Hryzie to, ničí to, čo je to? Šteniatko!

Nenechaj sa pomýliť nadpisom. Len od nás závisí, akí spoločníci z nich vyrastú. Budú to malí ničitelia alebo unavené, spokojné klbká? Pár rád, čo robiť v prvé dni so šteniatkom sa dozvieš v tomto článku.

Hryzie to, ničí to, čo je to? Šteniatko!
Zdroj foto:
20010
Reklama

Čo robiť, keď šteniatko hryzie?

 

Stačí pár dní na udomácnenie šteniatka a razom je z malej chlpatej guličky – zubatá šelma. devil Pes začína meniť chrup od 3. mesiaca a môže to trvať do 6. – 7. mesiaca života. A to je tiež jeden z dôvodov, prečo malé šidlo kradne papuče, prečo sa púšťa do rohožiek pred dverami a prečo máš malé dierky na oblečení. Čo s tým?

 

Kým si zaobstaráš šteniatko, mal by si vedieť, že obhrýzanie a žuvanie je pre psa prirodzené. Je to jeho spôsob, ktorým spoznáva svet. My ľudia, si veci obchytáme, psy si veci ovoňajú, oliznú a keď sa im vec mimoriadne páči, skúsia do nej zahryznúť, poobhrýzať ju. smiley Zapamätaj si, tvoj miláčik nezničil tvoje obľúbené topánky, len preto aby ťa nahneval. Pes hrýzť potrebuje a bodka. Nič za tým nehľadaj.

 

A týmto sme sa dostali hneď k prvému odporúčaniu. Ničí ti veci? Umožni mu, aby mal prístup k veciam, ktoré hrýzť môže. Trh je plný hračiek, ktoré majú poslúžiť našim psom práve pre túto jeho potrebu. Hračky, ktoré slúžia na hryzenie by mali mať tvrdý a pevný povrch. V Brunovom obchodíku si určite nejaké vyberieš.

 

Vyberaj s rozumom a snaž sa vyberať hračky, pri ktorých je čo najmenej pravdepodobné, že hračky tvoj pes dokáže rozhryznúť a hrozí tu nebezpečenstvo prehltnutia malých častí.

Na obhrýzanie sú výborné aj kosti. Zameraj sa skôr na tie veľké kosti, ako sú stehenné hovädzie kosti, veľké bravčové kosti, špikové kosti. Neboj sa surových kostí, varených sa vyvaruj.

 

 

 

S určitými škodami, spôsobené malými ihličkami, musíš jednoducho rátať. Aj o tom je život so šteniatkom.

 

Určité zásady sa spájajú aj s usmerňovaním šteniatka. Je jasné, že iný prístup zvolíš pri pubertiakovi, ktorý robí neplechu a iný prístup zvolíš pri šteniatku, ktorý ti nechce pustiť okraj tvojej nohavice a ešte si pritom cvičí aj vrčanie.

 

Nekričíme! Nebijeme! Áno, aj bitka novinami je zakázaná.

 

Ak prichytíš drobca pri zakázanej aktivite (dajme tomu, hryzie do tvojej nohavice), s kľudom no s ráznejším hlasom použi krátke slovo (napr. slovo „Nie!“ „Fuj!“ „Nesmieš!“ ) a nepodporuj ho ďalej v hre. Čo najšetrnejšie ale zároveň rázne odsuň šteniatko od svojej nohavice. Musíš zakročiť, stopnúť činnosť, ktorá sa ti nepáči. Možno to bude chvíľu trvať, nestrácaj trpezlivosť, len mu zabráň dostať sa ku zdroju, k tvojej nohe, k veciam, ktoré nesmie hrýzť.

Keď sa ukľudní, ponúkni mu hračku ktorú môže hrýzť, zamávaj s ňou pred ním, odhoď ju a ak malá zloba prejaví záujem, s nadšením v hlase ho pochváľ, daj mu najavo, že je hoooodný a fešááák. smiley Musíš mu ukázať, že ty nie si ten zlý a nudný majiteľ, ktorý len zakazuje. Vyzývaj ho do hry. Pochváľ ho, keď hryzie svoje veci, ktoré môže. Podstatná vec, čo veľa majiteľov robí, je to, že svojho psa často karhá a málo povzbudzuje a chváli.

A odpovedz si úprimne, teba to baví v robote, keď ťa stále len kritizujú? wink

 

 

Každý pes zbožňuje hru s kosťou a s našou špeciálnou kosťou, ktorá je vlastne PAROH zamestnáš svojho chlpáča na hodiny...dni...či týždne wink Navyše je to zdravé žuvanie, ktoré robí tvojho psa šťastným.

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Socializácia psa

Prečo môj pes stále šteká? Tu je odpoveď

Kliker - výcvikova pomôcka

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum