Tip na výlet so psom: Zádielská tiesňava

Ak sa chystáš na východ Slovenska a rozmýšľaš kam by si sa vybral so svojim psom, určite navštív Zádielskú dolinu. Tento prírodný skvost sa nachádza iba kúsok od metropoly Košíc.

Tip na výlet so psom: Zádielská tiesňava
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
4609
Reklama

Tip na výlet so psom: Zádielská tiesňava

 

Ak sa ti už zunoval dóm sv. Alžbety v Košiciach a po uličke remesiel si prešiel toľkokrát, že vieš presne kde sa čo nachádza, je čas navštíviť okolie tohto slovenského veľkomesta. Približne 40km západne od Košíc sa nachádza prírodný skvost – Zádielská tiesňava. Náučný chodník najhlbšou dolinou na Slovensku ti ponúkne viac než len prechádzku prírodou.

trip-vylet-dog-pes-dolinaZdroj: hiking.sk

Náučný chodník, ktorý začína na platenom parkovisku (1,50 € za auto) za obcou Zádiel, je dlhý približne 10 km. Trasa nie je náročná a okrem jedného stupáčiku si užiješ so svojim psom vcelku príjemnú prechádzku. Hoci mapy a múdry internet hovorí, že náučný chodník zdoláš za 3 hodiny, času si vyhraď omnoho viac. Výhľadom, ktoré sa ti naskytnú, určite neodoláš.

trip-vylet-dog-pes-dolinaFoto: Karolína Dobiašová

Na chodníku sa nachádza 7 informačných tabúľ, ktoré ťa postupne prevedú všetkými zaujímavými informáciami o tomto mieste. Takmer do polovice trasy kráčaš v tieni kaňonu proti prúdu Blatnického potoku, na mieste kedy sa od potoku odkláňaš, začína jediné prudké stúpanie. Za odmenu po troche námahy sa čoskoro dostaneš na najobľúbenejšie vyhliadky na Krkavčích skalách a na Zádielský kameň, z ktorých sa dívaš na celú dolinu pod sebou.

 

 

trip-vylet-dog-pes-dolinaFoto: Karolína Dobiašová

Pre nás bola však oveľa krajšia ďalšia časť vychádzky, a to po okraji zádielskej planiny. Pozdĺž nej sa celý čas dívaš na otvorenú krajinu, na útesy pod tebou a na krásne lúky pred sebou. Zastav sa oddýchni si, výhľadmi sa určite nepresýtiš. Najznámejší kamenný útvar – Cukrová homoľu, si tak možno dopriať hneď z niekoľkých uhlov.

trip-vylet-dog-pes-dolinaFoto: Karolína Dobiašová

Na konci výletu chodník opäť prudko klesá a výlet zakončíš tam, kde si ho aj začal. Občerstviť sa môžeš v malom bufete, ktorý sa nachádza hneď pri parkovisku.

trip-vylet-dog-pes-dolinaFoto: Karolína Dobiašová

A aké „NAJ“ Zádielská tiesňava ponúka?

  • tiesňava je miestami široká iba 10 metrov

  • ide o najhlbšiu tiesňavu na Slovensku

  • Cukrová homoľa je vysoká až 105 metrov

  • nachádza sa tu až 120 jaskýň

  • Zádielské hradisko je najstaršie a najväčšie praveké hradisko

trip-vylet-dog-pes-dolinaFoto: Karolína Dobiašová

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

Bruno ti odporúča:

Tip na výlet so psom: Rekvizita anjela z filmu Za nepriateľskou líniou

Tip na výlet so psom: Miniskanzen drevených kostolíkov v Ľutine

Tip na výlet so psom. Spišská, spišský, spišské

Tip na výlet so psom: Kvačianska dolina

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum