Môj pes je na vodítku agresívny! Čo je príčinou a ako proti tomu bojovať?

Reaktívny pes – vyťahaná ruka – nervózny pán – zničená prechádzka. Ponúkame ti návod ako raz a navždy vyhrať boj nad agresívnymi výlevmi tvojho psa pripnutom na vodítku.

Môj pes je na vodítku agresívny! Čo je príčinou a ako proti tomu bojovať?
12141
1
Reklama

Môj pes je na vodítku agresívny! Čo je príčinou a ako proti tomu bojovať?

 

Začneme poučkou. Neželané správanie na vodítku je spôsobené pocitom psa, ktorý je v sociálnej situácií obmedzený, frustrovaný a cíti sa nepohodlne. Ak by ten istý pes mohol dodržať dostatočnú vzdialenosť medzi sebou a zdrojom strachu, pravdepodobne by sa správal oveľa uvoľnenejšie ako uviazaný na vodítku. Pripútaný pes reaguje obranne v nádeji, že jeho zdroj strachu zmizne.

 

 

Ak je správanie psa posilnené úspechom, pravdepodobne aj nabudúce zareaguje voči rovnakému podnetu, rovnakým spôsobom.

 

Prechádzka so psom, ktorý je na vodítku agresívny, nie je zrovna príjemnou záležitosťou. Ľahko skĺzneš do začarovaného kruhu, ak sa situácií snažíš predísť predvídaním, čím vysielaš zo seba stres a napätie.

 

Ako môžem trénovať s takto reaktívnym psom?

V prvom rade je potrebná identifikácia príčiny nepohodlia psa, následne pracovať na znecitlivení psa na tento podnet. Súčasne je potrebné nepríjemnú situáciu vyhľadávať alebo umelo vyvolávať, aby si sa uistil, že u psa pri nej pominul pocit strachu.

Ak vlastníš psa, ktorý je silne spoločenský a ťahať na vodítku začne vo chvíli, keď uvidí iného psa, ktorého chce pozdraviť, musíš ho naučiť, že ťahaním a inými nežiadúcimi reakciami nič nedosiahne. Ak začne byť pes na vôdzke frustrovaný, jednoducho sa otoč od zdroja jeho nervozity a povoľ mu pozdravenie až vo chvíli, keď je pokojný a zároveň uvoľní napätie vo vodítku.

Pamätaj, že nesmieš trestať psa, ktorý je na vodítku reaktívny, najmä v prípade, že nepoznáš príčinu jeho chovania, čo je prípad u väčšiny psov.

 

Zmeň pocity svojho psa

Pomocou pozitívnych posilňovacích techník môžeš skutočne zmeniť spôsob, ako sa tvoj pes bude v určitej situácií cítiť, dokážeš tak zmeniť jeho emocionálnu a behaviorálnu odpoveď.

 

 

 

Malý návod

  • Napríklad, ak vidí tvoj pes v diaľke iného psa a začína prejavovať zvedavosť, je čas na vybratie jeho obľúbenej hračky alebo maškŕt. Tieto odmeny musia mať vysokú hodnotu a budeš ich využívať výhradne iba pri výučbe stretu s iným psom.

  • Hranie, alebo kŕmenie pomôže tvojmu psovi sa sústrediť na inú činnosť a zároveň potešenie z hry či vyjedania maškŕt mu zmení uhol pohľadu na prítomnosť cudzieho psa.

  • Výsledkom je pozitívna činnosť spojená s pohľadom na iného psa. A práve to je kľúčom k zmene spôsobu, ako sa tvoj pes cíti.

 

Pamätaj, že trest slúži na potlačenie správania v tom danom okamihu, ale nepomáha zmeniť emočné cítenia psa. Zatiaľ čo využitie pozitívnych metód má dlhší a hlavne trvalý úspech.

Desenzibiluj!

Desenzibilizácia trvá rôzne dlhú dobu, pretože každý pes je iný. Preto je veľmi dôležité sa prispôsobiť tempu svojho psa. Ak chceš vytrénovať psa, aby sa cítil uvoľnene na prechádzke s inými psami, začni tým, že tvoj priateľ privedie na výcvik iného, pokojného, nereaktívneho psa ako figuranta.

 

Veľký návod

  • Začni tréning tým, že psy budú od seba stáť na takú vzdialenosť, pri ktorej bude tvoj pes v pohode a bude sa môcť plnohodnotne sústrediť na iné veci.

  • Hraj sa s ním jeho obľúbenú hru, alebo mu ponúkni maškrtu, ktorú ma naozaj veľmi rád.

  • Ak tvoj pes nevykazuje známky nervozity, popros priateľa, aby podišiel s druhým psom o niečo bližšie.

  • Pokračujte v hraní, alebo kŕmení svojho psa a pridaj k tomu veľa slov chvály.

  • Ak začne byť tvoj pes kedykoľvek nervózny, jednoducho sa s ním otoč a vzdiaľ sa do takej vzdialenosti, kedy začne byť opäť sám sebou.

  • Ak tvoj pes reaguje negatívne, znížili ste vzdialenosť medzi psami príliš rýchlo. Popros priateľa, aby odišiel so psím pomocníkom na takú vzdialenosť, pri ktorej bude tvoj pes ochotný relaxovať a venovať sa spoločným činnostiam.

 

 

 

Ako dlho trvá takýto tréning?

Nevzdávaj sa, ak trvá dlhšiu dobu. Takýto tréningový postup má priam pôsobivú úspešnosť. Od teba sa očakáva, že počas celého výcvikového procesu zostaneš pokojný a uvoľnený. Postupne sa spolu s tvojím psom dostanete do bodu, kedy psí pomocník bude okolo vás prechádzať bez toho, aby si ho tvoj pes všímal. Práve naopak, nespustí z teba zrak a zostane pokojne po tvojom boku.

 

A kedy je teda výcvik ukončený?

  • Keď sa dostaneš na miesto, kde sa pohybujú aj iné psy a tvoj pes je bez reakcie, nastal čas na pozdrav.

  • Nedovoľ aby sa psy „zdravili“ tvárou tvár, môže to byť pre nich príliš stresujúce. Naopak, je dobré, ak tvoj pes bude nasledovať cudzieho, alebo kráčali vedľa seba.

  • Ak sú oba psy uvoľnené, môžete ich pomaly k sebe púšťať oblúkom, nechať ich pozdraviť sa na pár sekúnd tvárou v tvár a zároveň ich od seba odtiahnuť a pochváliť aký obrovský pokrok spravili.

  • Keď všetko prebieha v poriadku, spoločné prechádzky môžeš opakovať a postupne pridávať ďalšie psy, až kým ich všetkých nebude tvoj pes pokladať za absolútnu súčasť prechádzky.

 

Zdroj: https://positively.com

 

Bruno ti odporúča:

Psy ignorujú zbytočné pokyny rýchlejšie ako ľudia

Nepoznáš dôvod prečo tvoj pes vyje? My ti ho prezradíme

Prečo sa môj pes chce páriť so všetkým čo mu príde do cesty?

Mladý či starý, naučí sa to každý pes! Robenie potreby nepatrí do postele

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
heky
pred 7 rokmi
Moja Heky (22nesiacov) po druhom harani ostala steka na vsetko a vsetkych co sa pohne (dovtedy bola velmi priatelska). Dokonca sa nechce ani "hrat" so svojimi psimi kamaratmi a kamarátkami. Startuje po nich. Je jedno ci ju mam na voditku alebo nie. Ked vidim ze startuje, tak sa ju pokusam zabavit (hracky, mlsky pochvaly...). Chvilku to pomoze, ale vzapati sa rozosteka... Fakt uz neviem co robit. Budem rada ked mi poradite.
Blog Fórum