Nový výskum na svete. Pomáha kastrácia psa pri riešení jeho agresivity?

Môj pes je agresívny. Veterinár tvrdí, kastrovať! Bude po probléme. No je to naozaj pravda? Vyrieši kastrácia to, čo človek zanedbal? Vedci opäť pátrali.

Nový výskum na svete. Pomáha kastrácia psa pri riešení jeho agresivity?
Zdroj foto: Unsplash/Fancycrave
18944
1
Reklama

Nový výskum na svete. Pomáha kastrácia psa pri riešení jeho agresivity?

 

Pomerne známy fakt, ktorý každý z nás už toľkokrát počul. Ak máš agresívneho psa, vykastruj ho! Je to tak často vyslovená myšlienka, že už aj mnohí odborníci, vrátane veterinárov, ju pokladajú za nepopierateľné tvrdenie. Ale naozaj to funguje? Pomôže kastrácia, ak si nevieš dať rady so správaním svojho psa?

 

Svetlo sveta uzreli nové vedecké štúdie. A tie hovoria NIE tejto zľudovenej teórií. A čo viac, všetky výskumy, ktoré boli v priebehu posledných niekoľkých mesiacov zverejnené tvrdia, že kastrácia môže vážne ovplyvniť správanie psa, ale smerom k horšiemu. Podľa profesora psychológie, Dr. Stanleyho Corena, všetky dáta v predchádzajúcich štúdiách poukazujú na to, že k pozitívnym zmenám v správaní, ktoré boli od kastrácie očakávané, jednoducho nedošlo. Výskum sa zameral na 100 rôznych sledovaných správaní u psa. Pritom v 40 z nich došlo k štatisticky významným zmenám medzi kastrovanými a nekastrovanými psami. No iba 4 z týchto správaní vykázali pozitívnu zmenu po kastrácií.


Zopár príkladov z toho, ako sa kastrované a nekastrované psy od seba v štúdií líšili:

  • Namiesto zníženia agresivity došlo u kastrovaných psov k opaku. Kastrované psy preukazovali väčšiu agresivitu pokiaľ chránili ich domov pred cudzincami, ako napríklad pred poštárom. Rovnako agresívnejší boli pri neznámych sukách, alebo pri nepozvaných zvieracích návštevníkoch na ich pozemku.

  • Štúdia tiež ukázala, že správanie sa zhoršovalo pri psoch, ktoré boli kastrované v mladšom veku.

  • Kastrované psy tiež preukázali zhoršené správanie v oblasti strachu ako reakcie na silné zvuky a nové situácie.

  • Nekastrované psy menej lákalo pojedanie výkalov, či už išlo o vlastné alebo cudzie. Rovnako menej sa mali potrebu v nich váľať.

  • Ak sa z nejakého dôvodu nekastrované psy zľakli, nemali potrebu to hlásiť hlasitým štekotom.

  • Rovnako nekastrované psy nelákalo obhrýzať rôzne predmety, nábytok či iných ľudí.

  • Nekastrované psy lovili zvieratá v oveľa menšej miere.

 


Dr. Coren na základe výsledkov tvrdí, že kastrácia spôsobuje zvýšenie agresívneho správania, rovnako aj strachového správania. A tiež to, že kastrovanie v nižšom veku má ešte silnejší negatívny vplyv na správanie psa.

 

 

Existujú teda nejaké behaviorálne prínosy z kastrácie?

Áno, kastrácia predsa len prináša so sebou niečo pozitívne. Podľa štúdií ich je hneď niekoľko:

  • Nekastrované psy trpia vo väčšej miere separačnou úzkosťou.

  • Nekastrované psy častejšie značkujú svoje územie a to aj vo vnútri v dome či v byte.

  • Nekastrované psy majú trošku väčší problém s privolaním, pokiaľ sú pustené z vodítka.

  • Všeobecne mali nekastrované psy väčší problém s túlaním sa.

 

Prečo teda kastrovať?

Kastrácia je nesporne dôležitá pri znižovaní počtu nežiadúcich vrhov u psov. Táto téma, ktorá je stále rovnako aktuálna, sa dotýka aj kastrácie. Nie je tajomstvom, že tisícky psov musia ísť na eutanáziu, pretože ich karanténne stanice ani útulky nie sú schopné prichýliť. Záchranné stanice po celom svete tvrdo pracujú na tom, aby našli nechceným psom domov, no nie každý pes má to šťastie. Problém je, že mnoho psov sa dostane do útulku práve pre jeho nežiadúce správanie. V týchto prípadoch sa na kastráciu oveľa viac tlačí s prísľubom, že sama vyrieši chyby, ktoré na psovi v konečnom dôsledku spáchal sám človek.

 

A to nie je všetko

Existuje aj ďalšia štúdia, ktorá pozorovala sociálne správanie psov, ktoré podstúpili kastráciu. Potvrdilo sa, že tieto psy trpia silnejším úzkostlivým správaním ako psy nekastrované. A tiež bolo dokázané, že nekastrované psy získali vyššie skóre pri premeriavaní ich odvážnosti a schopnosti sa socializovať. A v neposlednom rade sa potvrdilo, že kastrované psy sa ľahšie trénujú.
 

Slovo vedcov na záver:

„ Znalosti, ktoré sme získali, sú pre súčasných aj budúcich majiteľov psov, rovnako aj pre veterinárov veľmi dôležité. Najmä ak ide o skutočnosť, že kastrácia psov sa stala súčasťou „zodpovedného vlastníctva“ psa. No skutočnosť je taká, že tento zákrok nie je až tak zodpovedný a nevyhnutný, hlavne ak sa kastruje za účelom zmeny správania sa psa.“

 

Možno posledná rada na záver, že ak je to len trochu možné, počkajme s kastráciou psov až do doby, kým úplne dospejú. Existujú výskumy, ktoré podporujú prínosy tohto postupu pre zdravie psa. A súčasné výskumy hovoria, že rovnaký vplyv to má aj na ich správanie. Tak čo, oplatí sa s kastráciou počkať?

 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com 

 

 

Bruno ti odporúča

Adopcia psa pomáha človeku bojovať s depresiou

Pes smúti za zosnulým členom rodiny. Ako sa dá pomôcť smútiacemu psovi?

Vedci nepoznajú dôvody na rozdielne správanie sa psov a feniek

Prečo sú práve deti najčastejšie napadnuté psom?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
mamka ma vykastrovanu fenku a nejak sa jej zmenili chute a to čo doteraz žrala zrazu nechcela, takže uplna zmena granul, konzerv a začala jej i viac varit
Blog Fórum