Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?

Večná debata o psích hovienkach. Prečo nás to tak baví? Možno aj preto, lebo táka stolica nám stále má čo povedať. Tak teda, čo hovorí napríklad také sfarbenie psieho hovienka?

Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?
50482
Reklama

Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?

 

Každý kaká, dokonca aj tvoj pes. Hlavne teda tvoj pes. V momente, keď si sa rozhodol vlastniť štvornohého chlpáča, do konca jeho života si sa zaviazal, že každý deň budeš sledovať jeho potreby. Budeš ich neradostne zdvíhať a analyzovať, len aby si vedel, že tvoj pes je stopercentne v poriadku. Pretože to, či je tvoj pes naozaj v poriadku, dokážeš vyčítať aj zo sfarbenia jeho hovienka.

Áno, každé hovienko vie poskytnúť informácie o zdraví tvojho miláčika. Možno to nie je najlepší zdroj na študovanie, ale pri troche vedomostí sa dokážeš veľmi rýchlo zorientovať v akej kondícií sa pes práve nachádza.

 

V každom prípade, veterinárni lekári trávia veľkú časť svojho dňa debatami o psích výkaloch. Nie preto, že je to vždy dobrá téma na rozhovor, ale preto, že psie hovienká v sebe nesú príbehy akejkoľvek aktuálnej abnormality. Zmena stravy, otrava, príznaky chorôb, to všetko sa dozvieš aj zo sfarbenia stolice psa.

 

Ponúkame ti rýchly prehľad rektálnej dúhy a jej hlbšieho zdravotného významu:

 

Hnedá

Ak je stolica psa pevná a čokoládového sfarbenia (aj keď podmienkou určite nie je ochutnávka tejto čokolády), pravdepodobne netreba mať žiadne obavy o zdravie psa. Rovnako ako u ľudí, najzdravšia stolica je hnedá a polotuhej konzistencie.

 

Oranžová

Oranžový nádych môže mať stolica v prípade ak pes v poslednej dobe prešiel náhlou zmenou v stravovacích návykoch, alebo strava prešla gastrointestinálnym traktom príliš rýchlo. Avšak rovnako môže ísť o indikáciu väčšieho problému s pečeňou, alebo ochorenia žlčových ciest.

 

Žltá

Zmena stravy, ktorá spôsobí narušenie žalúdka, spôsobuje sfarbenie výkalov do žltých odtieňov. Rovnako môže ísť o signál poruchy žlčníka, pečene alebo pankreasu. Ak si si istý, že nejde o potravinovú alergiu, ani žiadnu zásadnú zmenu v stravovaní, navštív preventívne veterinára. Môže to byť pokojne aj vážna giardióza.


Zelená

Pri zelenej farbe nie je potrebná hneď nervozita. Psy občas zožerú trochu viac trávy a tá následne odchádza z organizmu smerom von. Rovnako aj diéta sfarbuje stolicu do zelena. Môže však ísť aj o prítomnosť parazita, najmä ak je zelená farba spojená s hnačkou.

 

 

Šedá

Ak tvoj pes nie je vychýrený skaložrút (áno, aj takí existujú), potom by ani jeho hovienko nemalo vyzerať ako skala. Niekedy sa však môže stať, že stolica psa je šedá, malá a tvrdá. Nápoveda hovorí, že pes má problémy s dehydratáciou, alebo má v potrave príliš veľa kostí. Voda grátis, prípadne dobre mienená veterinárna rada dá stolicu psa rýchlo do poriadku.

 

Biela

Teraz nemyslíme, že celá stolica je biela. Ale ak v stolici vidíš biele čiastočky, pokojne to môže znamenať, že sa v tráviacej sústave tvojho psa usídlili červy.


Červená

Malé množstvo červenej v stolici môže byť dôsledkom stresu, alebo vnútorného krvácania z čriev, či následok prítomnosti parazitov. Hoci je červené sfarbenie znepokojujúce, ak sa nevyskytujú dlhodobo ďalšie príznaky, netreba hneď podliehať panike. Ak však pretrváva, môže ísť o závažnejší problém. Veľké množstvo krvi v stolici môže znamenať vážne ochorenie ako je hemoragická gastroenteritída, ktorá postihuje všetkých psov bez rozdielu. Neváhaj preto a navštív veterinára.

Okrem sfarbenia stolice, určite sleduj aké množstvo výkalov pes produkuje, ako často a akej konzistencie. Napríklad prítomnosť hlienu v stolici znamená, že organizmus s niečím bojuje a sám sa pokúša liečiť. Ak sa vyskytnú akékoľvek neobvyklé situácie týkajúce sa stolice tvojho psa, neváhaj a vezmi ho na na prechádzku k veterinárovi.


Zdroj: cuteness.com

 

Bruno ti odporúča:

Koľko dôvodov si nájdeš, aby si psie hovienko nemusel zdvihnúť?

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

Psie exkrementy môžu spôsobiť katastrofu!

Tieto parazity môžu poriadne potrápiť zdravie tvojho psa. Ako sa pred nimi brániť?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, navyše získaš aktuálne novinky z nášho EKO e-shopu Brunov obchodík. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Blog Fórum