Zbav sa psích parazitov bez komerčných liečiv. Využi bežne dostupné potraviny

Psy a ich vnútorné parazity. Poznáme zaručený recept ako sa im vyhnúť pomocou každodennej zdravej stravy. V článku ti už prezradíme viac ;)

Zbav sa psích parazitov bez komerčných liečiv. Využi bežne dostupné potraviny
Zdroj foto: Julia Henriques
19250
Reklama

Zbav sa psích parazitov bez komerčných liečiv.

Využi bežne dostupné potraviny!

 

Poznať tie správne bežne dostupné potraviny, ktoré ti pomôžu či už ako prevencia, alebo ako liek pôsobiaci proti vnútorným parazitom psov, nie je vôbec na škodu. Hlavne vtedy, ak sa pomocou nich vyhneš užívaniu liekov, ktoré majú častokrát mnoho vedľajších účinkov. Ak už je tvoj pes napadnutý vnútornými parazitmi, je v prvom rade dôležité, vedieť rozoznať o akého parazita sa jedná.

 

Škrkavky

Tieto potvory objavíš v exkrementoch psa. Vyzerajú celkom ako špagety. Ak je nimi pes napadnutý, jeho brucho je často nafúknuté. Pes je letargický, škrkavky spôsobujú hnačku, zvracanie, bolesti brucha a úbytok na váhe.
 

Pásomnice

Telo pásomnice je ploché a približne 15 až 40 cm dlhé. Vo výkaloch psa obvykle objavíte iba jednotlivé články tela parazita. Medzihostiteľom pásomnice sú blchy, preto ak ich má tvoj pes v kožuchu, je dobré sledovať jeho stolicu.

 

Machovce

Machovec je vyzbrojený háčikom, ktorým sa prichytáva o črevnú výstelku. Saje krv a môže spôsobiť anémiu psa. Práve preto sú veľmi nebezpečné pre šteniatka. Obvyklé príznaky sú hnačka či zvracanie.

 

Tenkohlavce

Tiež známe ako hlísty. Jeden koniec ich tela je vždy zúžený, sú prichytené k sliznici slepého alebo hrubého čreva a sajú krv. K príznakom, ktoré spôsobujú, patrí rovnako ako u machovcov hnačka, zvracanie a chudnutie.

 

 

Akými potravinami sa týchto potvôr najrýchlejšie zbavíme?

Zdravá výživa pomáha psovi budovať silný imunitný systém. Je všeobecne známe, že psy kŕmené surovým mäsom sú voči vnútorným parazitom odolnejšie. To preto, lebo granule často obsahujú vysoké množstvo sacharidov, ktoré parazity veľmi radi prijímajú.

Ale nech už kŕmiš svojho psa čímkoľvek, existuje veľa potravín, ktorými prítomnosť parazitov dokážeš eliminovať.

 

Fermentované potraviny

Majú skvelé probiotické účinky, fungujú nielen ako prevencia, ale taktiež si poradia so samotnými parazitmi v organizme psa. Pri zníženej imunite psa, sú práve tieto potraviny skvelými pomocníkmi na jej nápravu.

 

Najbežnejšou kvasenou zeleninou je kapusta, pamätajte však na to, že s dávkovaním treba začínať opatrne.

 

Kefír

Ak sa chceš vyhnúť mliečnemu kefíru, je možné kúpiť alebo vyrobiť kokosový kefír alebo kefír z kozieho mlieka.

Dávkovanie: malé psy 1 polievková lyžica denne, stredné psy 1 – 2 polievkové lyžice denne, veľké psy 2 – 3 lyžice denne.

 

 

 

Vedci sa smejú, parazity sa boja zeleniny!

Bežne dostupná zelenina pomáha v boji proti parazitom, navyše vláknina napomáha peristaltike čriev.

 

Tekvicové semiačka – jedna štvrtina čajovej lyžičky na 5kg váhy psa.
Strúhaná mrkva, uhorka, žerucha, fenikel – 1 lyžička na 5kg váhy psa.

Do krmiva môžete taktiež vmiešať čerstvú šťavu z mrkvy, červenej repy alebo uhorky.

 

Exotické ovocie

Ananás a papája – obsahujú užitočné enzýmy, ktoré bojujú proti vnútorným parazitom psov.

Granátové jablko – vynikajúce v boji proti pásomnici.

 

Až 20% stravy tvojho psa môže tvoriť ovocie alebo zelenina.

 

Ďalšie bežné potraviny, ktoré nájdeš v kuchyni a pomôžu ti v boji proti parazitom:

Cesnak - 1 lyžička strúhaného alebo 1 strúčik čerstvého cesnaku na cca 14kg váhy psa.

Jablčný ocot – využíva sa čerstvý organický a nefiltrovaný. Maximálne 1 čajová lyžička denne zmiešaná s vodou psa. V tráviacom systéme tvorí alkalické prostredie, ktoré pre parazity nie je atraktívne.

Kokosový olej (panenský) – užitočný hlavne pri eliminácií škrkavky. Maximálne 1 lyžička denne na cca 5kg váhy psa.

Petržlen – využiť môžete čerstvú alebo zmrazenú petržlenovú vňať.

Vývar z kostí – podporuje tráviaci a imunitný systém, pridaj niekoľko lyžíc do dennej dávky krmiva, alebo použi ako samostatný chod.

 

Zdravá výživa je skvelý spôsob ako bojovať proti vnútorným parazitom psa. Využívanie bežne dostupnej zeleniny a iných potravín je podstatne zdravšie ako pravidelné dávkovanie psa komerčnými odčervovacími prípravkami.

 

Pri silnom začervení nemusia vyššie spomínané potraviny postačovať na liečbu. Vtedy je dobré kontaktovať veterinára a porozprávať sa s ním o možnosti využitia liekov na báze bylín alebo homeopatík.

 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com Julia Henriques

 

 

Bruno ti odporúča:

Parohy pre psov – Čo by si mal vedieť predtým, ako ich dáš obžúvať svojmu psovi?

Škvrny pod psími očami. Ako sa ich zbaviť?

Čo sa skrýva za pekným obalom žuvacej ´´kosti´´ pre psov?

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum