Spolužitie psa a mačky. Je to vôbec možné?

Pes a mačka, to je dobrá naháňačka. Naozaj je to pravidlom, či len detská riekanka? Prečítaj si naše 4 tipy, ako ich zoznámiť a dokonca si jeden druhého obľúbiť.

Spolužitie psa a mačky. Je to vôbec možné?
Zdroj foto: Ve Shandor
9321
Reklama

Spolužitie psa a mačky. Je to vôbec možné?

 

Pri zoznamovaní psa a mačky sú dôležité prvé dojmy. Kľúčom na bezproblémové spolužitie je trpezlivosť, tak aby k strachu či agresii vôbec nedošlo, prípadne boli tieto emócie udržané na minime. Je pravdepodobné, že sa stretneš s oboma prejavmi, ale ak si dostatočne šikovný a opatrný, nepríjemným situáciám dokážeš ľahko zabrániť.

Každý krok z tréningového plánu zopakuj toľkokrát, kým to pre obe zvieratá nebude samozrejmosťou. Ak sa dostaví strach, či príliš veľké nadšenie, vráť sa o krok vzad a trénuj kým emócie opäť nevychladnú. Tento proces môže trvať niekoľko dní, ale rovnako aj niekoľko mesiacov.

 

1. Navykni ich na vôňu toho druhého

Psy aj mačky vnímajú svet prostredníctvom svojho nosa. Preto aj v prvom kroku dovoľ, aby sa navzájom spoznali cez ich čuchové receptory. Ponúkni mačke vôňu zo psieho pelechu či hračky a naopak, predstav psovi pach budúcej kamarátky. Urob tak aj niekoľko dní po sebe, aby si pach vryli do pamäte. Štekanie či kňučanie u psa a švihanie chvosta u mačky naznačuje, že potrebujú viac času.

 

2. Nechaj ich preskúmať životný priestor toho druhého.

Kým mačka loví na záhrade, vezmi psa do domu nech spozná jej vôňu ešte intenzívnejšie. Čím viac pes spozná mimo priameho kontaktu, tým lepšie. Rovnaký scenár opakuj aj s mačkou. Týmto spôsobom môžu spoznať jeden druhého a nemusia sa pritom pozerať do očí.

 

 

3. Tak blízko a pritom tak ďaleko

Vezmi psa aj mačku a postav ich na opačnú stranu dverí. Alebo na opačnú stranu detskej ohrádky. Pri každom zvierati musí byť pre istotu aj človek. Ale pozor, nikdy nedrž mačku na rukách. Pocit, že je držaná a nemá ako uniknúť, môže byť pre danú osobu v tú chvíľu veľmi nebezpečné.

 

Nechaj ich navzájom sa cez dvere očuchať. Ak však mačka nechce ísť celkom blízko, určite ju nenúť. Psa aj mačku chváľ, odmeňuj ich pozornosťou, láskou a maškrtami. Prítomnosť toho druhého si musia spojiť len s príjemnými vecami. Požiadaj psa o povely, ktoré ovláda – sadni, ľahni, daj labku a pod. a odmeňuj ho vždy, keď zareaguje, vníma teba a nie mačku.

 

Pokračuj v cvičení až kým mačka nebude úplne pokojná a pes sa zdokonalí v koncentrácii na tvoju osobu.

 

4. Zoznamka na vodítku. Pre istotu.

Opäť platí, nedrž mačku na rukách. Psa drž na vodítku, aby si ho mohol zastaviť v prípade, že by sa mačku pokúsil naháňať. Opäť požiadaj psa, aby splnil niektoré z jeho obľúbených povelov a odmeňuj ho za jeho pozornosť.

 

Niektoré mačky namiesto úteku uprednostňujú hrozbu. Vravia: „drž sa späť!“ Je to lepšie, ako by sa mali pustiť do úteku a vyvolať tak v psovi potrebu ju naháňať.

 

Ak mačka ujde a pes sa pustí do naháňačky, zastav ho s ráznym FUJ či NESMIEŠ. Ak zareaguje na povel sadni, výdatne ho odmeň.

 

Akonáhle sa zdajú obaja byť v prítomnosti toho druhého uvoľnení a cítia sa pohodlne, nechaj sa ich voľne spoznávať v bezpečí domu. Ak však odchádzaš z domu, určite je rozumnejšie ich v prvé dni oddeliť do samostatných častí domu. Budú tak môcť pokojne oddychovať a nebyť neustále v pozore.

 

Mnoho psov a mačiek nemajú problém medzi sebou vychádzať, pokojne vedľa seba relaxovať a užívať si vzájomné kamarátstvo. Ale určite nie je na škodu, ak zoznamovanie bude prebiehať postupne bez psychického tlaku a zbytočného stresu od prichádzajúceho prisťahovalca. smiley

 

Zdroj: http://cattime.com

Zdroj titulnej fotohttps://www.ve-shandor.com/

 

 

Bruno ti odporúča:

Šteniatko verzus voňavé dobroty na prechádzke. Dá sa im vôbec odolať?

Socializácia zachraňuje životy. Socializuj od šteniatka!

Čas najvhodnejší na tréning so psom? My ho poznáme

Môj pes je na vodítku agresívny! Čo je príčinou a ako proti tomu bojovať?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum