Vedci nepoznajú dôvody na rozdielne správanie sa psov a feniek

Áno, hlavný rozdiel medzi psom a fenou je v anatómií, ale existujú medzi nimi rozdiely napríklad v správaní? Môžeme povedať, že jeden je inteligentnejší alebo druhý viac oddaný?

Vedci nepoznajú dôvody na rozdielne správanie sa psov a feniek
Zdroj foto: freestocks.org
6966
Reklama

Vedci nepoznajú dôvody na rozdielne správanie sa psov a feniek
 

Ak by sme chceli poznať jasné rozdiely medzi oboma pohlaviami, povedzme si, že trochu exaktnejšie, potom by sme museli poprosiť vedcov o rozsiahly výskum. Ale väčšina milovníkov psov svoj názor založený na skúsenostiach, už dávno má. Tak napríklad:

 

  • Niektorí majitelia veria, že psy sú viac naviazané na svojich pánov, a preto sa ľahšie trénujú. Zatiaľ čo feny sú agresívnejšie a svojho majiteľa, rovnako ako šteniatka, viac chránia.

     

Tieto a iné vlastnosti sú však odpozorované majiteľmi a nie sú vedecky podložené. Neexistuje žiadna štúdia, ktorá by dokázala všeobecnú pravdu, že pes sa bude správať určitým spôsobom, len preto, lebo je to pes alebo fena.


Väčšina vzdelaných psích majiteľov sa zhodne na tom, že správanie psa závisí od jeho výchovy a výcviku. Náklonnosť, agresivita a iné črty, pozitívne, či negatívne, sú ovplyvnené prostredím a ľudským faktorom.
 

Sú feny viac náladové ako psy?

Iné charakteristiky hovoria, že psy sú vo všeobecnosti viac emocionálne stabilné, než feny:

  • U psov sa neprejavujú nálady tak často ako u súk, sú menej náchylní k emocionálnym výkyvom.

  • Psy sú častejšie odvážnejšie a agresívnejšie ako feny, hoci u niektorých plemien je práve fena tá, ktorá je ostrejšia a agresívnejšia, zatiaľ čo psy sú označovaní ako praštení, nemotorní a poddajnejší.

 

Feny sú trochu viac temperamentné

  • Feny sú viac náchylné na rýchle zmeny nálad. V jednom okamihu sú prítulné a milujúce, no keď sa im niečo znepáči, nálada sa rýchlo mení.

  • Pretože sú tvrdohlavé, vedia s ľuďmi pekne manipulovať, ak niečo naozaj chcú.

  • Fenky sú prítulnejšie, rady sa maznajú, ale odídu v okamihu, keď ich to už nebaví. Skrátka stačí a hotovo.

 

 

Plemeno taktiež zohráva svoju úlohu

Štandard plemena taktiež ovplyvňuje správanie a všeobecne platné presvedčenia o jednotlivých pohlaviach môže ľahko postaviť hore nohami. Napríklad:

  • U dominantných plemien, ako je rotvajler, sú feny viac „sladšie“ a viac poddajnejšie než psy.

  • U plemien, ktoré sú viac plaché, ako je šeltia, sú psy viac extrovertní a viac prístupní.

  • U plemien, ako je zlatý retriever, sa rozdiel medzi pohlaviami takmer nevyskytuje.

 

Možno malá rada pre budúcich majiteľov – pri rozhodovaní o povahe psa, sa zameraj skôr na plemeno než na pohlavie, pretože tvrdohlavý pes najľahšie trénovateľného plemena, môže byť stále lepšia voľba ako najjemnejšia fena z najdominantnejšieho plemena.
 

Vedecký výskum študujúci kognitívne schopnosti oboch pohlaví hovorí, že fenky sú viac vizuálne orientované ako psy

 

Viedenská univerzita v roku 2011 uskutočnila experiment, v ktorom sa kládla súvislosť medzi pohlavie a kognitívne schopnosti psa. Vedci chceli zistiť, ako psy reagujú na fyzický zákon, ktorý hovorí o tom, že predmety existujú v rovnakej forme, aj keď ich nieje možné vidieť, počuť ani sa ich dotýkať.


Štúdia zahŕňala 50 psov, 25 súk a 25 psov plemien ako je zlatý retriever, pudel, austrálsky ovčiak či rôzne krížence. Scenár bol nasledovný:

1. malá tenisová lopta zmizla za doskou a potom sa znovu objavila

2. veľká tenisová lopta zmizla za doskou a potom sa znovu objavila

3. malá tenisová lopta zmizla za doskou a znovu sa objavila veľká lopta

4. veľká tenisová lopta zmizla za doskou a znovu sa objavila malá lopta

 

Podľa Veterinary Pet Insurance sa ukázal výrazný rozdiel medzi tým, ako reagovali psy a ako feny.

  • Zatiaľ čo psy príliš nevnímali rozdiely v miznúcich loptách, fenky si tento rozdiel všimli okamžite.

  • V scenári 3 a 4 feny uprene sledovali odlišnú loptu až 30 sekúnd v priemere, čo je trikrát dlhšie ako keď sa objavila lopta rovnakej veľkosti.

 

Výskumníci dospeli k záveru, že feny si zmenu všimli a preto ich kognitívne schopnosti fungujú lepšie. Avšak tiež si myslia, že neexistuje evolučný dôvod, prečo by bol rozdiel medzi vizuálnymi schopnosťami medzi fenami a psami. Avšak psychológ a odborník na psov, Stanley Coren, autor diela: The Intelligence of Dogs: A Guide to the Thoughts, Emotions, and Inner Lives of Our Canine Companions, má iný názor:

„Kedykoľvek zistíš rozdiel medzi psom a fenou, väčšinou existuje evolučný dôvod, prečo to tak je.“


Uvádza, že feny sa možno spoliehajú viac na zrak ako čuch preto, lebo počas vrhu šteniatok majú pre ich ochranu tendenciu rozmýšľať rovnako ako oni. Psy sú viac orientované na čuch (preto sa častejšie preferujú na čuchové a stopové práce), takže sú menej zaujatí na odlišnosti v ich zornom poli.
 

Bez ohľadu na povahu psa, je to aj o tvojej starostlivosti

Možno sa v budúcnosti stretneme s ďalšími výskumami o behaviorálnych rozdieloch medzi psami a fenami. Teraz je však dôležité, že pre celkový úspech psa v živote je na prvom mieste starostlivosť, ktorú my, ľudia, svojim psom poskytujeme.

 

Zdroj: healthypets.mercola.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Prečo sú práve deti najčastejšie napadnuté psom?

Prepáčte mačky, ale vedci zistili, že psy sú múdrejšie

Psy sa boja, lebo sa my bojíme

Deti nechápu riziku, ktoré pochádza z blížiaceho sa vystrašeného psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum