Tip na výlet so psom: Čutkovská dolina

Ísť na výlet do krásnej prírody, neznamená vždy zostať len v blízkosti Bratislavy ;) . Kúsok východnejšie a kúsok severnejšie nájdeš malebný kúsok Slovenska. Vitaj v Čutkovskej doline.

Tip na výlet so psom: Čutkovská dolina
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
4573
Reklama

Tip na výlet so psom: Čutkovská dolina

 

Hľadali sme výlet, kde si príde na svoje celá naša rodina. Niečo, čo si užijú aj dospeláci, aj náš syn a kde nielenže môže aj náš pes, ale užije si to tam rovnako, ako všetci ostatní. Našli sme Čutkovskú dolinu. A hneď na začiatok môžem povedať, že sme si toto miesto naozaj užili.

vylet-pes-dolina-cutkovskaFoto: Karolína Dobiašová

Iba kúsok za Ružomberkom sa v národnom parku Veľká Fatra nachádza dolina, ktorá je dostupná takmer z akéhokoľvek smeru a nie je to ďaleko či idete z Jasnej, od Liptovskej Mary, alebo z Donovalov. Ak rovnako ako my, hľadáš nenáročnú prechádzku v krásnej prírode, potok pre svojho psa a chceš aj čo-to zažiť, poď si prečítať čo všetko ťa na tomto mieste čaká.

vylet-pes-dolina-cutkovskaFoto: Karolína Dobiašová

Hneď na začiatku dilema

Parkovať sa dá na samotnom začiatku doliny, hneď vedľa parkoviska je koliba, kde so psami nemajú žiadny problém. Na terase pri vstupe sme našli aj misku s vodou. Na konci nášho výletu sme sa tu zastavili a za nás môžem povedať, že tu varia veľmi chutne. Ak sem prichádzaš aj s deťmi, isto ich osloví detské ihrisko Obrovo. Len pozor, ak svoje dieťa raz na toto ihrisko pustíš, už ho odtiaľ viac nedostaneš. Naozaj to nie je obyčajné ihrisko, na svoje si tu prídu aj dospeláci, napríklad na Obrovej žinke – lanovej dráhe typu ZipLine, ktorá je dlhá 210 metrov a vedie z jednej strany doliny na druhú. Parádny adrenalínový zážitok hneď na začiatok výletu. V najvyššom bode si nad zemou až 20 metrov.

 

Odolali sme, vyrážame!

Pokračujme vo výlete. Opúšťame oddychový areál a vyberáme sa na náučný chodník s názvom Známa – Neznáma. Chodník má 10 stanovíšť a na každom z nich sa dozvieš niečo zaujímavé o okolitej prírode. Takmer po celý čas kráčaš vedľa potoka. Po pár desiatkach metrov sa dostaneš k zbernej vodnej nádrži Čutkovo. Určite sa tu oplatí chvíľu pomotať, v lese pod nádržou sa nachádzajú krásne múry obrastené machom či umelo vytvorené vodopádiky a kaskády.

vylet-pes-dolina-cutkovskaFoto: Karolína Dobiašová

vylet-pes-dolina-cutkovskaFoto: Karolína Dobiašová

Cesta od nádrže stúpa pozvoľne smerom hore do doliny. Na začiatku otvorená krajina, neskôr vstupuješ do príjemného chládku zmiešaného lesu. Prvé stovky metrov popri potoku sú skvelé na piknik. Je tu niekoľko ohnísk, lavičiek a vybudovaných studničiek. Pes sa celý čas môže blázniť v potoku. Náučný chodník vedie až k Chate pod Kozím a k Jeleniemu vodopádu. Od chaty je možné ešte odbočiť na Jamišné vodopády. Náš výlet žiaľ končil pri chate, k vodopádom sme sa pri blížiacu sa búrku radšej nevybrali. Možno nabudúce.

vylet-pes-dolina-cutkovskaFoto: Karolína Dobiašová

 

 

vylet-pes-dolina-cutkovskaFoto: Karolína Dobiašová

Celá prechádzka až po návrat k parkovisku trvala približne dve hodiny, nerátam samozrejme člapkanie sa v potoku, vysedávanie pri vode a hádzanie paličky proti prúdu. Zdatnejší môžu od chaty pokračovať smerom po modro značenom chodníku a dostať sa tak až na Malinô Brdo. Hoci môže niekoho odradiť, že náučný chodník vedie hore aj dolu tou istou trasou, pravda je však taká, že vždy sa na okolie pozeráte z iného pohľadu a stále je sa na čo dívať.

vylet-pes-dolina-cutkovskaFoto: Karolína Dobiašová

vylet-pes-dolina-cutkovskaFoto: Karolína Dobiašová

Hoci celá trasa trvá niečo okolo dvoch hodín, pokojne sa tu dá stráviť aj celý deň. Ale ak predsa chceš stihnúť ešte niečo ďalšie, ponúkame ti zopár tipov, kam sa v okolí vybrať aj so psom. Priamo v Ružomberku sa nachádza zrúcanina hradu Likava, kúsok ďalej je UNESCO pamiatka Vlkolínec. Ak si ubytovaný viac na východ, určite sa nezabudni zastaviť na Liptovskej Mare, v skanzene Havránok, v Prosieckej a Kvačianskej doline. Príjemné a nenáročné prechádzky vedú aj okolo Vrbického plesa či k vyhliadke Ostredok a symbolickému cintorínu, ale tie sa nachádzajú už nad Jasnou, ale za návštevu isto stoja.

 

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum