Ako začať tréning so psom? Pravidlá sú základ!

Základom dobrého vzťahu so psom nie je len mojkanie a romaznávanie. K dobrému vzťahu patria pravidlá a vzájomný rešpekt. Táto kombinácia je dôležitá aj pre kvalitný tréning, z ktorého budete mať skvelý pocit obaja, ty aj tvoj pes.

Ako začať tréning so psom? Pravidlá sú základ!
Zdroj foto: Viktória Šterbáková
6691
1
Reklama

Ako začať tréning so psom? Pamätaj, pravidlá sú základ

 

V živote každého psa je dôležité mať vyrovnaného majiteľa. Slovom vyrovnaný nemyslím vystretý, vzpriamený postoj.

Myslím tým psychicky vyrovnaného človeka. Taký, ktorý je "v pohode" za každých okolností. Áno, viem, v niektorých situáciách je ťažké zachovať chladnú hlavu. No každý z nás by sa mal o to aspoň pokúsiť. Psy vedia vycítiť vašu momentálnu náladu, pocity a emócie. Vedia a veľmi dobre vnímajú ako sa v danú chvíľu cítite.

Pokiaľ je pes neistý alebo bojazlivý a jeho majiteľ má rovnakú energiu, psovi to veľmi nepômže. Povedala by som, že mu to skôr uškodí. 

 

Ani prehnane hyperaktívny pes s prehnane hyperaktívnym majiteľom to nemajú ľahké. Napíšem Vám pár rád, ktoré sa mi osvedčili a začala by som od začiatku. 

 

Keď k nám prišlo šteniatko, samozrejme sme sa veľmi tešili. Maznali sme sa , hrali, šantili. Tak ako sa na šteňa patrí. 

Ale... po pár dňoch si začal robiť čo chcel. Začal skákať na gauč, skákal po nás, skákal po miske s jedlom, keď som ju ešte držala v ruke, vybiehal z domu a doslova som niekedy vypadla z dverí. 

Začal si chodiť kam chcel, hlavne na prechádzkach.

Jednoducho nás skúšal, čo všetko mu dovolíme. 

V tom čase som s ním nechcela začať trénovať.. chcela som sa s nim hrať a maznať. 

No, každý pes potrebuje aj niečo iné ako "iba" lásku a náklonnosť. Psy potrebujú pohyb. Potrebujú vybiť energiu, ktorá sa v nich hromadí a to nie len fyzickú, ale aj psychickú. Povedala by som, že tá psychická je veľakrát doležitejšia ako fyzická. 

labrador, chocolate labrador, tréning psa, výcvik psaFoto: Viktoria Šterbakova

 

Tak sme s mladým začali trénovať, nie povely, ale PRAVIDLÁ.

 

1. Čakať na misku s jedlom 

2. Keď skákal na nás, ignorovali sme ho (to skákanie ho veľmi rýchlo prešlo)

3. Z domu už nevychádzal prvý

 

On veľmi rýchlo pochopil, že keď bude skákať, nedosiahne nič. 

U labradorov je to typické, hlavne keď sú z niečoho veľmi nadšení, tak skáču a hryzú. Náš naštastie nehrýzol. 

Keď som začala vychádzať z domu prvá ja, videla som, že pes vychádza z dverí kľudnejšie ako predtým. Samozrejme som použila svoju metódu - NÁDYCH VÝDYCH laugh

Dnes mám vychovaného psa aj vďaka týmto jednoduchým trikom. Aj keď sem- tam ešte na niekoho skočí, ale už skôr ojedinele ako pravidelne. 

 

 

Veľa ľudí robí chybu v tom, že psom neurčí pravidlá. Je jedno či máš malého alebo veľkého psa, všetci potrebujú vedieť čo si môžu dovoliť a čo nie. 

Keď v tebe budú vidieť vodcu, správne naladeného kamaráta a parťáka v jedom, tak máš vyhraté. Psy sú úžasné v tom, že urobia pre človeka čokoľvek, pokiaľ im to človek vie vysvetliť a nestresuje v každej situácii.

 

Vystresovaný majiteľ = vystresovaný pes. 

Vždy keď sa blížime k situácii, kde si ja nie som celkom istá... NÁDYCH VÝDYCH a je to v pohode, ideme ďalej a pes ani nezbadal, že sa niečo stalo. 

 

Snaž sa ostať v pohode a uvidíš ako sa to odrazí na tvojom psovi. Je to neuveriteľné, ale naozaj to funguje. wink

Zdroj titulnej foto: Viktoria Šterbakova

 

 

Bruno odporúča

14 faktov o tom, že psy z nás robia lepších ľudí

Psie oči, tie človeka vždy dostanú. Ale čo tento pohľad v skutočnosti znamená?

10 vecí, ktoré si tvoj pes naozaj zaslúži robiť

Prečo niektorí ľudia psov milujú a iní nenávidia?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Hana-1
pred 3 rokmi
je to naozaj super, že to robíš :) ♥
Blog Fórum