Tieto parazity môžu poriadne potrápiť zdravie tvojho psa. Ako sa pred nimi brániť?

Pásomnice (Škrkavky, Machovce,...), Giardie, Isospory sú pre teba samé neznáme pojmy? Pozor na to, vymenované potvory patria medzi najčastejšie črevné parazity, ktoré napádajú a poškodzujú zdravie našich psov.

Tieto parazity môžu poriadne potrápiť zdravie tvojho psa. Ako sa pred nimi brániť?
Zdroj foto:
27854
Reklama

Keď nefunguje trávenie alebo trápenie s črevnými parazitmi

 

 

Aké riziko predstavujú tieto parazity?

 

Vyvolávajú príznaky, ktoré oslabujú tvojho psa. Niektoré larvy parazitov dokážu migrovať v tele psa a napádať ďalšie vnútorné orgány. Iné parazitárne ochorenia patria navyše medzi zoonózy, čo znamená, že sa jedná o ochorenie prenosné i na človeka.

 

O aké ochorenia sa teda jedná?

 

1. Toxokaróza, škrkavky

Malé červy, ktoré sú viditeľné okom, potrápia nejedného majiteľa malého šteniatka. Pri ich vysokom výskyte v organizme, ich dokáže človek pozorovať napríklad v truse, čo je už skutočne závažný stav.

Pes sa môže nakaziť prostredníctvom infikovaného krmiva, vody, výkalov. Častým spôsobom prenosu je prenos z matky na plody v maternici. Pri zanedbaní liečenia matky, dokáže infikovaná matka nakaziť škrkavkami svoje šteniatka aj prostredníctvom mlieka.

Skonzumovaná zle umytá zelenina je tiež možný spôsob ako sa nakaziť, keďže infikované vajíčka sa môžu zdržiavať v pôde. Aj keď človek nie je ideálnym hostiteľom, šarapatu dokážu škrkavky urobiť napríklad ich putovaním a vyvolávaním zápalov rôznych orgánov v tele. Obzvlášť je potrebné dávať pozor na malé deti a šteniatka, pretože práve deti sa dokážu rýchlo nakaziť od psov, ktorí trpia škrkavkami.

Pes, trpiaci škrkavkami má poruchy trávenia, môže mať hnačky, chudne, badať na ňom celkovú slabosť a výrazným znakom je veľké bolestivé bruško. V prípade veľkého zamorenia škrkavkami pes trpí horúčkami, kašľom, zápalovými zmenami pľúc, pečene.

A preto : odčervuj fenku pred pripustením v prvom mesiaci gravidity a spolu so šteniatkami v ich prvých 2 týždňoch života. Šteniatka sa ďalej odčervujú približne v dvojtýždňových intervaloch. Dospelé psy sa odporúča odčervovať každé tri mesiace.

 

2. Giardióza

Ochorenie vyvolané bičíkovcami, ktoré nie je možné vidieť voľným okom. Najcitlivejšie pre vznik ochorenia sú mladé jedince, ale nakaziť sa môže aj dospelý psík.

Infikované vajíčka vylučuje do vonkajšieho prostredia nakazený pes.

 

Ako sa môže nakaziť zdravý pes?

Stačí keď sa napije z tej „správnej“ mláky, v ktorej sa nachádzajú vajíčka.

Pri giardióze pozorujeme hnačku s hlienom, apatiu, striedanie hnačky so zápchou. Príznaky môžu byť aj nevýrazné.

To, že tvoj psík trpí giardiózou ti potvrdí veterinár a koprologické vyšetrenie. Veterinár následne zvolí správny postup a potrebné liečivá.

 

3. Isosporóza

Pôvodcami ochorenia sú kokcídie (vnútrobunkové parazity), ktoré ničia bunky tenkého čreva. Isporózou sa môže pes nakaziť napríklad požratím drobných nakazených cicavcov (potkany, myši,...). Pri tomto ochorení môžeš sledovať u psa nechutenstvo, dehydratáciu, hnačky, apatiu, slabosť.

Tak isto ako pri giardióze, pri podozrení na toto ochorenie, je potrebná návšteva veterinára.

 

4. Rôzne druhy pásomníc

Keďže poznáme veľké množstvo rôznych druhov pásomníc, aj príznaky ktoré vyvolávajú pri napadnutí organizmu sú rôznorodé.

Medzi známe druhy pásomníc radíme : Toxocara canis, Toxocara cati, Trichuris vulpis, Trichinella britovi, Trichinella pseudospiralis.

Typickými príznakmi pri pásomniciach ktoré poškodzujú trávenie sú: chudnutie, zvrátené chute, hnačka, apatia a iné tráviace poruchy.

Dipilidium caninum je psia pásomnica, prenášaná blchou. Preto odčervuj aj keď bojuješ s blchami.

Machovce – pre naše územie netypický druh, avšak ak sa chystáš na dovolenku do teplejších oblastí, úplne stačí keď tvoj pes prejde po pôde (v ktorej sú vajíčka pásomnice), olízne si labky a môžeš vyhľadávať veterinára.

Častým problémom, pri týchto parazitárnych ochoreniach je, že sa nedajú úplne presne popísať príznaky. U jedného psa môže byť príznak výraznejší a u druhého psa sa daný príznak nemusí vôbec prejaviť aj keď ide o tú istú chorobu. Alebo sa príznaky striedajú. Niekedy sa nám aj pes napadnutý parazitmi môže javiť ako zdravý pes.

 

Ako udržať môjho psa zdravého?

Prevencia spočíva v pravidelnom odčervovaní. Nezabúdaj ani na koprologické vyšetrenie.

Udržuj psíka v čistote a staraj sa o priestor kde sa pes zdržuje (vo vlhkom prostredí sa dobre darí larvám rôznych parazitov).

Nie je na škodu zaradiť do psieho jedálnička doplnky výživy ako sú probiotiká a rôzne iné doplnky pre posilnenie imunity.

 

A posledná vec. Zbieraj po svojom psíkovi hovienka. Predídeš tým prípadnému šíreniu infikovaných pôvodcov ochorení.  Väčšinu parazitov voľným okom nevidíme, ale to neznamená, že nemôžu byť v truse nášho psíka.

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Parohy pre psov – Čo by si mal vedieť predtým, ako ich dáš obžúvať svojmu psovi?

Kastrace - Proč nechat fenku kastrovat?

Čo sa skrýva za pekným obalom žuvacej ´´kosti´´ pre psov?

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný, môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre. Tak teda neváhaj pridaj sa k nám a zaregistruj sa!

Reklama
Blog Fórum