Tip na výlet so psom: Neusiedler See

Iba malý kúsok od Bratislavy za rakúskymi hranicami sa nachádza jazero, ktoré je také veľké, až pripomína more. Stráži ho čarokrásny maják a kto tu ešte nebol, ten nech rýchlo balí kufre.

Tip na výlet so psom: Neusiedler See
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
8819
Reklama

Tip na výlet so psom: Neusiedler See

 

Niekto chodí do Rakúska na výpredaje, niekto na čerstvé pečivo a tí ostatní za relaxom. Alebo to môžeš všetko spojiť do jedného veľkého výletu, z ktorého ako ináč, nevynecháš ani svojho psa. Prečo by aj, no nie? Na takýto deň nepotrebuješ ani pevnú obuv, ani ruksak na chrbte. Stačí ti silná baterka vo fotoaparáte a chuť vidieť nové miesto. Kam ideme? K Neziderskému jazeru predsa.

neziderske-jazero-pes-vyletFoto: Igor Serátor

Neziderské jazero nie je hocijaké, ale je také veľké, že vlastne ani nevidíš na jeho druhý koniec. Že vraj z časti za to môže naša guľatá planéta a zakrivenie jej povrchu. To už nechám na tých vedcov radšej. Každopádne sa tu tak trochu cítiš ako pri mori. Neziderské jazero a jeho okolie toho ponúka oveľa viac, ako len pohľad na nekonečnú vodnú hladinu.

neziderske-jazero-pes-vylet

 

 

Foto: Eva Gajdošová

Maják v Podersdorfe

Koľko už len majákov v okolí Bratislavy môžeme vidieť? Ja teda viem len o tomto, ktorý je od nej vzdialených približne 55 km. To je ako do Trnavy, len opačným smerom. Takže vlastne na skok. Ale podľa môjho skromného uváženia, tu sa mi troška páči viac ako v tej Trnave. Toto miesto obľubujú rôzne kategórie ľudí, od miestnych dôchodcov na prechádzke, cez snúbencov putujúcich za vysnívanými svadobnými fotkami, vášnivých fotografov zaujímavých miest až po náruživých windsurferov. Takže tu nikdy nebudeš so svojim psom sám.

neziderske-jazero-pes-vyletFoto: Eva Gajdošová

Od veľkého parkoviska, na ktorom necháš svoje autíčko, prejdeš okolo niekoľkých podnikov a dostaneš sa k drevenému mólu. To vedie popri plážach, na ktoré (myslím) počas sezóny pes nesmie. Mimo sezóny boli brány otvorené, pláž opustená a my zvedaví. Mólom sa dostaneš až pod maják, až tak blízko, že ho môžeš celý objať (ak máš dosť dlhé labky)

neziderske-jazero-vylet-pesFoto: Eva Gajdošová

Inak Neziderské jazero je vraj v najhlbšom mieste hlboké len 2 metre a už sa mu podarilo aj nakomplet vyschnúť. Netreba sa zľaknúť kalnej vody, to preto, lebo má piesčité dno. Je to tzv. stepné, bezodtokové jazero. Viac asi k nemu niet čo dodať, ľudia, windsurferi aj kačky sa v ňom kúpu. Kačky sú dokonca veľmi priateľské, zvyknuté, že turisti so sebou prinesú vždy niečo dobré.

neziderske-jazero-pes-vyletFoto: Igor Serátor

Veterný mlyn v Podersdorfe

Menej známy (o to viac pokojnejší) turistický bod je už veterný mlyn v tej istej dedinke ako maják. Ľudia sa v tejto lokalite odjakživa spoliehali na silu vetra. Pôvodne tu bolo veterných mlynov až sedem, no tento v Podersdorfe je posledný zachovaný. Posledných 60 rokov je chránený pamiatkármi, je v súkromnom vlastníctve, je prístupný verejnosti, a tak si tu môžeš prehliadnuť ako kedysi žili rakúsky mlynári. Určite stojí za pozretie.

neziderske-jazero-pes-vyletFoto: Igor Serátor

Kalvária nad Neusiedler See

Cestou naspäť do reality veľkomesta sa môžeš ešte zastaviť na kalvárií. Prechádzka smerom hore nie je náročná. Asi pre mnohých je to obyčajné pútnické miesto, no hore sa nachádzajú lavičky s krásnymi výhľadmi do okolia. Nájdeš tu absolútny pokoj, ktorý tam dolu budeš hľadať márne. Preto ak máš chuť na chvíľu zastaviť čas, určite sa sem oplatí ísť. Skrátka je to príjemné miesto na rozmýšľanie o nesmrteľnosti chrústa.

neziderske-jazero-pes-vyletFoto: Igor Serátor

Kalváriou sme náš výlet ukončili, pes vyčerpaný, my vyfúkaní od všadeprítomného vetra a spokojní, že sme opäť niečo pekné videli.

neziderske-jazero-pes-vyletFoto: Igor Serátor

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

Bruno ti odporúča:

Poznáš geocaching? Ako ho spojiť s pravidelnými prechádzkami so psom?

Tip na výlet so psom: Zrúcanina hradu Hainburg

Tip na výlet so psom: Hrad Dobrá voda

Plávanie so psom len 7 km od Bratislavy, na štrkoviskách v obci Rovinka

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum