Ohlávka - najefektívnejšia obrana proti ťahaniu?

Ohlávka patrí v dnešnej dobe k najobľúbenejším nástrojom proti ťahaniu. Okrem ťahania, zjednodušuje celkovú ovládateľnosť psa a preto sa dá použiť aj pri agresívnych psoch a to tak, že mu úplne jednoducho odvrátiš hlavu od stimulu na seba

Ohlávka - najefektívnejšia obrana proti ťahaniu?
Zdroj foto:
14086
Reklama

Ohlávka - najefektívnejšia obrana proti ťahaniu?

                           

Ohlávka patrí v dnešnej dobe k najobľúbenejším nástrojom proti ťahaniu. Okrem ťahania, zjednodušuje celkovú ovládateľnosť psa, a preto sa dá použiť aj pri agresívnych psoch a to tak, že mu úplne jednoducho odvrátiš hlavu od stimulu na seba a tam vzniká priestor na to aby si ho zaujal a odmenil pamlskom, alebo hračkou.

Ohlávky sa používajú najmä pri koňoch, takže sa nemusíš báť, že by si na nej veľkého psa neudržal. Funguje tak, že presunie miesto účinku sily z krku na ňufák.  To znamená, že keď chce pes ťahať, tak sa mu otočí hlava smerom k tebe.

 

Ako na to?

Správna veľkosť ohlávky

Musíš si dať pozor. Ohlávku musíš kúpiť v správnej veľkosti a musíš ju primerane pritiahnuť, aby sa z nej pes nevyvliekol. Približne na veľkosť jedného prsta, pri obrích plemenách na dva. S ohlávkou si musí psík spájať príjemné pocity, takže ju nepoužívaj ako trest, ale skôr ako dobrú správu, že sa ide von.

Pozitívny vzťah k ohlávke

Je dôležité aby si  psík vybudoval pozitívny vzťah k ohlávke už od prvej chvíle. Takže žiadne násilné zakladanie, ale pomaly, v pokoji a samozrejme s plnou hrsťou odmien. To znamená, že vytiahneme ohlávku, pes dostane pamlsok, roztvoríme ju, dostane pamlsok, potom sa pomaličky približujeme k psíkovej hlave a cez otvor v ohlávke pes dostáva stále odmeny. Až nakoniec skončí na jeho hlave. Zo začiatku len na pár sekúnd a postupne čas predlžuj. Pre lepšiu predstavivosť nájdeš pod článkom video, kde je zobrazený celý postup. Na vychádzku s ohlávkou zober psíka až keď bude na ohlávku zvyknutý.

Obojstranné vodítko

Niektoré ohlávky sa dajú pripnúť priamo na obojok, pri iných treba použiť obojstranné vodítko, kde jednu stranu pripnete o ohlávku a druhú o obojok. Je to ochrana v prípade, že by si pes ohlávku z hlavy strhol a tiež ochrana aby si pri prudkom náraze nepoškodil chrbticu. Pokiaľ nemáš obojstranné vodítko, môžeš použiť dve oddelené.

Buduj si vzťah tréningom

Nezabúdaj, že ohlávka, je len nástroj, ktorý ti pomôže psíka lepšie ovládať. Nerieši problémy s ťahaním, agresivitou ani s ničím iným. Pokiaľ ju dáš psíkovi z hlavy dole, bude ťahať rovnako ako predtým. Na to aby prestal je potrebný výcvik pri ktorom je ohlávka veľmi dobrý pomocník.

 

 

 

Aké sú hlavné nevýhody ohlávky a prečo ju Turid Rugaas neodporúča?

 

Svetovo známa trénerka a odborníčka na psie správanie Turid Rugaas vo svojej knihe Tahání na vodítku spomína aj rôzne tréningové pomôcky včetne ohlávky. K ohlávke sa ale vyjadrila dosť negatívne.

 

Ako hlavné dôvody prečo nepoužívať ohlávku uviedla tieto tri body:

  •  Je veľmi nepríjemné nechať sa ťahať za hlavu.
  •  Bráni psovi v rozhliadaní, nemôže si vybrať kde sa chce pozerať alebo čuchať.
  •  Psy komunikujú rečou tela a hlava je hlavným komunikačným nástrojom. Ohlávka teda bráni v správnej komunikácii s ostatnými psami.


Všetky tieto body sú dôležité pre vlastnú bezpečnosť psa. Preto to môže viesť k depresiám alebo k podráždenosti z tej divnej veci na hlave. Pokiaľ ešte ohlávka nie je správne nasadená (škriabe ho, dráždi oči), na prechádzke môžete mať nervózneho a vystresovaného psa, ktorý si prechádzku neužije.

 

My s ňou samozrejme súhlasíme. Hlava je pre psa najdôležitejšia časť tela. Komunikuje ňou s ostatnými psami, útočí, bráni sa, očucháva, je potravu. A preto nepovažujeme za správne mu hlavu zviazať a prebrať nad ňou kontrolu.

 

Aký je teda najvhodnejší nástroj proti ťahaniu?

Nástroje proti ťahaniu sú rozdelené do dvoch skupín: averzívne a pozitívne. Averzívne nástroje sú také, ktoré pri ťahaní psíkovi spôsobujú bolesť, a preto ich určite nebudeme odporúčať.

Z pozitívnych nástrojov existujú momentálne tri: obojok proti ťahaniu, ktorý sa v našich končinách zháňa veľmi ťažko, ohlávka a postroj proti ťahaniu.

 

Môj preferovaný nástroj pre psy ktoré ťahajú je POSTROJ PROTI ŤAHANIU S PREDNÝM ZAPÍNANÍM (Bývalá prezidentka  Association of Pet Dog Trainers a autorky mnohých kníh o psoch Pat Miller - zdroj whole dog journal -)

 

Z našich skúseností môžeme aj my spolu s mnohými svetovými odborníkmi na výcvik psov povedať, že náš preferovaný nástroj proti ťahaniu je postroj s predným zapínaním. Práve preto sme do nášho obchodíka vybrali postroj proti ťahaniu od firmy PetSafe®

 

  

 

 

 

 

Pokiaľ máš problémy s ťahaním psa na vodítku, prečítaj si e-knihu

2 jednoduché návody. Aby váš pes neťahal na vodítku, ktorá je dostupná zdarma na našich stránkach a pusti sa do tréningu!

 

Zdroj foto: flickr

 

Máš doma ťahača a zhánaš viac informácií o tom ako ho to odnaučiť a konečne si užiť prechádzku aj keď nebudeš mať práve pri sebe ohlávku? Skús použiť niektoré návody z týchto super kníh, ktoré si môžeš zakúpiť v Brunovom obchodíku:

 

Bruno ti odporúča:

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

Kliker - výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

Pes sám doma - navykanie na samotu

 

 Zaregistruj sa medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum