Tip na výlet so psom: Mohyla Milana Rastislava Štefánika

Prichádza jar a s ňou aj chuť vyraziť na výlet so svojim psom. Poďme trochu ďalej od Bratislavy, na krásnu Myjavu. Kto vie, čo ukrýva vo svojom srdci?

Tip na výlet so psom: Mohyla Milana Rastislava Štefánika
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
4118
Reklama

Tip na výlet so psom: Mohyla Milana Rastislava Štefánika

 

Nebolo nám po zime veľa treba, stačili prvé slnečné lúče a my sme už balili na takmer jarný výlet. Smer bol jasný, išlo sa na Myjavou. Dostali sme chuť na známu pamiatku a z nej krásne výhľady na kopanice, ale aj oveľa, oveľa ďalej. Náš cieľ bola Mohyla M.R.Štefánika. 

 

tip-vyle-pes-mohyla-stefanik-bradloZdroj: hiking.sk

 

Toto miesto pozná asi každý slovák a netreba ho nijako špeciálne predstavovať. Mohyla sa týči na známom vrchu Bradlo a je národnou pamiatkou velikána slovenských dejín, generála Štefánika. V roku 1968 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku svetového dedičstva UNESCO. Biela terasovitá stavba je ozdobená štyrmi obeliskmi a celá je postavená z travertínových blokov. Vykráčať možno až k samotnému hrobu – tumbe.

 

tip-vyle-pes-mohyla-stefanik-bradloFoto: Karolína Dobiašová

Kadiaľ vedie cesta?

Asfaltovou cestou, ktorá vedie z mesta Brezová pod Bradlom, sa dostaneš takmer až k mohyle. Zaparkovať sa dá na parkovisku pod ňou, počas sezóny je toto parkovanie pravdepodobne platené. My sme tu boli na začiatku marca a vtedy sme neplatili nič. Priamo z parkoviska vedie smerom hore k mohyle štrkový chodník, lemovaný trávou a lesom. Po oboch stranách chodníka sa nachádza niekoľko lavičiek, a tak tu môžeš stráviť neobmedzené množstvo času, len tak, kochaním sa na prírodu, či ďalších výletníkov.

 

 

Ak sa rozhodneš ísť pešo z Brezovej, nasleduj červenú značku (Štefánikovú magistrálu), neskôr odboč na zelenú smerujúcu na samotné Bradlo. Z Košarísk sa sem dostaneš po žltej a potom opäť po zelenej značke. Ak máš chuť na dlhší výlet, nemusíš zostať len pri mohyle, možností na prechádzky je tu viacero. Samotná Myjava je krásna a kopanice sú na jar naozaj kúzelným miestom ako stvoreným na oddych.

 

tip-vyle-pes-mohyla-stefanik-bradloFoto: Karolína Dobiašová

Ako je to na mohyle so psami?

Psom tu nie je vstup zakázaný. V deň keď sme prišli my, stretli sme tu naozaj veľa ďalších psičkárov, až som sa nestíhala diviť. Parkovisko bolo pomerne plné a trúfam si povedať, že asi polovica z nich malo so sebou aj psa. Niektoré behali na voľno, iné poslušne na vodítku. Na samotnej mohyle sa samozrejme všetky psy zdržiavali pri svojich pánoch.

 

tip-vyle-pes-mohyla-stefanik-bradloFoto: Karolína Dobiašová

 

Bolo to vcelku príjemné, stretnúť toľko výletníkov so psami. Toto miesto si však za povolený vstup so psom nesie aj svoju daň, v podobe nezodpovedných majiteľov, ktorí nezdvíhajú po svojich psoch to, čo by zdvíhať mali. Preto ak sa rozhodneš pre výlet, buď zodpovedný a rešpektuj všetkých, ktorí sa vydali týmto smerom a chcú si prechádzku užiť rovnako ako ty.

 

 

Ak ťa zaujímajú tipy na výlet s tvojim psíkom sleduj pravidelne náš blog Tipy na výlet.

 

Aj toto si prečítaj:

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

pes bruno, portál o psoch, fórum o psoch

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum