Čas najvhodnejší na tréning so psom? My ho poznáme

Poslušnosť u každého psa je k nezaplateniu, ale čas venovaný na jeho tréning niekedy nie a nie si nájsť. Poznáme päť ideálnych fáz počas dňa, kedy sa oplatí trénovať.

Čas najvhodnejší na tréning so psom? My ho poznáme
5084
Reklama

Čas najvhodnejší na tréning so psom? My ho poznáme

 

Nájsť si čas na tréning svojho psa je niekedy naozajstnou každodennou výzvou. Preto sme napísali článok s užitočnými tipmi, kedy popracovať na tréningu a poslušnosti tvojho psieho kamoša.

 

Nech sa páči, 5 najlepších okamihov počas dňa, kedy sa oplatí venovať svojmu psovi pozornosť:

 

Čas tréningu č. 1: Potreby

Existujú len tri veci, ktoré chce tvoj pes ráno vykonávať: vylučovať, jesť a skúmať. Využi tieto chvíle na to, aby si psa požiadal o sadnutie, ležanie alebo povel zostaň predtým, než uspokojí svoje túžby. Tento bod úzko súvisí s bodom číslo tri, ale je natoľko dôležitý, že si určite zaslúži vlastnú kategóriu.

 

 

Čas tréningu č. 2: Zachytenie správania

Myslíme zachytenie správania, ktoré pes bežne vykonáva. Je to jedna z najjednoduchších a najrýchlejších metód, ktoré sa dajú využiť pre výcvik psa. Jednoducho pozoruj svojho psa a kedykoľvek urobí niečo, čo chceš, pochváľ ho a odmeň ho maškrtou. Postupom času začne odmeňované správanie ponúkať stále častejšie.

 

Šesť okamihov, ktoré sa oplatí zachytiť:

  • sadnutie

  • ľahnutie

  • odchod na miesto

  • vzatie hračky

  • chôdza po tvojom boku

  • kontrola (kedykoľvek sa pes pozrie na teba predtým, ako niečo urobí)

cas- trening-pesZdroj: unsplash

Čas tréningu č. 3: Podnety

Určite nechceš pozvyšok života zo sebou nosiť odmeny pre svojho psa. Preto vo chvíli, keď pes chce niečo dosiahnuť, ho požiadaj o jedno už z predtým zachytených správaní. A namiesto bežnej odmeny použi tzv. životnú odmenu, t. j. všetko, čo pes v ten okamih chce.

 

Chceš ísť von? Najprv si sadni.

Chceš naháňať loptu? Najskôr si ľahni.

Chceš očuchať tento strom? Najprv sprav desať krokov po mojom boku.


Čas tréningu č. 4: Ihneď po nežiadúcom správaní


Ak tvoj pes ukradne jedlo zo stola, alebo skočí na teba bezprostredne po príchode domov a ty toto všetko pokladáš za nežiadúce správanie, toto je chvíľa, keď svojho psa dokážeš naučiť tomu, čo od neho vyžaduješ v danej situácií.

 

Nasledujúcich 60 sekúnd po nežiadúcom správaní je ideálny čas na tréning – ty aj tvoj pes to máte čerstvo v pamäti. Iba jedna minúta je potrebná na to, aby si psa naučil, že jedlo zo stola nepatrí jemu, a keď sa otvárajú dvere, má si jednoducho ľahnúť a počkať.

cas- trening-pesZdroj: unsplash

Čas tréningu č. 5: Krepuskulárna fáza

Krepuskulárne zviera je také, ktoré je aktívnejšie vo fáze dňa - po západe slnka. Aj pes je krepuskulárny, jeho predkovia vlci sa v túto chvíľu vydávali na lov. Využi prudký výboj energie svojho psa na tréning. Vezmi ho na dlhú prechádzku, beh, hraj s ním hru „hľadaj“, nauč ho loviť atď. Toto všetko sa oveľa jednoduchšie robí vo chvíli, kedy je pes na takúto činnosť pripravený.

 

Ako psa „vypnúť“ vo chvíli keď sa blíži noc? Treba pamätať na to, že to, že ty si unavený a pripravený ísť do postele, nemusí znamenať to isté u tvojho psa. Použi jednoduchý povel, ktorým mu dáš najavo, že hra skončila a nechaj ho bežať na svoje miesto. Teraz je čas na žutie parohov, kongy alebo iné hračky, ktoré ho fyzicky ale aj psychicky uspokoja. Žuvanie naozaj odčerpá aj posledný kúsok energie, ktorú v sebe pes skrýva.
 

Ak dodržíš týchto päť základných fáz v priebehu dňa na tréning, tvoj pes sa bude udržiavať v neustálom sústredení, vždy bude uvažovať nad svojím správaním a váš vzťah sa tým iba posilní.

 

Zdroj: https://animalwellnessmagazine.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Žuvacia „kosť“ pre psa môže zabíjať!

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

Čo je hersenwerk a ako pomáha psovi?

4 piliere pozitívneho tréningu, alebo prečo psa odmeniť a nie trestať

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum