Zlatý retríver (Golden retriever, Zlatý retriever)

Je jeden z najobľúbenejších rodinných psov. Je veľmi inteligentný, spoločenský a lojálny. No pravdou je, že si zachováva hravú osobnosť šteniatka pomerne dlho. Viac o zlatom retrívrovi sa dozvieš tu:

Zlatý retríver (Golden retriever, Zlatý retriever)
Zdroj foto:
30269
Reklama

Zlatý retríver

(Golden retriever, Zlatý retriever)

 

Údaje FCI (stiahni):

Štandard č. 111

Skupina 8. Retrívre, sliediče a vodné psy

Sekcia 1. Retrívre

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

veľmi dobrý

Využitie psa:

spoločník, asistenčný pes

Umiestnenie psa:

interiér - dom s možnosťou výbehu

Váha/Výška:

max 36 kg/61 cm

Vek dožitia:

viac ako 13 rokov


 

Podľa dávnej legendy sa hovorí, že zlaté retrívre pochádzajú z ruských ovčiarskych psov z cirkusu. No v skutočnosti bolo toto plemeno vyšľachtené v 19. storočí v Škótsku, pri horskom statku Lorda Tweedmotha. A práve tu sa začalo vyvíjať plemeno zlatý retríver, ktoré malo mať tieto vlastnosti: perfektný partner pri poľovačkách, výnimočne pokojný a oddaný v domácnosti.

 

Tieto vlastnosti retrívrom ostali aj dodnes. Sladká a pokojná povaha je charakteristickým znakom tohto plemena. Zlatý retríver bol predurčený na prácu s ľuďmi, túžiac svojho pána potešiť za každých okolností. Aby sa prejavilo čo najviac vrodených dispozícií, je nutná dobrá a dôsledná výchova a výcvik.

 

Je to jeden z najobľúbenejších rodinných psov. Je veľmi inteligentný, spoločenský a lojálny. No pravdou je, že si zachováva hravú osobnosť šteniatka pomerne dlho. Niekedy do troch až štyroch rokov. Čo pre niekoho môže byť príjemné a pre iných naopak. Niektoré zlaté retrívre si svoju šteňaciu pobláznenosť udržia až do staroby.

 

Zlatý retríver miluje akciu! Blázenie sa v prírode a výlety sú pre neho obrovskou odmenou. Ak sa venuješ behaniu, retríver je pre teba ideálny parťák! A aportovanie? Radšej to nevyslovuj nahlas! Loptičku ti bude nosiť do úmoru laugh

 

Ak bývaš veľmi zaneprázdnený, tento pes nie je pre teba. Zlatý retríver potrebuje byť vždy nablízku svojej rodine a každodenný tréning alebo aktivita s ním by mala byť každodennou samozrejmosťou. Ak sa nudí, má to za následok problémové správanie. Najobľúbenejšie aktivity retrívrov sú jednoznačne aportovanie, sú skvelí aj v agility, obedience. Svoje využitie môžu nájsť aj ako asistenčné či záchranárske psy.

 

Šteniatko zlatého retrívra medzi 4 a 7 mesiacom veľmi rýchlo rastie, preto musíš dávať pozor a šetriť jeho kĺby, pretože je náchylné na ochorenia kostí. Najideálnejší povrch pre aktivity v tomto období života psíka je tráva.

 

Deti a zlatý retríver? Žiadny problém. Neobťažuje ho detský hluk ani rozruch, v skutočnosti sa v tom vyžíva a rád sa pridá k akémukoľvek šibalstvu! Treba dávať pozor pri malých deťoch, pretože retríver je predsa len veľký pes. S inými psami a zvieratami má výborný vzťah.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma zlatého retrívra? Pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum