú do našich životov!

 

1# Psy zlepšujú tvoju náladu

Už 15-30 minút trávenia času s tvojim psom, ti môže pomôcť k upokojeniu, uvoľneniu, zníženiu stresu a zvýšeniu šťastia. Hry so psom zvyšujú hladinu dopamínu a serototínu (hormón šťastia) v mozgu. Oba vyvolávajú radosť a pohodu. Takže ak sa nabudúce budeš cítiť zle alebo smutne, skús stráviť nejaký čas so svojim psom. Ten šťastný vrtiaci chvost určite vyčarí úsmev na tvojej tvári.

 

2# Mať psa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení

Štúdie ukazujú, že rozprávanie a hladkanie sa so svojim psom, sú často sprevádzané znižovaním krvného tlaku a to znamená znížené riziko pre nespočetné množstvo rôznych chorôb.

 

3# Psy chránia deti pred kožnými chorobami a alergiami

Deti, ktoré vyrastajú so psami majú nižšie riziko vzniku ekzému než tie, ktoré majú doma mačky alebo nemajú žiadneho psa. Okrem toho, pokiaľ deti  vyrastajú so psom, znižuje sa tým riziko vzniku alergií na domáce zvieratá.

 

4# Pes zlepšuje tvoje fyzické zdravie a podporuje tvoju kondíciu

Tvoj pes potrebuje každodenné cvičenie a pohyb. Majitelia psov nesú zodpovednosť, ktorá je sprevádzaná s hrou a prácou (výchovou) so svojimi miláčikmi. A to vedie ľudí byť viac fyzicky aktívnymi.

 

 

5# Ľudia so psami sa zotavujú z chorôb omnoho rýchlejšie

Majitelia psov sa z nevoľnosti zotavujú omnoho rýchlejšie ako nevlastníci psov. V skutočnosti psíčkari, ktorí utrpeli infarkt, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že sa plne zotavia ako tí, ktorí nemajú psov.

 

6# Psy môžu vykonávať perfektné služby

Špeciálne trénované psy sú skvelými slúžiacimi spoločníkmi pre ľudí so zdravotným postihnutím. Môžu byť vytrénované, aby dokázali priniesť lieky, zmierňujú stresové situácie a dokonca dokážu odhadnúť blížiaci sa epileptický záchvat.

 

7# Deti so psami v domácnosti menej vymeškávajú v škole

Všetci dobre vieme, že deti šteniatka úplne zbožňujú a výskum ukázal, že deti pochádzajúce z rodín, kde sa nachádzajú psy, majú lepšiu školskú dochádzku. Je to vďaka celkovo lepšiemu zdraviu a menšiemu počtu chorôb. Dokonca bolo u detí skutočne preukázané, že psy u dieťaťa zlepšujú sebavedomie a dokážu sa ľahšie vyrovnávať so stresom.

 

8# Jednoducho povedané, sú najlepším ľudským priateľom

Okrem ich výborne vyvinutému čuchu, sluchu a zraku, sú psy nesmierne inteligentné stvorenia s nečakane silnou lojalitou voči ich majiteľom. Vlastníci psíkov dobre vedia, že ich psy dokážu vnímať reč ľudského tela, emócie a pocity, a práve to vytvára cestu pre silné väzby medzi človekom a psom.

 

9# Majú obrovskú vytrvalosť, aby našli svojich majiteľov

Už si počul príbeh o psovi menom Bobbie? Ten putoval po krajine neuveriteľných viac ako 4500 km, aby sa vrátil k svojej rodine po tom, čo sa nešťastne stratil.

 

10# Dokážu byť vynikajúcimi strážcami

Už od malých šteniatok sa psy prirodzene učia pozorovať a uvedomovať si prípadné blížiace sa ohrozenie. Potenciálnych zlodejov odstrašujú svojim brechotom alebo sledovaním z okna. Rotvajlery, nemeckí ovčiaci a škótske teriéry patria k popredným hliadkovým plemenám. No každý pes dokáže zaznamenať niečo zvláštne alebo podozrivé.

 

11# Pomáhajú zvyšovať sociálnu interakciu

Psy okrem našej starostlivosti a trávenia času rôznymi hrami, potrebujú takisto čas na socializáciu s ostatnými psami. To znamená, že takisto aj ich majitelia majú príležitosť na socializáciu, zatiaľ čo dohliadajú na svojich chlpáčov. Už len malá prechádzka so psom nám môže pomôcť spoznať nových ľudí a získať tak priateľov.

 

12# So psom nikdy nezažiješ pochmúrne ani nudné momenty

Nudíš sa doma a nevieš čo dnes vymyslieť? Existuje toľko vecí, ktoré môžeš robiť so svojim psom! Môže to byť napríklad výlet do parku, do ZOO, hranie, behanie, trénovanie, učenie nových trikov, alebo len sledovanie, ako žuje svoju hračku. To všetko je zábava pre vás oboch.

 

13# Psy môžu dokonca zachrániť tvoj život

Zdá sa, že naši úžasní psí kamaráti sú schopní odhaliť známky rakoviny na ľudskom tele. Existujú príbehy o psoch, ktoré nepretržite lízali a prečuchávali malé hrčky alebo opuchliny na ľudskom tele, na ktorých sa neskôr zistilo, že tieto kožné útvary boli rakovinové. Keďže ľudia zistili, že psy dokážu niečo také vycítiť, boli špeciálne vyškolení a rakovinu sú schopný detekovať už za 3 hodiny!

 

 

14# Znižujú stres pri práci

U nás na Slovensku to ešte bohužiaľ nie je možné, ale napríklad v Amerike na rôznych pracoviskách, ktoré to umožňujú, rastie trend brať si svojich psov do práce. Štúdie ukázali, že práve títo zamestnanci majú počas pracovného dňa oveľa nižšiu úroveň stresu.

 

15# Mať psa ťa robí úžasným človekom

Zodpovednosť, trpezlivosť, obetavosť... a k mnoho iným skvelým vlastnostiam ťa tvoj pes vedie. Robí ťa to silnejším a lepším! Vo vzťahu človek a pes si kladieme otázku: „Kto zachránil koho?“ Je to určite na zváženie. Tak ako psy potrebujú nás, my potrebujeme ich. Je vedecky preukázané, že psy zlepšujú naše fyzické aj mentálne zdravie rovnako, ako aj zdravie ľudí okolo nás.

 

16# Potrebuješ ešte viac?

 

Bruno ti odporúča:

13 znakov, podľa ktorých zistíš či si závislý na svojom psovi

Ako nám psy dávaju najavo, že nás milujú?

Pes pomáha v boji proti depresii

Kategória - Lifestyle

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum