Akú moc má dočasná opatera o psa?

Dočasná opatera o psa z útulku je krásnou, ale zároveň ťažkou skúškou osobnosti. Mení teba, psa aj okolie. Ako? Dočítaš sa v našom článku.

Akú moc má dočasná opatera o psa?
Zdroj foto: Ve Shandor
8128
Reklama

Akú moc má dočasná opatera o psa?

 

Takmer každý, kto aspoň raz vyskúšal dočasnú opateru psa z útulku, ti vie povedať, aká úžasná skúsenosť to je. Áno, je náročné vychovávať šteniatko, zamilovať sa do neho a nakoniec sa s ním rozlúčiť vo chvíli, keď ide do svojho trvalého domova. Ale je toľko krásnych vecí, ktoré sa udejú počas toho, ako sa o neho staráš, že to naozaj stojí za to.

 

Dočasná opatera zmení tvoj život k lepšiemu, zmení životy psov, a tiež životy ľudí v tvojom okolí. To, čo ponúka dočasná opatera, je oveľa silnejšie ako pocit smútku pri rozlúčke so psíkom. Ak máš kúsok miesta vo svojom srdci a kúsok miesta vo svojom domove, odporúčame ti túto láskyplnú záležitosť vyskúšať. Dočasná opatera zo sebou prináša aj 5 milých okamihov, ktoré určite stoja za tvoju snahu.

 

1. Vyskúšaš si život so psom na vlastnej koži

Ak si doteraz nevlastnil žiadneho psa, dočasná opatera je skvelá príležitosť na otestovanie sa. Otestovanie tvojej zodpovednosti. Jednou z výhod je, že niektoré útulky ponúkajú čiastočné, alebo úplne pokrytie nákladov na starostlivosť psa. Získaš tak šancu zistiť, aké finančné zaťaženie prináša pes v domácnosti. Rovnako zistíš, koľko času taký pes vyžaduje, aké sú jeho potreby, požiadavky na aktívny život či iné maličkosti – nemaličkosti, ktoré obetuješ za jeho dočasnú lásku k tebe. A kto vie, možno sa z teba nakoniec stane jeden z tých neúspešných dočaskárov, ktorý dočasnú opateru nezvládol a ten chlpatý pohľad si napokon u seba nechal natrvalo. smiley

 

2. Zachraňuješ hneď dvakrát

Koterce v útulkoch sa rýchlo plnia. Nie každý útulok či karanténna stanica je stavaná na veľký počet psov. Preto sa častokrát v jednej voliére tlačia viaceré psy, alebo dokonca psy z ulice nemôžu byť prijaté, kým sa miesto pre nich neuvoľní. Keď ponúkneš svoj domov psovi, ktorý v útulku trpí z najrôznejších dôvodov, zachraňuješ život dvakrát. Psovi, ktorý prichádza k tebe do postele a psovi, ktorý môže svoju hlavu zložiť v útulku. To sa už oplatí, nie?

 

 

3. Dáš mu to, čo mu pomôže nájsť nový domov

Socializácia, istota, výcvik či „obyčajná“ dôvera. To všetko ho môžeš naučiť. Pobyt v útulku neposkytuje psovi žiadnu príručku do ďalšieho života. Práca dobrovoľníkov je častokrát časovo obmedzená a ich starostlivosť rozdelená medzi mnoých psov. Nie je čas psa socializovať či učiť ho základnú poslušnosť. Dočasná opatera ponúka individuálny prístup, pes sa vďaka tomu naučí komunikovať s ľuďmi, psami či ďalšími zvieratami. Naučí sa chodiť na vodítku, ale najdôležitejšie, naučí sa dôverovať a opäť milovať svoj život. Preto dočasná opatera dáva psovi oveľa väčšiu šancu umiestniť sa do nového domova.

 

4. Ty, ako človek, rastieš

Možno budeš na začiatku tohto nového dobrodružstva prekvapený. Prekvapený zo zodpovednosti, ktorá ťa náhle dostihla. Starostlivosť o psa ti ukáže, čo sa v tebe skrýva, ukáže ti cestu, ktorou si predtým nikdy nekráčal. Mnohí dočaskári ti potvrdia, že ich životy sa zmenili k lepšiemu. Starať sa o psa, ktorý to predtým nemal ľahké, ťa naučí pokore, naučí ťa uprednostniť niekoho pred samým sebou. Tiež ťa naučí disciplíne. Tvoj život sa naplní láskou a súcitom. Dokonca aj rozlúčka so psom, o ktorého si sa mesiace staral, ťa naučí vážiť si všetko, čo okolo seba máš. A keď nič iné, tak pravidelné prechádzky, tréning a pobyt na vzduchu ti pomôžu zostať zdravším.

 

5. Iní sa učia od teba

Keď robíš niečo zaujímavé, na verejnosti o tom stále hovoríš. Stáva sa to pre teba všetkým. Ľudia ťa počúvajú, vnímajú tvoje myšlienky a činy, ktoré každý deň robíš pre niekoho iného. Títo ľudia budú o tom hovoriť ďalším ľuďom, a tak sa môže spustiť reťazec udalostí, ktoré prinášajú prospech ľuďom aj psom. Zároveň pomáhaš neznámym rodinám nájsť ich spriaznenú dušu. Obohatíš tak aj ich životy. Každá rozlúčka, znamená nový začiatok pre tvojho zverenca. Preto ak sa venuješ dočasnej opatere psov, hovor o tom, šír osvetu, ľudia aj psy ti budú určite vďační.

 

Už si mal niekedy psíka v dočasnej opatere? Aké to bolo a čo ťa to naučilo? Daj nám vedieť v komentároch pod článkom.

 

 

Zdroj: dogtime.com

Zdroj titulnej foto: Ve Shandor Photography

 

Bruno ti oporúča:

Pes „na chvíľku“ alebo dočasná opatera

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

14 faktov o tom, že psy z nás robia lepších ľudí

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum