Pes smúti za zosnulým členom rodiny. Ako sa dá pomôcť smútiacemu psovi?

To sa stáva, že nás niekto opustí. A trpíme tým nielen my, ale aj naše verné psy. Aj oni smútia a plačú za svojimi najbližšími, no je na nás, aby sme im v túto chvíľu boli oporou.

Pes smúti za zosnulým členom rodiny. Ako sa dá pomôcť smútiacemu psovi?
Zdroj foto: Pexels/Daniel Frank
8313
Reklama

Pes smúti za zosnulým členom rodiny.

Dá sa mu pomôcť?

 

Tak ako my, aj naše psy trpia, keď ich opustí najbližší priateľ. Prežívajú rovnakú bolesť ako my, možno aj o niečo väčšiu, pretože keď vidia, že trpíme my, trpia aj za nás. Pes vníma odchod psieho parťáka, ktorý s ním zdieľal domácnosť. Pes tiež plače za svojim zosnulým pánom, pretože vie, že ho opustil niekto, koho mal veľmi rád.


Príbeh zo života

6. augusta 2011 zomrelo v Afganistane 30 američanov. Vrátane Jona Tumilsona. Tento mladý človek mal svojho čierneho labradorského retrievra menom Hawkeye. Spomínaš si na tento príbeh, ktorý obletel celý svet? Áno, Hawkeye sa so svojim pánom prišiel rozlúčiť. Počas pohrebu si ľahol pred Jonovu rakvu a zostal tam až do konca obradu.

 

 

Profesorka antropológie, Barbara King verí, že vďaka tisíckam rokov spoločného spolunažívania psov a ľudí, sú navzájom prepojení. Zdá sa, že psy inštinktívne chápu ľudské gestá a emócie. Barbara King verí v hlboký zármutok, ktorý môže psa postihnúť pri strate jeho blízkeho. Vraj, pes môže upadnúť až do depresie. Iní ľudia argumentujú, že pes mení správanie na základe zmeny v každodennej rutine, alebo jeho smútok je odrazom žiaľu jeho pána. No antropologička s týmito tvrdeniami nie je stotožnená.

 


Barbara King vraví, že stačí psa intenzívne pozorovať. „Hneď, ako ho začneš o niečo viac vnímať, pochopíš, že smútiaci pes neprestajne hľadá psa alebo svojho pána, a že strata mu spôsobuje veľkú bolesť.“
 

 

 

Veda opäť skúmala

Nedávno tím výskumníkov uskutočnil štúdiu, ktorá poskytla dôkaz o tom, že väčšina psov a mačiek zostáva po strate svojho zvieracieho spoločníka zarmútených. Do prieskumu bolo zapojených 279 domácností, v ktorých došlo k strate jedného z domácich miláčikov. Ďalej v týchto rodinách žilo 311 pozostalých domácich miláčikov, z toho 159 psov a 152 mačiek. Vedci uviedli nasledujúce správanie u pozostalých zvierat:

 

Pozorované boli aj ďalšie zmeny v správaní, ako napríklad obmedzenie spánku či agresívne správanie voči ľuďom aj zvieratám. Treba si však uvedomiť, že takýto výskum ovplyvňuje až príliš veľa sekundárnych faktorov. V prvom rade máme často potrebu psom priraďovať ľudské vlastnosti. Ďalej veľmi často do pozorovania vstupuje aj zaujatosť majiteľa. V neposlednom rade existuje možnosť, že niektoré domáce zvieratá reagujú viac na zmenu správania sa ich majiteľa, ako vnímanie vlastnej straty.



Pomôž svojmu psovi v čase jeho najväčšieho smútku

  1. Pozoruj svojho miláčika. Venuj mu osobitú starostlivosť, a hoci možno v tieto chvíle trpíš rovnako ako on (ak nie viac), nezabúdaj, že aj on má zlomené srdce a niekto mu veľmi chýba. Sleduj aktuálne zmeny jeho správania a v prípade, že sa ti nebude niečo pozdávať, neváhaj konať v prospech svojho psa.

  2. Dodržuj každodenné rutiny. Domáce zvieratá sú spokojnejšie, keď vedia, čo môžu očakávať od najbližších hodín, ale aj do nasledujúceho dňa. Život plynie ďalej, preto aj kŕmenie, prechádzky, tréningy, hranie, starostlivosť, spánok a iné denné aktivity musia pokračovať v rovnakom znení tak, ako predtým.

  3. Stále ten istý jedálniček. Môžno tvoj pes nebude chcieť nejakú dobu jesť, pretože bude príliš smutný, ale i napriek tomu mu jedlo stále ponúkaj. V rovnaký čas, v rovnakej miske, s rovnakým obsahom. Ak pes jedlo odmietne, odlož ho z jeho dosahu a ponúkni neskôr alebo nasledujúci deň.

  4. Pozor na neúmyselné odmenenie depresie. Je to ťažké, pretože je prirodzené, že chceš svojho psa potešiť vo chvíli, keď prežíva smútok. Bohužiaľ hlavne u psov sa často stáva, že maškrtou len podporíš jeho smútok alebo dokonca depresiu. Ver, že posledné čo chceš, je odmeniť nedostatok chuti do jedla, úzkosť, apatiu či iný druh strachovej reakcie. Namiesto maškŕt či ľutovania ho, skús psa rozptýliť zdravými aktivitami – prechádzkou, tréningom či preťahovaním sa o loptičku.

  5. Nová hierarchia v rodine. Ak v rodine žilo viac zvierat pokope, nastáva revidovanie sociálnej štruktúry. Každý člen v skupine má špecifický vzťah s ostatnými členmi. Preto po smrti jedného z členov, nastáva dočasná nestabilita vrámci rodiny.

  6. Dvakrát meraj a raz nakupuj. Toto platí aj pri zadovážení si nového miláčika. Neber to ako samozrejmosť, že keď ťa opustí jeden pes, musíš ho automaticky nahradiť druhým. Zármutok a vyrovnávanie sa so stratou je individuálna záležitosť pre každého z nás, preto daj šancu sa vysporiadať s touto situáciou každému v domácnosti.

  7. Hľadaj útechu, no s citom. Je v poriadku ak sa chceš svojmu psovi vyplakať do kožucha. Ak mu chceš povedať, ako veľmi ti niekto chýba. No pozor na jeho emócie a pocity, keď to robíš. Nevystraš ho príliš a mysli aj na neho. Psy radi prevezmú ťarchu celého sveta z našich pliec na ich plecia.

  8. Daj mu čas. Tak ako ty potrebuješ čas na zahojenie rán, potrebuje ich aj tvoj pes. Môže ísť o dni, týždne či mesiace, no nakoniec sa väčšina domácich miláčikov vráti do normálneho života.

  9. Uvažuj o prítomnosti pri smrti člena rodiny. Či už ide o ľudského člena rodiny, alebo toho zvieracieho, mnohokrát chceme, aby pri jeho posledných minútach života boli jeho najbližší. Dôležité je však myslieť aj na pozostalých, či by si takúto prítomnosť priali aj oni. Psy nemôžu za seba rozhodnúť, no nie pre každého to môže byť príjemná situácia.

  10. Ak je to potrebné, siahni po prírodných prípravkoch. Ak si myslíš, že mu dokážeš uľahčiť jeho žiaľ, vyskúšaj homeopatiká alebo Bachove kvapky. Určite mu nimi neublížiš a podávať mu ich môžeš až do stavu, keď sa mu emocionálne nepolepší.

 

Zdroj: healthypets.mercola.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Dokážu psy čítať naše emócie?

Vedia byť psi pesimistickí?

Pes vie vycítiť tvoj strach a prijať ho za vlastnú emóciu

Prepáčte mačky, ale vedci zistili, že psy sú múdrejšie

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum