Tip na výlet so psom: Kamenné more, kamenný vodopád a hrad Šomoška

Hrad Šomoška je vďaka unikátnemu kamennému vodopádu známy po celej Európe. Prechádzka sem nie je vôbec náročná a pokojne môžeš so sebou vziať aj svojho psa.

Tip na výlet so psom: Kamenné more, kamenný vodopád a hrad Šomoška
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
5577
Reklama

Tip na výlet so psom:

Kamenné more, kamenný vodopád a hrad Šomoška

 

Na náučnom chodníku Šomoška sme sa zastavili ako na jednom z mnohých ďalších miest, ktoré sme navštívili na našej veľkej ceste po Slovensku. Okres Lučenec ponúka veľa zaujímavých miest, ktoré stoja za pozretie. My sme si vybrali snáď najznámejšiu turistickú senzáciu, ktorá sa tu nachádza. Pozreli sme sa na kamenné more, kamenný vodopád a hrad Šomoška.

 

Prechádzka sa začína odparkovaním auta na parkovisku za obcou Šiatorská Bukovina. Hneď pri parkovisku je rozľahlý rekreačný areál, to keby ste so sebou okrem psa vzali aj svoje dietky. Určite si tu prídu na svoje. Nájdeš tu skromné suveníry, toalety a miesto na piknik či opekačku. Vstupné na hrad sa platí už tu, lístok o zaplatení si odlož, pod hradom ho budeš potrebovať. Dospelá osoba platí 1,50,- deti 0,50,- a psy sú zadarmo.

tip-vylet-pes-somoska-kamenne-moreFoto: Karolína Dobiašová

Náučný chodník až na hrad meria 1,6 km a radí sa skôr medzi príjemné prechádzky ako náročnú turistiku. Po ceste ťa čaká 8 informačných zastávok a prekonáš 106 metrov prevýšenia. V spodnej časti prechádzky sprevádza chodník Bukovinský potok. Ten je zároveň hranicou medzi Slovenskou republikou a Maďarskom. Ani nie pár stovák metrov a ocitneš sa v lese pri dvoch jazierkach. Jazierka boli vybudované na začiatku 20. storočia, pôvodne mali slúžiť na chov rýb. No ako sme sa do nich dlho a hlboko pozerali, ryby sme tam počas nášho výletu nezazreli.

 

 

Kamenné more

Na stanovišti číslo 5 zastavuješ pri kamennom mori. O jednom sme už písali dávnejšie, to sa nachádzalo vo Vyhniach a bolo podstatne väčšieho rozmeru. Preto sme tu už neboli týmto prírodným úkazom až tak ohúrení. Ale to samozrejme neznamená, že nestojí za pozretie. Informačná tabuľa informuje nasledovne: Kamenné more je výsledkom prirodzeného zvetrávania bazaltu a gravitačného ukladania jeho úlomkov na svahu. Informuje aj ďalej, no to si už dočítajte na vlastnej prechádzke. V kamennom mori sú zamiešané aj kamene, ktoré sa použili pri stavbe hradu. A pozor na užovky. smiley


tip-vylet-pes-somoska-kamenne-moreFoto: Karolína Dobiašová

 

Kamenný vodopád

Na vodopád som sa osobne ja tešila najviac. Toľkokrát, čo sme sa sem chystali, až sme sa konečne vychystali. Pôsobivý prírodný výtvor je vysoký približne 9 metrov. Na Slovensku rovnakého vodopádu už niet. Vznikol cca 4 milióny rokov dozadu stuhnutím lávy. Jednotlivé tmavé stĺpy vodopádu sú tvorené 5 až 6-bokými čadičovými útvarmi. Kamenný vodopád patrí medzi celoeurópske unikáty, preto naozaj stojí za to, ísť si ho pozrieť naživo.

tip-vylet-pes-somoska-kamenne-moreFoto: Karolína Dobiašová

Hrad Šomoška

Posledná zastávka na náučnom chodníku. Rozlohou tento hrad nepatrí medzi tie najväčšie, no tým že sa nachádza na maďarsko-slovenskej hranici, líši sa od ostatných zrúcanín na Slovensku. Na jeho stavbu bol použitý čadičový kváder, ktorý bol ťažený priamo v kopci. Pri jeho stavbe bol odhalený aj kamenný vodopád. Tento hrad vlastnilo toľko rôznych historických osobností, že radšej nebudem všetky menovať. No spomeniem aspoň mená ako je Matúš Čák či Žigmund Forgáč. V ruinách sa tento hrad nachádza od roku 1703, kedy bol dobití cisárskymi vojskami.

tip-vylet-pes-somoska-kamenne-moreFoto: Karolína Dobiašová

Na hrade nám nad hlavami poletovali hladné lastovičky, ktoré famóznymi manévrami čistili vzduch od akéhokoľvek hmyzu. Hrad bol príjemne upravený, čistý a nenachádzalo sa na ňom množstvo turistov, čo nám veľmi vyhovovalo. Z hradu je výhľad na celú Cerovú vrchovinu a v nej ukrytú národnú prírodnú rezerváciu Šomoška. Náučný chodník tu končí, cestu naspäť možno absolvovať po tej istej trase ako smerom hore.

tip-vylet-pes-somoska-kamenne-moreFoto: Karolína Dobiašová

Medzi ďalšie zaujímavé miesta, ktoré sa oplatí v tomto kraji navštíviť patrí napríklad trúbiaci kameň v Sucháni, Haličský zámok, Fiľakovský hrad či vodná nádrž Ružiná, kde sa so psom možno aj okúpať.

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

Bruno ti odporúča:

Nie je postroj ako postroj. Ako si vybrať ten správny postroj pre psa?

Poznáš geocaching? Ako ho spojiť s pravidelnými prechádzkami so psom?

Dogtrekking – turistika so psom?

Tip na výlet so psom: Zádielská tiesňava

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum