Nový štvornohý člen v rodine. Čo na to tvoj pes?

Super nápad priniesť domov ďalšieho psíka. Máme návod, ako naplánovať prvé stretnutie, zoznámenie sa a ako začať žiť nový, parádny život.

Nový štvornohý člen v rodine. Čo na to tvoj pes?
Zdroj foto: Ve Shandor
21309
Reklama

Nový štvornohý člen v rodine.

Čo na to tvoj pes?

 

Máš jedného a chceš ďalšieho. No bude s tým súhlasiť aj tvoj pes? Prinesenie nového psa domov je pre tvoju rodinu veľká udalosť, ale čo sa tebe zdá ako perfektný nápad, tvojmu psovi sa vôbec nemusí páčiť. Mal predsa celý dom aj rodinu len pre seba, takže nový pes pre neho znamená len jedno – bude sa musieť podeliť. Prvé stretnutie je preto veľmi dôležité, pokús sa spraviť všetko preto, aby si zvýšil svoje šance na úspech.

 

 

Pred prvým stretnutím

Ešte predtým, ako domov prinesieš nového psíka, odstráň dočasne všetky veci, ktoré by si pes mohol strážiť. Aj za predpokladu, že to nikdy predtým nespravil. Miska s jedlom, hračky, peliešok, ale aj napríklad posteľné prádlo, ak je pes zvyknutý v ňom spávať.
 

Neutrálna zem

Ak chceš zabrániť tomu, aby si pes bránil svoje teritórium, nájdi na zoznámenie vhodnejšie miesto. Ideálny je napríklad park, alebo iná otvorená plocha. Poskytuje neutrálnu atmosféru plnú iných ruchov, ktoré psov rozptýlia a v prípade nezáujmu sa môžu vybrať každý iným smerom. Jeden človek bude mať pod kontrolou jedného psa.

 

Do parku príďte každý individuálne. Nechajte sa psov ovoňať, akoby ste absolvovali klasickú prechádzku. Vodítka nenapínajte, nechajte ich voľné, aby nemali pocit, že sú obmedzovaní. Ak je tvoj pes zvyknutý na iné psy, môže sa so šteniatkom začať hrať, alebo prejaví nezáujem a odíde bokom.

 

Dva dospelé psy môžu prejsť rozsiahlym rituálom spoznávania sa. Pózovanie, ovoniavanie sa, hranie či značkovanie teritória. Dokonca aj jemné vrčanie je stále v poriadku a netreba im do komunikácie nijak zasahovať. Čím menší zásah od človeka, tým lepšie pre nich.

 

 

Zasiahnuť treba v prípade, ak psy začnú prejavovať známky agresie a púšťajú sa do bitky. Napätie narastá so zježenou srsťou, cerením zubov, hlbokým vrčaním. Ak zaregistruješ akýkoľvek z týchto prejavov, je potrebné okamžite zakročiť. Najlepšie je, ak psa odvoláš povelom, alebo nalákaš na hračku či odmenu. Šklbnutie vodítkom môže spustiť boj.

 

Prvé stretnutie by malo byť krátke, po zoznámení plynulo pokračuj v prechádzke. Ak už máš viacerých psov, nového člena zoznám s každým zvlásť.

 

Vitaj doma!

Dokončite prechádzku a vráťte sa domov tak, ako každý iný deň. Ak sa obaja psy v parku správali bezproblémovo, vezmi ich na oplotený pozemok a pusti ich z vodítka. Zvyknú si na seba a čochvíľa budú pripravení ísť do vnútra domu. Svojho psa pokojne pusti doma navoľno, nového psa nechaj na vodítku a spolu s ním preskúmaj jednotlivé miestnosti. Ak sa tvoj pes zdá byť v pohode, môžeš druhého psa tiež pustiť z vodítka.

 

Prvé dva týždne sleduj interakcie medzi psami a nikdy ich nenechávaj samých bez dozoru. Pamätaj si, že tvoj prvý pes má svoje návyky a je dobré ak sa nimi budeš i naďalej riadiť. Kŕmenie, hry, spoločné prechádzky vždy v tých časoch, na ktoré pes zvyknutý. To mu pomôže ubezpečiť sa, že nový člen nie je narušiteľ jeho bežného dňa.

Počas tohto prechodného obdobia je dôležité pozorovať psy pri každej činnosti, ktorá by v nich mohla vyvolať teritoriálne správanie – príchod domov člena rodiny, kŕmenie, hra...

 

V neposlednom rade je dôležité, aby si s oboma psami trávil dostatok času. Koniec koncov si ty ten, ktorý chcel mať doma dvoch psov. Takže akokoľvek spolu vychádzajú, venuj sa obom naplno a hlavne rovnocenne.

dva psy, nový pes v rodine, ako zvyknúť psa na šteniatko, blog o psoch, pes bruno, ve shandorFoto: Ve Shandor Photography

 

Zopár „TOTO URČITE NEROB“

  • Nikdy šteniatko pri zoznamovaní s druhým psom nedrž na rukách. Môže sa tak cítiť oveľa zraniteľnejšie. Najlepším spôsobom je nechať šteniatko na zemi a dohliadať, aby sa v prípade nekomfortu, mohlo prísť schovať k tebe medzi nohy.

  • Nikdy nenechaj dospelého psa, aby po šteniatku skákal, či inak ho šikanoval.

  • Nikdy ich nezatváraj do malého priestoru, kým sa úplne nezoznámia. Myslím tým box, auto či malú miestnosť.

  • Nikdy nedovoľ žiadnemu z nich, aby nútil druhého sa zrieknuť svojho jedla. Polož misky dostatočne ďaleko od seba a trénuj ich, aby sa psy držali vždy pri svojej miske.

  • Nikdy nedovoľ, aby medzi sebou bojovali. Bitku treba zastaviť, vždy vedie iba k horšiemu vzťahu, nikdy nie k lepšiemu.

 

Zdroj: dogtime.com

Zdroj titulnej foto: https://www.ve-shandor.com/

 

 

Bruno odporúča

Ako si vybrať správneho chovateľa tvojho budúceho psa a nie ziskuchtivého amatéra?

Spolužitie psa a mačky. Je to vôbec možné?

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

Prečo si vybrať z útulku dospelého psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum