Vipet (Whippet)

RASY PSOV – PSŮ – Vipet (Whippet) . Vipetia láska k behu vyžaduje krátke, ale zato intenzívne cvičenia každý deň. Veď predsa vipet je najrýchlejší pes vo svojej váhe. Zaujíma ťa toto plemeno, čítaj ďalej...

Vipet (Whippet)
Zdroj foto:
8709
Reklama

 

Vipet

(Whippet)

 

Údaje FCI:

Štandard č. 162

Skupina 10. Chrty

Sekcia 3. Krátkosrsté chrty

Náročnosť na výchovu:

náročný

Náročnosť na pohyb:

náročný

Vzťah k deťom: 

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník, športový pes

Umiestnenie psa:

interiér

Výška:

Pes – max 51 cm, fenka – max 47 cm

Vek dožitia:

12 - 15 rokov


 

Vipet je pomerne mladé plemeno, pár stoviek rokov staré, ktoré sa vyvíjalo v severnom Anglicku v oblasti Lancashire a Yorkshire. Toto húževnaté plemeno vzniklo krížením anglických chrtov a niekoľkých rôznych druhov teriérov. Výsledkom týchto krížení vznikol pes malý a neskutočne rýchly. Svoje využitie v tej dobe získal pri love na králiky a iné drobné zvieratá. Vipety boli veľmi populárne u mužov robotníckej triedy, ktorí ho využívali na rôzne preteky a súťaže. A pokiaľ robotnícka trieda majiteľov vipeta zdokonaľovala toto plemeno v duchu závodov a lovu, vyššia trieda sa zamerala na zdokonaľovanie vzhľadu plemena.

 

Elegantný vipet je veľmi milej a priateľskej povahy, zároveň je veľmi hravý a športovo založený. Vipet je vhodný pre aktívneho majiteľa, ktorý sa mu bude nadovšetko venovať a dopraje mu dostatok aktivity. Vipetia láska k behu vyžaduje krátke, ale zato intenzívne cvičenia každý deň. Miluje voľný výbeh, ale musíš naňho dávať veľký pozor, pretože veľmi rád zdrhne za čímkoľvek, čo sa pohybuje. Veď predsa vipet je najrýchlejší pes vo svojej váhe wink

 

Vipet nie je ani zďaleka ako zlatý retríver. Je to nezávislý mysliteľ, ktorý sa nebude nijako namáhať, aby ťa potešil. Niekedy býva neskutočne tvrdohlavý a dokáže tebou poriadne manipulovať. Takže pri výcviku si vždy stoj za tým, čo hovoríš a aký povel mu dávaš. Samozrejme, hrubé jednanie s vipetom nie je tá správna cesta. Reaguje na pozitívne výchovné metódy, ktoré kladú veľký dôraz na chválu a občas na nejaké maškrty. Vipet je napriek svojej nezávislosti veľmi citlivé plemeno a stres na neho nepôsobí vôbec dobre.

 

Pri nesprávnej alebo žiadnej socializácií môže byť vipet veľmi plachý a bojazlivý. Preto zober svoje šteniatko všade a zoznám ho zo všetkými zvukmi aby sa bojazlivosti predišlo.

 

Vipet má krátku, hladkú a tenkú srsť, ktorú je potrebné v chladnejšom počasí ochrániť.

 

Vipet je skutočne všestranné plemeno. Je horlivým konkurentom v agility, flyballe alebo coursingu. Aj keď je o vipetoch známe, že sú to nezávislé duše, vynikajú aj v obedience.

 

 

 

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Už máš doma nezbedného vipeta? Pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum