Šeltia (Šetlandský ovčiak, Šeltie, Shetland Sheepdog)

Psy plemena šeltia kedysi dávno strážili stáda oviec, dnes sú vynikajúcimi rodinnými spoločníkmi a patria medzi superhviezdy v psích športoch.

Šeltia (Šetlandský ovčiak, Šeltie, Shetland Sheepdog)
Zdroj foto: Pixabay
6731
Reklama

Šeltia (Šetlandský ovčiak, Šeltie, Shetland Sheepdog)

 

Náročnosť na pohyb a čas: náročný

Využitie psa: agility, pasenie, spoločník

Umiestnenie psa: interiér

Vzťah k deťom: vhodný k deťom

Vzťah k zvieratám: dobrý

Výška: do 37 cm

 

Údaje FCI:

Štandard č. 88

Skupina 1 Ovčiarske a pastierske psy

Sekcia 1 Ovčiarske psy. Bez pracovnej skúšky.


 

Šeltia pochádza zo Shetlandských ostrovov, ktoré ležia medzi Škótskom a Nórskom, asi 50 km severne od Škótska. Tieto ostrovy sú tiež domovom pre iné malé plemená zvierat, ako sú shetlandské poníky alebo shetlandské ovce. Existuje hypotéza, že jedna z mnohých úloh šeltií bola chrániť shetlandské ovce pred vtákmi. V súčasnosti mnohé dnešné šeltie majú slabosť na prenasledovanie vtákov, niektoré sa dokonca snažia prenasledovať aj lietadlá či vrtuľníky.

 

Na začiatku 18. storočia bola Šeltia privezená do Anglicka a Škótska, kde bola označovaná ako miniatúrna kólia. Na ostrovoch začali farmári cielene chovať šeltie a snažili sa o to, aby boli ešte menšie a ešte chlpatejšie. Následne ich predávali návštevníkom ostrovov. Prebehlo také veľké množstvo krížení, až napokon pôvodný typ psa vymizol. Začali rozpory o tom, ako pôvodný pes vyzeral a ako sa k nemu vrátiť.

 

Niektorí chovatelia sa domnievali, že pre dosiahnutie pôvodného typu, sa potrebujú vrátiť späť ku kríženiu s kóliami, iní boli za to, aby sa chovali existujúce psy, ktoré boli vzhľadovo najbližšie k pôvodnému typu a tretia skupina chcela pokračovať v krížení s ďalšími plemenami bez rozdielu tak, aby stále vznikali malé a milé psíky.

pes-plemeno-seltia-sheetland-sheepdogZdroj: pixabay.com


Dlhodobé nezhody o tom, ako by plemeno Šeltia malo vlastne vyzerať, viedli v roku 1930 k stretu klubov a napokon súhlasili s tým, že plemeno by malo pripomínať miniatúrnu kóliu.

 

Jej srsť sa skladá z dvoch foriem. Spodná je jemná, krátka a hustá. Vonkajšia srsť je dlhá, rovná a pomerne tvrdá. Má niekoľko farebných variant: sobolia – čistá, alebo tieňovaná od svetlo zlatej až po sýto mahagónovú, trikolór, blue merle a čiernobiela a čierna s trieslovou.

 

Jedno plemeno – veľa podôb

Šeltia je nadmieru lojálne, jemné a citlivé plemeno. Štandard tohto plemena však udáva ďalších niekoľko charakteristík jeho povahy, od výnimočného, divokého, cez vyrovnaného, pokojného, až po plachého a uzavretého psa. Nech je ich povaha akákoľvek, jedna povahová črta sa určite nemení. Svojho pána sprevádza z miestnosti do miestnosti počas celého dňa. Na svojho pána je naviazaná, k cudzím ľuďom však pristupuje opatrne a s nedôverou.

 

Hoci je šeltia vychovaná tak, aby odolávala zlým poveternostným podmienkam, miluje byť v prítomnosti svojej rodiny v teple domova. Zatiaľ čo môže byť v interiéri relatívne neaktívna, bola odchovaná ako pracovný pes a preto potrebuje dostatok pohybu a tréningu. Teší sa z pravidelných prechádzok, hry s deťmi, napríklad aj behaním okolo stola. Iba tak dokáže zostať v čase oddychu pokojná.

 

Chuť pracovať aj o polnoci

Pre ich inteligenciu, chuť pracovať a veľkú rýchlosť, vynikajú šeltie v mnohých športoch. Dominujú hlavne v agility, ale rovnako dobré sú aj vo flyballe, stopovaní či pasení. Občas sa hovorí, že sú až moc múdre na úkor ich dobra. Toto plemeno vyžaduje prácu, v opačnom prípade sa rýchlo nudí a hľadá svoj vlastný spôsob zábavy. Stále majú v sebe zachovaný silný pastiersky inštinkt, preto s nadšením prenasledujú všetko, čo sa pred nich postaví. Na svoju korisť budú štekať a štípať ich.

 

Šeltie si pri zaobchádzaní vyžadujú jemnosť. Veľmi ľahko sa dostávajú do stavu, kedy sa cítia ukrivdené. Namiesto kriku, za ich výrazný štekot, ich odmeň, že ťa upozornili na niečo nezvyčajné. Všeobecne platí, že šeltie lepšie reagujú na pozitívne posilňovanie, ako je chvála, hra či maškrty.

 

Pokiaľ ide o iných psov, šeltia je pomerne priateľské plemeno. Akýsi zvláštny vzťah má k vlastnému druhu, v prípade stretu s rovnakou krvou sú okamžite priateľské a ochotné sa hrať.

 

Šeltia je zdravé plemeno, ktoré svojim majiteľom prospieva. Možno však spomenúť ochorenie s názvom CEA – anomália očí o plemena kólia. Ide o dedičné ochorenie očí, pri ktorom môže dôjsť k oslepnutiu jedinca. Toto ochorenie postihuje všetky plemená typu kólia.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Ak už máš doma tohto zaujímavého psa, pochváľ sa jeho fotkou v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum