Starého psa novým kúskom nenaučíš. Pravda alebo mýtus?

Účinok starnutia na proces učenia sa, pamäť či logické myslenie, sa doteraz študoval výlučne len u ľudí. Nedávny výskum sa konečne zameral aj na naše psy. Čo dokázal?

Starého psa novým kúskom nenaučíš. Pravda alebo mýtus?
5345
Reklama

Starého psa novým kúskom nenaučíš.

Pravda alebo mýtus?

 

Lisa Wallis a Friederike Range z výskumného ústavu Messerli vo Vetmeduni vo Viedni študovali schopnosti domácich psov učiť sa, použitím série testov na dotykovej obrazovke. Štúdia bola vykonaná za pomoci 95 border kólií vo veku od 5 mesiacov do 13 rokov. Tieto psy za doprovodu svojich majiteľov postupne prichádzali do laboratória výskumného ústavu, aby vykonali potrebné testy na dotykovom monitore.

 

Border kólie sú známe tým, že sa rýchlo učia, po generácie boli chované pre ich úžasné vlastnosti, ktoré sa využívali hlavne pri pasení. V posledných rokoch sa border kólia stala obľúbeným plemenom psov, pravdepodobne práve preto, že sa tak ľahko trénuje. A pre ich obľúbenosť bolo možné získať veľkú vzorku jedincov z tohto plemena,“ vysvetľuje autorka práce Friederike Range.

 

Psy boli rozdelené do piatich vekových skupín. Úlohy boli navrhnuté tak, aby postupne testovali kognitívne schopnosti: učenie, logické myslenie a dlhodobú pamäť.

 

 

Starší pes sa učí pomalšie a vykazuje nižšiu kognitívnu flexibilitu

Testy odhalili rozdiely v schopnosti učenia sa v závislosti od veku psov. Prvá časť testu vyžadovala, aby sa psy naučili správne vybrať štyri, z celkového počtu ôsmich abstraktných obrázkov na dotykovej obrazovke. Naraz boli zobrazené vždy dva obrázky. Jeden obrázok mal vždy pozitívnu súvislosť – psy boli odmenení jedlom za to, že sa dotkli tohto obrázku. Štyri „pozitívne“ obrazce boli prezentované v rôznych kombináciach s „negatívnymi“ obrázkami.

 

„Staršie psy potrebovali viac pokusov na to, aby túto úlohu splnili správne. Test tiež ukázal, že staré psy sú menej flexibilné vo svojom spôsobe myslenia ako mladé psy. Aj preto je známe, že u starších psov je ťažšie zmeniť ich návyky, ktoré sa naučili v mladom veku,“ vysvetľuje Lisa Wallis.

 

Logické myslenie sa vekom zlepšuje

Po splnení prvej úlohy, sa na dotykovom displeji opäť zobrazili dva obrázky. Tentokrát bol ale jeden z nich pre psov nový. Druhý z nich bol pre nich známy z predchádzajúceho testu a v ňom mal negatívnu asociáciu. Nový obrázok by mal byť pre nich automaticky ten správny. Psy si museli preto medzi obrázkami vybrať na základe dedukcie vylúčením.

 

Friederike Range hovorí: „Staršie psy boli pri tejto úlohe zdatnejšie ako mladšie jedince. Pravdepodobne kvôli tomu, že staršie psy sa viac držia toho, čo sa naučili už predtým a sú menej flexibilné ako mladé psy.“

 

Dlhodobá pamäť nie je ovplyvnená vekom

Šesť mesiacov po tom, ako psy prešli jednotlivými skúškami, boli výskumníkmi opäť prizvaní k dotykovej obrazovke. Opäť im bola ponúknutá rovnaká úloha s ôsmimi abstraktnými obrázkami ako predtým. Test nepreukázal žiadne významné vekové rozdiely. Takmer všetky psy si pamätali správne obrázky s pozitívnou odozvou.

 

Výsledky tejto štúdie poskytujú základ chápania a učenia sa vo vnútri plemena border kólie. Tieto vedomosti sa môžu neskôr použiť pre porovnávanie chovov a včasné rozpoznávanie a liečenie niektorých kognitívnych deficitov.

 

 

Zdroj: https://www.sciencedaily.com

 

Bruno ti odporúča:

Psy sa boja, lebo sa my bojíme

Prečo niektorí ľudia psov milujú a iní nenávidia?

Psy pomáhajú deťom znižovať hladinu stresu

Vedci skúmali výhody a nevýhody spoločného spánku so zvieratami a deťmi

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum