Všetko čo potrebuje vedieť psičkár začiatočník

Vlastniť psa a myslieť si, že to je len tak, dokáže každý. Lenže to je veľký omyl. Mať psa znamená, že tvoja myseľ sa už nikdy nezastaví. Je totiž čas na vzdelávanie sa!

Všetko čo potrebuje vedieť psičkár začiatočník
11125
Reklama

Všetko čo potrebuje vedieť psičkár začiatočník?

 

Niektorí z nás to dokonca zažili už dvakrát, či dokonca viackrát. S každým ďalším psom prichádza nový bolehlav, nové starosti a pocit bezmocnosti pri jeho psích manieroch. Ale i napriek tomu, mať ho po svojom boku, stojí naozaj za všetko naše trápenie.

 

Vlastniť psa znamená, že chtiac či nechtiac, sa celý život vzdelávaš. Objavuješ, meníš, rozmýšľaš, vylepšuješ, staráš sa. A hlavne ľúbiš. Ale pokiaľ ide o tréningové metódy, veterinárnu starostlivosť, vhodné jedlo či hračky, vždy je kam sa posúvať ďalej. Áno, je jednoduchšie použiť elektrický obojok pri úteku psa na otvorenom poli, alebo veriť, že iba dominanciou raz a navždy vyriešim náš vzťah.

 

Aké sú začiatky a ako možno väčšina z nás na začiatku rozmýšľa? Čo prináša čas a prečo sa to celé dá aj inak? Čo všetko nás život so psom naučí? Čítaj ďalej, potrvá to iba chvíľku.

 

Ten najlepší tréning – večná dilema

Chcem byť zodpovedná majiteľka psa, a tak prirodzene prvá vec na ktorú myslím, je nájsť to najlepšie cvičisko, kde mi psa vychovajú. Prvé čo ma napadlo je škôlka pre šteniatka. Super nápad a kúsok od domu. To je pecka, nemusím ďaleko cestovať a je to bez roboty. A musí to byť dobrá škôlka, veď každému psovi dávajú na krk automaticky drahý elektrický obojok.

 

Zatiaľ čo môj pes miláčik (v toto obdobie mojou vinou chudáčik) chodí do prominentnej škôlky, kde vraj robí super pokroky, doma sa stále pocikáva. Stačí, že sa prudšie otočím. A tak opäť sadám za počítač, čítam online články a nasávam informácie. Čítam recenzie. Až teraz! Prominentná škôlka vlastne nie je až tak prominentná a výcvik, ktorý tam vykonávajú na mojom psovi, nie je vôbec pozitívny. Je vlastne celý negatívny.

Vzdelávam sa, oči sa mi otvárajú a ja som pochopila, že blízkosť cvičiteľa nehrá vo výcviku žiadnu rolu. Ak treba, za dobrým treba cestovať. Mením trénera aj metódy výcviku. Elektrika ide z krku preč a to čo pribudlo, je moja prítomnosť na hodine výcviku. Môj pes sa teší, celý čas je mnou odmeňovaný za všetko dobré, čo sa mu na hodine podarilo spraviť.

vzdelanie-pes-citanieZdroj: pexels.com

Žiadny trest ani zvýšený hlas. Toto sa mi začína páčiť. Zmena trénera bol výborný krok. Naučil ma, ako používať kliker, vysvetlil výhody pozitívneho odmeňovania. Pokrok, ktorý sme dosiahli spolu so šteniatkom, bol priam pozoruhodný. Chcem tým povedať, že hľadať správneho trénera sa naozaj oplatí. Čítať recenzie, pýtať sa známych, vyskúšať si úvodnú hodinu zdarma. To všetko sa dá, aby si si vybral správne.

 

Nie každý má možnosť využiť služby profesionálneho trénera. Dnes už existuje mnoho zdrojov, pomocou ktorých dokážeš svojho psa trénovať aj ty sám doma. Knihy, blogy, internetové stránky, videá. Ale aj skúsení priatelia – psičkári. Neváhaj a pýtaj sa, je to jednoduchšie, ako by si mal neskôr naprávať to, čo si teraz spackal.

 

 

A čo veterinár, ktorý je ten správny?

Mať v zálohe veterinára, ktorý vie čo hovorí, rešpektuje tvoj názor a chápe tvoj strach o svojho psa, je k nezaplateniu. Je dôležité vybrať takého, ktorého bude mať tvoj pes rád. Takého, pred ktorého ambulanciou nebude spätkovať a vyť na poplach. Samozrejme nie je možné očakávať, že pes bude z návštevy veterinára nadšený, ale na druhej strane by jeho prístup mohol byť taký, aby mu pobyt v ambulancii čo najviac spríjemnil.

veterinar-starostlivost-pesZdroj: pexels.com

Neváhaj a na začiatku pokojne navštív rôzne ambulancie či kliniky. Pýtaj sa viacerých veterinárov na ten istý problém, uisti sa o ich tvrdeniach, rozprávaj sa s nimi o tom, ako si riešenia predstavuješ ty. Preber s ním napríklad aj spôsob kŕmenia psa, nie každý preferuje barf, alebo naopak granule, najlepšie sa ti bude v budúcnosti komunikovať s takým veterinárom, ktorý s tebou zdieľa názory napríklad aj v tomto smere.

 

Jedlo, hračky a ešte viac hračiek pre psa

Mať to šťastie a priniesť si domov psa, ktorý zje všetko čo má v miske a hrá sa so všetkými hračkami, ktoré mu kúpime. Pre mnohých z nás len vytúžený sen. Aj u nás to tak bolo. Môj pes odmietal granule a akúkoľvek formu suchého krmiva či hotových konzerv. To by bolo až príliš jednoduché. Našťastie som už rok dopredu bola zaľúbená do barfu a vedela som, že keď môj pes podrastie, bude jesť surovú stravu. Prišlo to skôr ako som čakala, stačilo len sledovať a učiť sa čítať, čo sa mi vlastný pes snaží povedať. V troch mesiacoch života sme prešli na barf, šteniatko skokom ožilo, srsť sa zlepšila, k miske sa rútilo závratnou rýchlosťou...a s radosťou.

 

 

Nevravím zrovna, že treba za každých okolností kŕmiť mäsom, iba poukazujem na to, že aj tu som sa učila pozorovaním a študovaním literatúry. Je fajn ak vieš, čo tvoj pes večeria. Študuj zloženia krmív, vyber pre neho to, ktoré mu chutí a z ktorého krásne prospieva. Ako to zistiť? Ak mu chutí, ak sa jeho srsť leskne a jeho hovienka sú tuhé a nie je ich za plné vrece, vtedy je to určite v poriadku.

hracky-pes-vzdelanieZdroj: pexels.com

A v neposlednom rade nesmiem zabudnúť na hračky. Vééééľa hračiek. Teda ak ich tvoj pes má rád. Ten náš áno, trhať, šklbať, ničiť, žuť, vyhadzovať do vzduchu, preťahovať sa s nimi a v neposlednom rade, zahrabávať si ich do vankúšov či na záhrade do záhonu. Aj tu som prešla vzdelávacím procesom a stále sa učím skúsenosťami. Z čínskych hračiek, ktoré sa začali postupne objavovať v stolici psa som prešla na odolnejšie kusy z eko materiálov a z plyšákov radšej na parohy. Tie nech si žuje aj od rána do večera. Neublížia a ešte k tomu aj pomôžu. Na dvore sa nám namiesto „no name“ loptičiek váľa hŕba tenisových lôpt a maškrty pre zabíjanie nudy vypadávajú z taktiež eko deravých hračiek. Po týchto malých, kozmetických úpravách mám hneď lepší pocit.

 

Čo všetko ťa naučil tvoj pes? Rád sa učíš nové veci a tešíš sa keď môžeš svojmu miláčikovi vylepšiť život? Podeľ sa s nami o svoj príbeh.

 

Zdroj: positively.com

 

Bruno odporúča

14 faktov o tom, že psy z nás robia lepších ľudí

Psie oči, tie človeka vždy dostanú. Ale čo tento pohľad v skutočnosti znamená?

10 vecí, ktoré si tvoj pes naozaj zaslúži robiť

Prečo niektorí ľudia psov milujú a iní nenávidia?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum