Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

V minulosti sa majiteľom psov odporúčalo zabraňovať kontaktu šteniatok s inými psami až kým nedosiahli určitý vek. Avšak odborníci dnes svoj názor radikálne menia. Prečo je to tak?

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!
Zdroj foto: Ve Shandor
8824
Reklama

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

 

Prečo taká náhla zmena v postoji? Ešte pár rokov dozadu bolo neprípustné, aby sa šteniatko očuchávalo s inými psami na ulici a dnes odborníci po skorej socializácií priam volajú. Tak ako to naozaj je? Všetko sa točí okolo pozitívneho posilňovania. Socializácia totižto zachraňuje životy.
 

Problémy s chovaním sú najčastejším dôvodom na eutanáziu, rovnako tiež dôvodom na odloženie psa do útulku. Väčšine problémov s chovaním je však možné vyhnúť sa tak, že sa majitelia zamerajú u svojich psov na skorú socializáciu. Dobre socializované šteniatka zriedkakedy vyrastú do nebezpečných psov. Vždy je ľahšie predchádzať problémovému správaniu, ako neskôr riešiť problémy.

 

Poďme si preto povedať čo je základným prvkom pre správnu socializáciu šteniatka. Treba ešte zdôrazniť, že zatiaľ čo socializácia je pre šteniatko obzvlášť dôležitá, socializačné aktivity by mali pokračovať počas celého života psa.

šteniatko, socializáciaFoto: Ve Shandor

 

Šteniatko a jeho socializácia. Na čo nezabudnúť?

 

Ošetrovanie: vyšetrenie uší, manipulácia s labkami, strihanie nechtov, starostlivosť o ústnu dutinu, čistenie zubov, očné vyšetrenie, starostlivosť o srsť, relaxácia pri dotyku, nosenie goliera, zdvíhanie psa.

 

Zvuky: vysávač, fén, búrka, ohňostroj, rádio, tlieskanie, hlboké a vysoké hlasy, zvuk nožníc a holiaceho strojčeka, zvuk spreju, zvonček, klopanie na dvere.

 

Netradičné situácie: diaľkové ovládanie vozidla, otváranie dáždnika, pohyblivé predmety, bicykel, skateboard, autá atď.

 

Ľudia: zo všetkých vekových skupín, farby pokožky a telesnej stavby. Invalidný vozík, chodník, barle, neočakávaný tón hlasu, tiež reč tela, nafukovačky, kostýmy, klobúky, slnečné okuliare, uniformy atď.


Udalosti a prostredie: jazda autom, veterinárne návštevy, strihanie, psia škôlka, obchody so zvieratami, dedina, mesto, námestia, parky.

 

Iné zvieratá: zaočkované šteniatka, neagresívne dospelé psy, mačky, kone atď.

 

Hračky: rôzne žuvacie, pískacie hračky, hračky do vody, lopty či preťahovacie laná.

 

 

Chôdza po rôznych povrchoch: bublinková fólia, tráva, betón, potok, rošt, kartón, rebrík, tunel, štrk atď.

 

Ako postupovať pri socializácii šteniatka?

Nielen zavádzanie nových podnetov do života psa je dôležité. Dôležitejšie je, aby pes s každou novou situáciou dosiahol pozitívnu skúsenosť. Udržuj tréningy krátke a zábavné, 1 až 3 minúty je pre väčšinu šteniat naozaj postačujúci čas.

 

Základné pravidlo znie: nová vec v prostredí znamená dobrá vec pre psa. Odmeňuj psa za akýkoľvek pozitívny záujem o stimuly, hoci ide len o očný kontakt. Na začiatku ide skôr prezentáciu stimulu ako o správanie psa. Vhodný príklad je napríklad odmeniť psa hneď po spustení vysávača a rovnako tiež po jeho vypnutí.

Pri mnohých úkonoch je dobré, ak ti niekto pomáha. Jeden zaobchádza so psom a druhý ponúka odmeny. Odmena by mala byť ponúknutá vždy keď sa kontakt s novým stimulom začína a tiež končí.

 

Učiť psa ovládať jeho strach v stresových situáciách ti pomôže udržať jeho reakcie vždy pod prahom. Ak pes nereaguje na odmeny, znamená to, že je pravdepodobne príliš blízko rušivého objektu. Zvýš vzdialenosť tak, aby pes registroval objekt (zvuk), ale zároveň z neho nebol prekvapený. Ak sa pes cíti komfortne, s radosťou príjme odmenu. Následne môžeš vzdialenosť zmenšovať.

 

Vždy, keď prekonáš so svojím šteniatkom novú situáciu a jeho skúsenosti budú len a len pozitívne, si o krok bližšie k správne vychovanému, sebavedomému a nereaktívnemu dospelému psovi.

 

socializácia, šteniatkoFoto: Ve Shandor

Zdroj titulnej foto: https://www.ve-shandor.com/

Zdroj: http://www.dogster.com

 

 

Bruno ti odporúča:

10 dôvodov, prečo nepoužívať flexi vodítko

Čas najvhodnejší na tréning so psom? My ho poznáme

4 piliere pozitívneho tréningu, alebo prečo psa odmeniť a nie trestať

Môj pes je na vodítku agresívny! Čo je príčinou a ako proti tomu bojovať?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum