Ako správne prepočítať vek psa na ľudské roky?

Zdá sa, že svetovo preslávený prepočet, kedy 1 rok psieho života znamenal 7 ľudských, nie je až tak presný. Čo nové zistili vedci v tejto oblasti?

Ako správne prepočítať vek psa na ľudské roky?
72474
Reklama

Ako správne prepočítať vek psa na ľudské roky?

 

Približne od roku 1950 sa populárnym prepočtom psieho veku na ľudské roky stal vzorec kde 1 psí rok znamenal 7 ľudských. I v súčasnosti týmto spôsobom mnoho majiteľov psov kalkuluje s dĺžkou života ich miláčikov. „Hoci tento výpočet nie je úplne presný, neznamená to, že sa ním nesmieme riadiť,“ hovorí Kelly M. Cassidy, kurátorka múzea Charlesa R. Connora vo Washingtonskej štátnej univerzite, ktorá sa zaoberá študovaním dlhovekosti psov.

 

Jednou z možností, prečo tento vzorec vznikol, je to, že pomer 7:1 sa zdá byť založený na štatistike. Tá hovorí, že ľudia žili približne 70 rokov, zatiaľ čo psy iba 10.

 

Veterinárny lekár zo štátnej univerzity v Kansase, William Fortney hovorí, že mohlo ísť o akýsi marketingový ťah. Ten mal vzdelávať ľudí o tom, ako rýchlo sa pes v priebehu svojho života mení, hlavne zo zdravotného hľadiska. Bol to spôsob, ako majiteľov psov prinútiť, aby s ním aspoň raz za rok zašli na preventívnu kontrolu na veterinárnu kliniku.

 

Ako teda prepočítať vek psa na ľudské roky?

 

Americká veterinárna a lekárska asociácia podala akési všeobecné usmernenie:

  • prvému roku života stredne veľkého psa sa rovná 15 ľudských rokov

  • druhý rok života psa sa rovná približne deviatim rokom človeka

  • a každý ďalší rok je asi päť ľudských

 

tabulka-vek-pes-clovekZdroj: akc.org

Ako prišli na svet tieto čísla?

 

Existuje mnoho faktorov, ktoré je potrebné zvážiť, takže nie je možné zovšeobecnenie na všetkých psov. Zároveň platí, že staroba u mačiek a malých plemien psov prichádza so siedmym rokom života. Ale všetci dobre vieme, že v túto chvíľu majú pred sebou ešte viac ako polovicu života. Väčšie plemená starnú skôr, približne vo veku 5 až 6 rokov. Prečo práve v tento čas? Pretože veterinárny lekári začínajú v toto životné obdobie pozorovať zdravotné problémy, ktoré súvisia s vekom.

 

Štatistika zdravia u psov nie je v nijakom štáte vedená. Namiesto toho však existujú iné tri zdroje o ich dĺžke života:

  • údaje z poisťovní, ktoré poskytujú poistenie aj pre domáce zvieratá

  • prieskumy klubov jednotlivých plemien

  • veterinárne kliniky

 

 

 

Prečo menšie psy žijú dlhšie?

 

Tento fenomén trápi vedcov už niekoľko rokov. Výskum si zatiaľ nevie poradiť s tým, aký vzťah je medzi telesnou hmotnosťou a životom psa. Predsa veľké cicavce, ako slony či veľryby, žijú dlhšie ako malé myšky. Tak prečo majú malé psy priemernú dĺžku života väčšiu ako psy veľké?

 

Evolučný biológ, Cornelius Kraus hovorí, že veľké psy starnú rýchlejším tempom. Vedci dospeli k záveru, že každé 2 kg telesnej hmotnosti, znižuje priemernú dĺžku života psa približne o mesiac. Kraus ďalej predpokladá, že dôvodov prečo sa to tak deje, môže byť niekoľko. Jedna z možností je aj taká, že väčšie psy podľahnú ochoreniam súvisiacim s vekom skôr preto, lebo zrýchlený rast môže viesť k rýchlejšiemu (a zároveň k abnormálnejšiemu) bunkovému rastu a teda aj úmrtiu. Vedci však svoje vedomosti plánujú ďalej prehlbovať.

 

Gerontológia psov je rozvíjajúca sa oblasť vedy, pretože milovníci psov nehľadia iba na čas, ktorý trávia so svojím psom, ale taktiež chcú tento čas predĺžiť v prospech kvality ich života. Oddialiť starnutie a podporiť zdravú a dlhú životnosť psa je ich hlavným cieľom.

 

Zdroj: www.akc.org

 

 

Bruno ti odporúča:

Prečo sú práve deti najčastejšie napadnuté psom?

Prepáčte mačky, ale vedci zistili, že psy sú múdrejšie

Psie oči, tie človeka vždy dostanú. Ale čo tento pohľad v skutočnosti znamená?

DOG PARKER - postarám sa ti o psa, kým ty nakupuješ

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum