Kavalier King Charles Španiel (Cavalier King Charles Spaniel, Kavalír King Charles Španěl)

RASY PSOV – PSŮ – Kavalier King Charles Španiel má obrovského športového ducha. Ako jedno z najväčších toy plemien, je ozajstný atlét, miluje turistiku, behanie, vyniká aj v psích športoch ako je agility či flyball

Kavalier King Charles Španiel (Cavalier King Charles Spaniel, Kavalír King Charles Španěl)
Zdroj foto:
19345
Reklama

Kavalier King Charles Španiel

(Cavalier King Charles Spaniel, Kavalír King Charles Španěl)

 

Údaje FCI (stiahni):

Štandard č. 136

Skupina 9. spoločenské a sprievodné psy

Sekcia 7. anglické spoločenské španiele, bez skúšky

Náročnosť na výchovu:

nenáročný, kavalier sa veľmi rýchlo učí

Náročnosť na pohyb:

nenáročný, no pohyb miluje

Vzťah k deťom:

veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám:

dobrý

Využitie psa:

spoločník

Umiestnenie psa:

interiér (byt,dom)

Váha/Výška:

5,4 – 8kg / 30 – 33 cm

Vek dožitia:

viac ako 12 rokov

 

História tohto plemena je pomerne mladá. Svoj domov našiel kavalier pri anglických šľachticoch a kráľovských rodinách. Hovorí sa, že kráľ Charles II., miloval tieto psy natoľko, že sa nepohol bez svojej svorky kavalierov ani na krok, dokonca mali povolený vstup aj do parlamentu.

 

Jeho sladký výraz a tmavé guľaté oči ťa ihneď prinútia, aby si sa s ním okamžite pomaznal, jeho kúzlu odolá iba srdce z kameňa. Kavalier patrí medzi psov, ktorých sa nikdy nezbavíš. Stále ti bude v pätách. Veď na to bol šľachtený, robiť spoločnosť svojim pánom 24 hodín denne. Samota ho ubíja a môže prejsť do separačnej úzkosti. Nezabúdaj, kavalier je výlučne bytový pes, pobyt vonku by mu neprospel ani po fyzickej, ani po psychickej stránke.

 

Pokiaľ ide o výcvik a výchovu, kavalier je vo všeobecnosti veľmi inteligentný pes, ochotný učiť sa. Osobnosť skrytá v tomto stvorení je veľmi jemná a tvrdým či hrubým tréningom u neho nič nedosiahneš, jedine to, že sa bude báť.

 

Jeho vzťah s deťmi môže prerásť v kúzelné priateľstvo. Kavalier pri sebe potrebuje svojich malých ľudských priateľov, ktorí s ním budú vždy ochotne naháňať loptu, budú ho učiť rôzne triky a vystrájať šibalstvá. Kavalier dokonca skvele vychádza aj s ostatnými domácimi miláčikmi.  Pozor však na vtáky, kedy môže prejaviť svoj silný lovecký pud.

 

Aj keď toto plemeno bolo predurčené byť spoločníkom, Kavalier King Charles Španiel má obrovského športového ducha. Ako jedno z najväčších toy plemien, je ozajstný atlét. Miluje turistiku, behanie, vyniká aj v psích športoch ako je agility či flyball. Dokonca, svoju statočnosť tento kráľovský pes preukázal aj ako lovecký pes. Pokojnejšie psíky tohto plemena svoje uplatnenie dokážu nájsť ako výborný rodinný priatelia či terapeuti.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa

Výchova a výcvik

Zdravie a starostlivosť

Čo psovi do misky

 

Máš doma kavaliera? Pochváľ sa fotkou tvojho psíka v rozšírenom profile! Zaregistruj sa medzi milovníkov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum