10 dôvodov, prečo nepoužívať flexi vodítko

Bežné vodítko verzus flexi vodítko. Ktoré so sebou vziať a užiť si tak prechádzku? Určite poznáš výhody samonavíjacieho vodítka, ale poznáš aj jeho riziká?

10 dôvodov, prečo nepoužívať flexi vodítko
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
15739
1
Reklama

10 dôvodov, prečo nepoužívať flexi vodítko

 

Asi nie je príliš potrebné opisovať ako vyzerá a ako funguje samonavíjacie flexi vodítko. V skratke, ide o rôzne dlhý kus lanka navinutého na pružinové zariadenie uložené vo vnútri rukoväte. Táto rukoväť je navrhnutá tak, aby ideálne zapadla do ľudskej ruky.

 

Flexi vodítko je obľúbené predovšetkým preto, že jeho dĺžka umožňuje psovi o niečo väčšiu slobodu ako na bežnej vôdzke. Pes má na ňom viac času na čuchanie pre neho dôležitých pachov a rovnako sa môže slobodnejšie pohybovať popri svojom pánovi. Avšak takýto typ vôdzky so sebou prináša aj mnoho nevýhod.

 

 

10 dôvodov, prečo nepoužívať flexi vodítko

 

  1. Dĺžka vodítka môže dosahovať až 8 metrov, čo psovi umožňuje sa dostať od svojho pána dostatočne ďaleko na to, aby sa z pokojnej situácie mohla v priebehu sekundy stať situácia nebezpečná. Pes sa môže nekontrolovateľne vyrútiť na cestu, či už za iným psom, mačkou alebo človekom.

  2. Vo vyššie uvedenom prípade môže dôjsť k stretu s agresívnym psom. V túto chvíľu je takmer nemožné získať kontrolu nad takouto situáciou. Je oveľa jednoduchšie chrániť svojho psa vo vzdialenosti 1.5 metra ako 8 metrov ďaleko s plastovou vecou v ruke.

  3. Ak vlastníš flexi vodítko s lankom (existujú aj s popruhom) a na ňom silného psa, lanko sa môže pri zatiahnutí pretrhnúť. Neznamená to len to, že tvoj pes je v ohrození, ale k úrazu môže prísť aj človek, keď sa uvoľnené lanko vracia nekontrolovateľnou rýchlosťou naspäť do rukoväte.

  4. Ak sa pes zapletie do vodítka, alebo sa ho snažíš zachytiť rukou, môže dôjsť k škaredým popáleninám, rezným ranám alebo dokonca aj amputáciám prstov. Navyše nejeden človek skončil na zemi, keď sa jeho pes rozbehol, dosiahol koniec vodítka a pokračoval v behu ďalej. Takýto pád môže skončiť škaredými modrinami alebo aj zlomeninami.

  5. Psy môžu taktiež utrpieť ťažké zranenia v dôsledku náhleho trhnutia obojku na krku, keď rozvinú celé vodítko. Okrem povrchových rán si psy môžu poškodiť tracheu či poraniť chrbticu.

  6. Áno, flexi vodítko umožňuje psovi väčšiu voľnosť, avšak to často prechádza do potreby ťahať na jeho konci, čo môže neraz vyznieť ako prejav agresivity voči inému psovi, a ten mu môže útok oplatiť.

  7. Rukoväť vôdzky je pomerne objemná a pri úteku psa, môže byť ľahko vytrhnutá z ruky človeka.

  8. Existujú psy, ktorých pád vodítka natoľko vyplaší, že začnú pred ním nekontrolovateľne utekať. Lenže plastová rukoväť ich rovnako nekontrolovateľne začne naháňať. Pes pred ním neunikne, a hoci táto situácia nemusí dopadnúť nijak tragicky, u psa môže pretrvávať strach z vodítka, ale aj zo samotnej prechádzky.

  9. Zub času sa prejavuje aj na tomto zariadení, postupne môže vodítko vypovedať službu a človek nebude môcť psa zastaviť v pravý čas, alebo ho pustiť kedy bude potrebné. Alebo sa zo samonavíjacieho vodítka zrazu stane nenavíjacie vodítko.

  10. Tento typ vodítka je obzvlášť zlou voľbou pri psoch, ktoré nemajú zvládnutú pokojnú chôdzu na bežnej vôdzke. To znamená, že ak pes ťahá na krátkom vodítku, vždy keď sa bude dať, bude využívať najdlhšiu možnú variantu a bude sa dožadovať stále viac. Takže v konečnom dôsledku bude ťahať aj na takto dlhom vodítku.

 

Ak je tvoj pes správne naučený chodiť na bežnom vodítku, je ľahko ovládateľný a dostatočne inteligentný, aby si mu mohol dôverovať, potom môže byť flexi vodítko jedným z tvojich výnimočných pomocníkov na prechádzkach bez rizika.

 

Zdroj: https://healthypets.mercola.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Zahoď týchto 5 vecí do koša a tvoj pes bude šťastnejší!

Hudba a jej zázračné účinky na psa. Čo všetko dokáže?

Varené kosti pre psov: Bezpečné alebo nie?

Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Rudolf-2
pred 3 rokmi
tak ja pouzivam flexi voditko 15m. asi 20roky a nemam problem. to je ako s hoccim. pokial do nevies pouzivat,nepouzivaj to. :-)
Blog Fórum