4 piliere pozitívneho tréningu, alebo prečo psa odmeniť a nie trestať

Alfa, zastrašovanie či trest. Tak tieto slová naozaj pozitívny tréning nepozná. Čo však pozná, je odmeňovanie, úctu a dôveru. Viac o pozitívnom tréningu v článku.

4 piliere pozitívneho tréningu, alebo prečo psa odmeniť a nie trestať
7926
1
Reklama

4 piliere pozitívneho tréningu, alebo prečo psa odmeniť a nie trestať

 

Nejde o žiadny vedecký názov. Nenájdeš ho v žiadnom vedeckom časopise. A častokrát sa ti môže stať, že ti ho niekto odinterpretuje inak len preto, že mu sám nerozumie. Preto sa poďme spolu pozrieť na to, čo vlastne znamená pozitívny tréning.

 

Dôležité sú 4 piliere pozitívneho tréningu:

 

1. využitie pozitívneho posilňovania,

2. vyhnútie sa praktikám zastrašovania, fyzického trestu a vyvolávania strachu,

3. pochopenie často nepochopeného konceptu dominancie,

4. pochopenie situácie z pohľadu psa.

 

Tieto 4 piliere tvoria základ pozitívneho tréningu. Ak vynecháš jeden z nich, filozofia pozitívneho tréningu sa stáva neúplnou a nie je tak silná a efektívna ako sa od nej očakáva. Budovanie dlhodobých vzťahov so svojimi domácimi miláčikmi sa nám podarí len vtedy, ak sú stavané na dôvere a úcte.

 

1. Pozitívne posilňovanie

Stručne povedané, pozitívne posilňovanie znamená, že ak odmeňuješ správanie, ktoré sa ti páči, existuje väčšia šanca na opakovanie tohto správania. Viac o pozitívnom posilňovaní sa dočítaš v našom článku TU.

Využívanie pozitívnych metód pri výučbe psa všeobecne schvaľuje vedecká komunita. Hovorí o nej ako o najúčinnejšej, dlhotrvajúcej a najbezpečnejšej metóde pri výcviku psa.

Tradičný školitelia starých škôl zase tvrdia, že pozitívny tréning poukazuje na slabosti a nedostatky vodcu, ale pravdou je, že najuznávanejší a najúspešnejší tréneri sú schopní zmeniť správanie psa vo svoj prospech bez využitia sily.

 

 

 

2. Vyhnúť sa praktikám zastrašovania, fyzického trestu a vyvolávania strachu

Vedecké štúdie ukázali, že používanie konfrontačných, represívnych tréningových techník na výcvik psov nielenže nefunguje dlhodobo, ale v skutočnosti vyvoláva agresívne reakcie a agresívne psy sa stávajú ešte viac nebezpečnými.

Moderná veda bojuje proti takýmto praktikám. Väčšina z nás nepotrebuje vedecké časopisy na to, aby pochopila, že je ľahšie odmeniť ako potrestať. Stará škola má na to opäť iný názor. Tvrdí, že krátkodobý zásah elektrickým prúdom, alebo rýchle kopnutie do rebier nie je nijak zvlášť pre psa škodlivé. Existujú skutočne rôzne stupne trestu a každý musí v konečnom dôsledku urobiť svoju vlastnú voľbu. Ale väčšina uvedomených ľudí naozaj urobí čokoľvek, len aby sa vyhli spôsobeniu bolesti či strachu u svojho psa.

 

3. Pochopenie často nepochopeného konceptu dominancie

Najväčšou výzvou našej kolektívnej schopnosti rozvíjať zdravé a funkčné vzťahy s našimi psami, je pochopenie „dominancie“. Snáď každý z nás už počul nejedného trénera vysloviť výrazy ako alfa či vodca svorky. Lenže práve tieto slová sú tak zavádzajúce.

Je zrejmé, že historické chápanie pojmu dominancia sa zmenilo v priebehu posledného polstoročia a do dnes zostáva pomerne zložito chápané. Avšak v najjednoduchšej forme ťa môžeme ubezpečiť, že dominanciou sa v konečnom dôsledku nemusíš takmer vôbec zaoberať.

Psy nie sú zrovna v kurze na to, aby prevzali vládu nad ľudstvom a ak ich ponecháme nekontrolované, nemusia bezpodmienečne spadať do hierarchických rolí (ktoré im tak radi prisudzujeme).

Najdôležitejšou vecou pre majiteľa psa je, že zlé správanie psa je v skutočnosti len veľmi zriedka dôsledkom pokusu o presadzovanie nadvlády nad svojim človekom.

 

4. Pochopenie situácie z pohľadu psa

Nemôžeme vytvoriť silnú väzbu so psom, ak v skutočnosti nerozumieme tomu, ako on vníma svet okolo seba. Ak chceme psovi porozumieť, musíme sa najprv naučiť jeho jazyk a oceniť jeho zmyslové skúsenosti.

Zmysly sú úzko spojené s emóciami a emócie vedú k správaniu, takže je rozumné aby sme porozumeli našim psom. Aj keď to dokážeme len povrchovo. Využitie zmyslov pri učenpracovať v akýchkoľvek problémových situáciách je proces nazývaný senzorické vzdelávanie.

Až príliš dlhú dobu sú psy domestikovanými zvieratami na to, aby sme neobetovali našu dôveru a nástroje, ktoré potrebujú na to, aby prosperovali a prežili v tak zvláštnom svete, ako je ten náš ľudský.

 

 

 

Na záver si to zhrňme

Bezpečnejšie, efektívnejšie a humánnejšie je učiť zvieratá koncepciou, ktorá zastrešuje filozofiu odmeňovania správania, ktoré sa ti páči. Práve toto správanie bude pravdepodobne opätovne opakované.

Podobne ak ignoruješ alebo presmeruješ správanie, ktoré sa ti nepáči, je pravdepodobnejšie, že výskyt takéhoto správania sa zníži. Skombinuj tieto dve myšlienky s vedomím, že psy nie sú vlky, ktoré chcú ovládnuť ľudskú ríšu a dosiahnuť tak štatút „alfa“ a dostaneš recept na skvelý pozitívny tréning.

 

Zdroj: https://positively.com

 

Bruno ti odporúča:

Boj so separačnou úzkosťou psa sa dá vyhrať

Zlodej jedla? Nauč ho odolať

Ako skrotiť psa s množstvom energie navyše?

Ako v pokoji prežiť pubertálne obdobie u psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Kyyyra
pred 5 rokmi
suhlasim :) odmena je velmi dolezita ;) my k tomu pouzivame brit herring
Blog Fórum