Šteniatko verzus voňavé dobroty na prechádzke. Dá sa im vôbec odolať?

Prechádzka so šteniatkom vie niekedy vyčerpať. Hlavne keď mu z úst stále ťaháš nejaké voňavé dobroty. Ako tomu predísť a prechádzku si užiť?

Šteniatko verzus voňavé dobroty na prechádzke. Dá sa im vôbec odolať?
4069
Reklama

Šteniatko verzus voňavé dobroty na prechádzke. Dá sa im vôbec odolať?

 

Prvé prechádzky znamenajú pre šteniatko jedno veľké dobrodružstvo. Toľko nového prostredia a predmetov a on by to všetko najradšej hneď ochutnal. Zvyšky cigariet, vyžuvané žuvačky, ale aj tie najmenej chutné „záležitosti“ ako sú výkaly psov či iných tvorov. Toto všetko je pre mnoho šteniatok priam hotová hostina. Prežívaš aj ty so svojím psom práve toto obdobie? Pomôžeme ti ho prekonať.

 

Psí najsilnejší zmysel je čuch. A keď ho skombinujú aj s chuťou, mnohé dobroty sú pre nich priam neodolateľné. Sú nové, lákavo vyzerajú, zaujímavo páchnu, určite budú chutiť! A ty sa môžeš aj zblázniť.

 

 

Všímaj si príznaky, kedy je tvoj pes pripravený na „odpadkový záťah“. Iba reč tela psa a tvoja rýchla reakcia ti pomôžu túto situáciu zachrániť v tvoj prospech.

 

  • V prvom rade šteniatko z uvoľnenej chôdze prechádza do ostražitého módu. Uši dopredu, zbystrený zrak, lákadlo sa blíži neuveriteľnou rýchlosťou rovno do šteniatkovskej papuľky.

  • Pes veľmi dobre vie, že musí konať rýchlo. Rýchlejšie ako ty. Ak sa mu podarí k dobrote dostať, zvyčajne sa už nezdržiava očuchávaním a pustí sa rovno do hostiny. Pár prudkých pohybov hlavy a špak či kus obalu od salámy je v bezpečí žalúdku.

  • Ak je jeho korisť príliš veľká, pes reflexne a prudko odbieha od svojho pána, aby získal čas na žutie (napríklad vyhodených kostí). Tu sa väčšinou tvoje šance naozaj a definitívne končia.

steniatko-prechadzka-zrat-odpadkyZdroj: pixabay.com

Aké máš možnosti?

Jednou z možností je, že celú prechádzku budeš pozorovať svoje okolie a hľadať na zemi veci, ktoré by tvojmu šteniatku mohli zachutiť. Ale naozaj sa ti to bude chcieť robiť do konca života? A pýtaš sa, prečo do konca života, keď sa rozprávame o šteniatkach? Pretože zlé návyky sa učia taaaak rýchlo.

 

Inou možnosťou je naučenie povelu „fuj“ alebo „nechaj to“ alebo posledná záchrana povel „pusť“. A prezradíme ti aj rýchly návod k tomu, ako povel „FUJ“ čo najefektívnejšie naučiť.

 

„FUJ“ - „NECHAJ TO“

  • začni doma, v prostredí, ktoré už šteniatko pozná. Polož pred neho maškrtu a keď sa k nej pes priblíži, vyslov povel FUJ (NECHAJ TO). Ak používaš klicker, klikni v momente keď pes od odmeny odtrhne zrak. Dôležitá je okamžitá odmena z druhej ruky iným pamlskom.

  • Túto situáciu opakuj, pričom ak pes zvláda povel zo základnej pozície (napríklad sedí), môžeš začať obmieňať polohy, ale aj vzdialenosť teba aj jeho od lákadla na zemi. Odmena od teba stále zohráva najdôležitejšiu úlohu.

  • Ak už nie je doma čo zdokonalovať, vyber sa na prechádzku, avšak na vodítku. Rovnaký postup môžeš zopakovať pred domom, na chodníku či v parku. Tu ho už čakajú väčšie lákadlá. Nech to znie akokoľvek, pokojne vyhľadaj to, čomu doteraz nevedel odolať (odpadky, mŕtvy vták, vyhodené kosti či špaky z cigariet). V tomto kroku je vodítko naozaj dôležité, v prípade, že by pes neposlúchol, od dobroty, ho okamžite odtiahni. Pre jeho dobro.

  • Ak zvláda aj tieto situácie, postupne psa púšťaj ďalej od seba a nakoniec aj z vodítka a vždy keď vyslovíš povel FUJ, pes by mal od lákadla odísť. A okamžite byť tebou odmenený.

 

Prechádzaj sa v bezpečných zónach

Určite si so sebou na každú prechádzku vezmi hračku a chutné odmeny. Ak sa aj ocitneš na mieste, ktoré tvojho psa pokúša viac ako inokedy, preveď jeho pozornosť na seba pomocou hry alebo odmeňovania za správanie, ktoré od neho práve vyžaduješ (povel sadni, chôdza pri nohe, slalom pomedzi nohy a iné).

 

Vyhni sa miestam, kde na psa číhajú lákadlá – hlavná ulica s reštauráciami, či rýchlymi občerstveniami, ale rovnako aj okolie škôl. Tak isto sa vyhýbaj miestam vyhradeným pre fajčiarov a odpadkovým košom. Ak tvoj pes dokonale ovláda zákazový povel, postupne sa k týmto miestam vracaj a trénuj jeho poslušnosť.

 

 

Zdroj: http://www.dogster.com

 

Bruno ti odporúča:

Pes z útulku, z inzerátu alebo od chovateľa?

Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom?

Starého psa novým kúskom nenaučíš. Pravda alebo mýtus?

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum