10 neuveriteľných vedeckých poznatkov o psoch

Našich štvornohých kamarátov poznáme ako milujúce a lojálne stvorenia, no majú aj niekoľko menej známych vlastností, o ktorých si možno predtým ešte nikdy nepočul (a sú celkom fascinujúce). Tu je 10 vedeckých poznatkov o psoch:

10 neuveriteľných vedeckých poznatkov o psoch
Zdroj foto:
14315
Reklama

10 neuveriteľných vedeckých poznatkov o psoch

 

 

# 10 Majú 3 viečka

Rovnako ako ľudia, psy majú horné a dolné viečko, ktoré sa pohybuje hore a dole. Ale takisto majú ešte jedno, ktoré sa nachádza v kútiku oka a pohybuje sa zo strany na stranu. Je určené na čistenie hlienov a nečistôt v oku psíka.

 

# 9 Psy naozaj milujú svojich majiteľov

Máme o tom vedecký dôkaz, a to prostredníctvom zobrazovania magnetickou rezonanciou, ktorá odhalila, že pokiaľ boli psíkom prezentované pachy rôznych ľudí a psov, ich centrum odmeňovania  najviac reagovalo práve na arómy ich majiteľov.

 

# 8 Sú šikovné ako batoľatá

Špeciálne navrhnutý IQ test ukazuje, že psie schopnosti sú na úrovni dvojročného batoľaťa. To znamená, že sú schopné naučiť sa okolo 150 slov a gést.

 

# 7 Psie labky často voňajú ako jedlo

Existuje viacero diskusií o presnej definícii vône, či ide o popcorn alebo kukuričné lupienky. Oboje sú každopádne spôsobené baktériou, ktorá sa na psích labkách zhromažďuje počas chôdze.

 

 

# 6 Majú super nočné videnie

Nie je to síce na úrovni mačiek, ale na rozdiel od ľudí majú mimoriadné nočné navigačné schopnosti. Psie zreničky sú väčšie a ich centrálna zrenica má mnoho buniek, ktoré sú citlivejšie viac na svetlo ako na farebné rozoznávanie.

 

# 5 Každý ňufák je jedinečný

Kanadský Kennel Club používa odtlačok ňufáka ako prostriedok individuálnej identifikácie už od roku 1930 a mnoho iných organizácií ich v tomto nasleduje.

 

# 4 S veľkou pravdepodobnosťou mávajú sny

Nemožno to tvrdiť so 100%-nou istotou, no existujú tú mnohé predpoklady. Veľa z nich je založených na atribútoch mozgu a správania, ktoré psy a ľudia spoločne zdieľajú. Medzi nimi je aj štruktúra a výskyt elektrických impulzov vo fáze hlbokého spánku.

 

# 3 Ich srsť nie je len kvôli teplu

V letných obdobiach srsť slúži ako izolácia a ochrana ich tela pred teplom. Takisto pokožku chráni pred škodlivými slnečnými lúčmi.

 

 

# 2 Keď hovoríš, tvoj pes ťa naozaj počuje

A navyše bolo preukázané, že psy mnoho z toho, čo im bolo povedané aj rozumejú. Aj keď nie sú schopné rozoznávať slová, dokážu však interpretovať určité zvuky a celkový emocionálny tón ľudskej reči.

 

# 1 Psy sa ani zďaleka nepotia ako ľudia

Je to predovšetkým preto, že na rozdiel od ľudí, ktorí majú potné žľazy rozložené po celom tele, psy ich majú len v labkách. Pokiaľ sa chcú teda ochladiť, väčšinou sa spoliehajú na zrýchlené dýchanie.

 

Zdroj: www.aol.com

 

Bruno ti odporúča:

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojím psom?

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa len na základe vrčania?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Blog Fórum