10 znakov ktoré ti napovedia, či je tvoj pes šťastný

Ako zistiť či je môj pes šťastný? Či robím všetko preto, aby to tak bolo? Čo nasvedčuje tomu, že je spokojný? Na všetky otázky nájdeš odpoveď v našom článku.

10 znakov ktoré ti napovedia, či je tvoj pes šťastný
Zdroj foto: PesBruno.sk
14086
Reklama

10 znakov ktoré ti napovedia, či je tvoj pes šťastný

 

Majitelia psov trávia veľa času rozmýšľaním o tom, čo nám chcú tie naše chlpaté lásky povedať. Neustále analyzujeme prečo naše psy chodia za nami z miestnosti do miestnosti, prečo zároveň vrčia a vrtia chvostom, a prečo tie psy vyzerajú stále hladné, keď len pred chvíľou dojedli.

Psy využívajú svoj vlastný jazyk a vo voľnej prírode nemajú problém medzi sebou komunikovať. Prečo by aj nie, veď ich životy plynú rovnakým smerom a spôsobom. Je to pre nich priam životne dôležité, hlavne pre tie, ktoré spolu žijú vo svorkách.

 

U domestikovaných psov to však nemusí byť až taká pravda. Tieto psy žijú väčšinou individuálne, prežívajú inú minulosť a ich prítomnosť sa uberá do osobitnej budúcnosti. A hlavne domestikované psy žijú s ľuďmi. Takže, niet sa čo čudovať, že naším psom nie vždy rozumieme, veď žijeme s úplne iným druhom, ktorého komunikácia funguje na trochu inom princípe.


Každého majiteľa však najviac trápi, či je jeho pes naozaj šťastný. A každý majiteľ chce, aby ten jeho pes bol najšťastnejší na svete. Pretože pre neho tak veľmi znamená. Zozbierali sme preto 10 známok, ktoré hovoria o tom, kedy je tvoj miláčik naozaj šťastný pes:

 

  1. Oči a očné viečka psa sú uvoľnené, pes často žmurká, jeho pohľad je mäkký. Jeho uši sú tiež uvoľnené, nebadať na nich žiadny náklon ani strnulosť. Jeho ústa sú mierne otvorené, predné zuby viditeľné a jazyk sa pokojne pohojdáva von z úst.

     

  2. Telo psa je v uvoľnenom postoji. Pes drží chvost vysoko, vrtí ním, niekedy až tak, že rozhúpe celé telo. Alternatívou môže byť aj pozícia chvosta v neutrálnejšej pozícií, s mäkkým, pomalším pohojdávaním.

     

  3. Pes sa neprejavuje žiadnym deštruktívnym správaním, ani vo chvíli, keď je sám doma. Šťastný pes má vo všeobecnosti dostatok fyzickej aj psychickej stimulácie. Iba znudené, nedostatočne trénované a málo stimulované psy sa s najväčšou pravdepodobnosťou stávajú deštrukčné. Rovnako tak aj psy, ktoré trpia separačnou úzkosťou.

     

  4. Šťastný pes miluje hru, miluje prechádzky, aj jazdu autom. Byť so svojim pánom je pre neho prirodzené, preto ak sa pes o tieto aktivity nezaujíma, môže bojovať s ochorením, ktoré navonok nie je poznať. Pre istotu navštívte spolu veterinára.

     

  5. Bruchom smerom hore a jazyk vonku. Aj takto vyzerá šťastný pes, ktorý neváha odhaliť svoje brucho a jazyk pri tom váľa šťastím po zemi. Spokojné odhalené brucho sa od submisívneho odhalenia líši tým, že pri podriadenom správaní sú ústa zvyčajne zavreté a telo napnuté.

     

  6. Apetít funguje tak ako má. Chuť do jedla znamená, že pes je spokojný. Značný pokles chuti, alebo prílišný apetít môže byť naopak, príznakom ochorenia.

     

  7. Šteká od šťastia. A štekajú aj psy, ktoré inak nemajú potrebu štekať. Tento hlasitý prejav zvyčajne netrvá dlho.

     

  8. Šťastný pes sa ukláňa. Zadok smerom hore, hlava smerom k zemi – aj toto je pozvanie spokojného psa do hry.

     

  9. Líha si k tebe. Šťastný pes sa rád vyskytuje v blízkosti svojho pána, rád sa ho dotýka a opiera sa o neho. Kontakt je pre neho dôležitý a hladkania nikdy nie je dosť.

     

  10. Šťastný pes je nadšený vždy keď ťa vidí. Rád ťa víta, keď prichádzaš domov a vrtí chvostom vždy, keď okolo neho len nepatrne prejdeš.

 

 

Ďalšou otázkou, ktorou sa možno zaoberať, je:

 

Dokáže sa pes smiať?

Ver, či never, aj týmto sa už vedci zaoberali. Výskumný pracovník Konrad Lorenz prvýkrát opísal psí smiech v roku 1949 v knihe: Man Meets Dog“. Lorenz opísal psí smiech ako uvoľnené kútiky na ústach psa spojené s plytkým a rýchlym dýchaním. Tento stav opísal ako ekvivalent k ľudskému smiechu.

V roku 2000 výskumníčka Patrícia Simonet študoval zvuky, ktoré pes vydáva pri výdychu v momente, keď sa domnievala, že by mohlo ísť o smiech. Tieto zvuky porovnávala s inými a pre verejnosť prehlásila, že tento konkrétny zvuk pes vydáva len vo chvíli keď sa pes hrá a je šťastný.

O niekoľko rokov neskôr tento „smiech“ nahrala a nahrávku zaniesla do miestnych útulkov a záchranných staníc pre psy. Cieľom bolo zistenie, či daný zvuk dokáže zmierniť stres a depresiu u psov žijúcich na týchto miestach. 120 psov prešlo testovaním a väčšina z nich po spustení nahrávky prestala vykonávať činnosť, ktorú doposiaľ robili. Mnoho psov sa naďalej venovalo iba počúvaním zvuku, iní sa začali venovať hre.

Výsledky preukázali, že pravidelné vystavovanie psov týmto nahrávkam, pomohlo u nich minimalizovať stresové správanie a spríjemnil im čas, ktorý museli prežiť na týchto miestach.

pes bruno, pes sa smeje, vie sa pes smiať?Foto: PesBruno.sk
 

Zdroj: healthypets.mercola.com,

 

Bruno ti odporúča:

Ako psy vnímajú čas?

Mileniáli a ich psy. Kto sú a aký je ich vzťah k zvieratám?

Vysoká škola života, alebo kúp si psa a už nikdy sa nebudeš nudiť

Ako správne prepočítať vek psa na ľudské roky?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum