18 faktov, ktoré si o psích labkách nevedel

Vedel si, že aj psy môžu mať tzv. mačacie či králičie labky? Poznáš pravý význam vlčích pazúrov? Toto všetko plus ďalšie zaujímavé informácie sa dočítaš v článku.

18 faktov, ktoré si o psích labkách nevedel
Zdroj foto: Erda Estremera
57219
Reklama

18 faktov, ktoré si o psích labkách nevedel

 

Kým psie oči, roztomilé uši, či stále vrtiaci sa chvost si získavajú väčšinu našej pozornosti, nesmieme podceňovať ani silu psích labiek. Okrem toho, že sú neskutočne sladké a večne fotogenické, plnia aj dôležitú úlohu psieho bytia. Či sú štíhle a elegantné, alebo mohutné a silné, ich fascinujúca anatómia je vždy navrhnutá tak, aby spĺňali požiadavky konkrétneho plemena.

 

Ponúkame ti 18 dôležitých faktov, ktoré sú nielen nesmierne zaujímavé, ale možno si o nich ešte nikdy nepočul.

 

1. Z 319 kostí, z ktorých sa psia kostra v priemere skladá, sa hneď viac ako desiatka podieľa na tvorbe labiek.

 

2. Labky sa skladajú z týchto piatich častí: Pazúre, vankúšiky prstov, metakarpálne vankúšiky, vlčí pazúr a karpálny vankúšik.

 

3. Metakarpálne (záprstné) vankúšiky pracujú ako tlmiče nárazov a pomáhajú chrániť kosti a kĺby v nohe. Karpálne vankúšiky fungujú ako brzdy, pomocou nich sa vedia bezproblémovo orientovať na klzkom a strmom teréne.

 

Foto: PesBruno.sk

 

4. Vankúšiky na labkách sú vybavené hrubou vrstvou tukového tkaniva, ktoré chráni labky pred extrémnymi teplotami. Funguje to nasledovne: skôr ako samotná labka vychladne pri dopade na zem, cievy prevedú chladnú krv do tela, kde sa s okamžitou platnosťou ohrieva. Vzhľadom na túto schopnosť, sú vedci presvedčení o tom, že psy boli prvýkrát domestikované v chladnejších prostrediach a až neskôr sa rozšírili do ďalších klimatických podmienok.

 

5. Vankúšiky tiež poskytujú ochranu pri chôdzi po nerovnom teréne. Všeobecne platí, že pes, ktorý sa dlhodobo vyskytuje v náročnejšom teréne, má vankúšiky hrubšie. Naopak, pes žijúci v ľahšom prostredí, má vankúšiky mäkšie.

 

6. Na vnútornej vrstve pokožky sa nachádzajú potné žľazy. Pomáhajú ochladzovať vonkajšiu vrstvu pokožky psa a tým sa udržujú labky suché.

 

Ak je pes nervózny, alebo je v strese, jeho labky sú rovnako spotené ako naše ruky.

 

7. Psy pri našľapávaní prenášajú väčšinu svojej váhy na prsty a nie na pätu. Preto je veľmi dôležitá správna anatómia kostí prstov.

 

 

8. Psie prsty sú rovnocenné naším prstom na rukách či nohách. Iba s malou výnimkou a to, že nie sú schopní s nimi tak ohýbať ako my.

 

9. Vlčie pazúry sú pozostatky palcov. Takmer vždy sa nachádzajú na predných nohách, len občas aj na zadných. Zatiaľ čo na predných sú zložené z kostí a svalov, u tých zadných to pravidlom nie je. Práve preto niektorí veterinári odporúčajú odstrániť zadné vlčie pazúry, aby sa predišlo nepríjemnému poškodeniu alebo zaseknutiu pazúra.

 

10. Hoci vlčie pazúry nespĺňajú mnoho funkcií, predsa len sa nejaké nájdu. Pes vďaka nim lepšie uchopuje kosti, či iné predmety a pomáhajú mu tým aj pri žutí.

 

11. Sú psy, ktoré používajú vlčie pazúry pre lepšiu stabilitu na nerovnom teréne. A dokonca majú vlčie pazúry na zadných nohách zdvojené. Takýto znak je zapísaný v štandarde plemien ako napríklad Pyrenejský ovčiak, Briard či Španielsky mastin.

 

12. Plemená psov z chladných lokalít (Bernardín, Novofundlandský pes) majú úžasne veľké laby s veľkou nášľapnou plochou. Nie je to žiadna náhoda. Priam naopak, ich morfológia je navrhnutá tak, aby im pomáhala pri chôdzi v snehu a na ľade.

 

13. Novofundlandské psy majú najdlhšie prsty zo všetkých plemien. Hneď na druhom mieste je labradorský retriever. Obe tieto plemená, spolu s portugalským vodným psom, kokršpanielom či nemeckým drôtosrstým stavačom atď. majú medzi prstami plávacie blany.

 

Existujú plemená, ktoré majú tzv. „mačacie labky“. Ale prosím vás, nehovorte im to! :)

 

14. U niektorých plemien sa evolučne vyvinulo skrátenie tretieho prsta, čím labka nadobúda kompaktný tzv. mačací tvar. Sú okrúhle. Takého labky spotrebujú menej energie pri chôdzi a tým sa zvyšuje vytrvalosť psa. Ich hrdými majiteľmi sú napr. Akita, Doberman, Veľký bradáč alebo Bulteriér.

 

15. Ešte existujú tzv. „zajačie nohy“. Sú podlhovasté, dva stredné prsty sú výrazne dlhšie ako tie vonkajšie. Vlastníci týchto labiek sú väčšinou „toy“ plemená, a tiež Samojed, Bedlington teriér, Barzoj a Chrt.

 

16. Ak v blízkosti tvojho psa cítiš vôňu smažených kukuričných lupienok, nechaj si zájsť chuť. Zdrojom arómy sú totižto labky osídlené baktériami a plesňami. Všeobecne však nie sú pre chlpáča nebezpečné. Viac o tejto téme sa dozvieš v článku: Prečo môjmu psovi zapáchajú labky?

 

17. Máš rád masáž rúk? Tvoj pes tiež! Masážou labiek psík príjemne zrelaxuje. Odporúča sa trenie labiek medzi vankúšikmi zo spodne strany a medzi každým prstom zvlášť. Takto podporíš lepšiu cirkuláciu krvi v labkách. Knihu Masáže psů nájdeš v Brunovom obchodíkuwink

 

18. Význam slova „labka“ nie je presne známy. Pravdepodobne pochádza z Gallo-rímskeho slova „pauta“ vzniknutého v 14. storočí. Neskôr prešiel význam do francúzskeho slova „patin“, čo v preklade znamená „prepchať“ v zmysle topánok.

 

Zdroj: http://www.mnn.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Zahoď týchto 5 vecí do koša a tvoj pes bude šťastnejší!


Ako prítomnosť psa v rodine pozitívne ovplyvňuje vývoj dieťaťa?

 

RECENZIA NA KNIHU: Kočky by kupovaly myši. Černá kniha o krmivech pro zvířata.

 

Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum