Odloženie psa. Ako naučiť psa povel „zostaň“?

Naučiť psa povel „zostaň“ je dôležité v každej situácii. Ako na to sa viac pozrieme v našom článku.

Odloženie psa. Ako naučiť psa povel „zostaň“?
Zdroj foto: Viktória Šterbáková
14408
Reklama

Odloženie psa:

POVEL ZOSTAŇ

Povel "ZOSTAŇ" patrí medzi povely základnej poslušnosti. Inak sa mu hovorí aj "odloženie psa". 

V bežnom živote ho môžete využiť napríklad, keď idete do obchodu a psa potrebujete nechať von. Samozrejme, pre bezpečnosť bude lepšie, keď psík bude aj na vodítku. Alebo ak máte deti a chcete ísť do detského parku, kde psy samozrejme nemôžu, necháte psa "za plotom" s týmto povelom.

 

Čo je potrebné na začiatok ? 

Ako vždy - vybrať si JEDEN povel. Je dôležité či to bude povel Zostaň alebo Ostaň (môj pes na povel Zostaň nereaguje, ale na Ostaň už áno laugh).

Pokiaľ kladiete dôraz na písmenko Z, tak pre vás bude lepšie slovo Zostaň.  Ale samozrejme, môžete si vybrať akékoľvek slovo. Pre nás sú to podobné slová s rovnakým významom, no pre psy je veľmi podstatné aby mali iba JEDEN povel pre JEDEN cvik. Pri každom novom povele musíte ostať naladení pozitívne. Psovi sa bude s vami lepšie spolupracovať. 

 

 

Ako má vyzerať povel "ZOSTAŇ!"

Začnite cvičiť na mieste, kde to pes dobre pozná a nič ho nebude rozptyľovať, najlepšie doma. 

 

1. postavte sa oproti psovi (v podstate je jedno v akej je pes pozícii) 

2. ruku s otvorenou dlaňou vystrite pred psa a vyslovte povel "Zostaň!"

3. pomaly od psa cúvajte, ale ruku majte stále vystretú 

4. na začiatku sa vzdiaľte iba pár krokov od psa (psík by nemal zmeniť polohu, keď náhodou zmení, vráťte ho do predchádzajúcej polohy) 

5. pokiaľ ostane tak ako ste chceli, vráťte sa ku psovi a tadááá prichádza ODMENA a veľká POCHVALA :) 

Aby si psík povel osvojil je potrebné ho opakovať, ale nepreháňať! 

 

Pri tomto povele je dôležité to, aby ste psa, aspoň zo začiatku, neprivolávali. Mali by ste sa k nemu vrátiť a potom odmeniť za to, že ostal na mieste.

Tento povel môžete naučiť v každej pozícii, v sede, v ľahu aj v stoji. Ale všetko postupne. 

 

Aby to tie naše psy nemali s nami až také jednoduché, môžete povel "ZOSTAŇ!" vytuningovať na vyššiu úroveň a to tak, že keď pes pochopí, čo "zostaň"  znamená, môžete odchádzať do inej miestnosti. Zo začiatku bude dobré, ak na psa uvidíte. Ak ste to psíka predtým, keď vás videl naučili správne, ostane na mieste aj keď vás neuvidí. Ale môže sa stať, že sa za vami vyberie. To vôbec nevadí. Vrátite sa o krok späť a opakujete. Dôležité je vždy sa k psovi vrátiť aby vedel, že sa naozaj nemusí strachovať, že ste niekde odišli a na neho ste zabudli. laugh 

NIKDY nezabudnite psa pochváliť a odmeniť. 

 

Keď si budete istí, že pes povelu "ZOSTAŇ!" rozumie, môžete tento povel previesť do praxe na lúke, či v parku. Najprv to skúste na vodítku a potom na voľno. 

 

Chyby pri povele "ZOSTAŇ!"

1. Príliš rýchle cúvanie od psa (zo začiatku by sa malo cúvať naozaj veľmi pomaly, aby psík ostal kľudný a nerozrušený).

2. Netrpezlivý majiteľ (nič sa nedá urýchliť ani v ľudskom svete a ani v tom psom, všetko chce svoj čas. Doprajte psovi toľko času na učenie, koľko bude potrebovať). 

3. Zlá nálada (pokiaľ nemáte náladu učiť psa niečo nové, nechajte to na inokedy. To neplatí iba pri tomto cviku, ale aj pri všetkých ostatných). 

4. Trest (psy by sa naozaj trestať nemali. Žiadnym spôsobom. Vytvárajú si k tréningu negatívny postoj a nebudú chcieť s vami ďalej spolupracovať ). 

 

Verím, že sa vám tento povel podarí naučiť a uvidíte, že sa dá v reálnom živote využívať dosť často.

P.S. Povel "zostaň" sa zíde tým, ktorí radi fotia svoje psy. Je naozaj VEĽMI nápomocný. smiley

 

 

Chybu, ktorú som urobila na začiatku učenia povelu "ostaň" nikdy nezabudnem. 

Dokrájala som mäso a zeleninu, hodila som to do hrnca a obed sa varil. Opláchla som si ruky a konečne som mala čas na psa. Tak som sa rozhodla, že Dustyho naučím niečo nové. Vybrala som si povel "ostaň". 

V ľavej ruke som mala pripravené pamlsky, keďže som pravú potrebovala na ukazovanie. laugh Už vtedy sa mi zdalo dosť divné, že mi Dusty nejako zvláštne pozerá na ruku (pravú). Väčšinou pozerá na tú, kde mám pamlsok. Vystrela som ruku pred neho a ani som nestihla povedať povel a už mi olizoval ruku. On tam cítil všetko čo som predtým krájala.

 

No teraz povel ostaň ovláda veľmi dobre. Je to taký leňochod, takže mám podozrenie, že povely, pri ktorých sa nemusí hýbať mu len vyhovujú. laugh 

 

Ponaučenie? Vždy si umývajte ruky poriadne! Psy majú neskutočne dobré nosy. 

 

 

Bruno Ti odporúča aj tieto články:

Ku mne! Ako naučiť psa privolanie?

Výchova a výcvik psa: POVEL SADNI

Ako začať tréning so psom? Pamätaj, pravidlá sú základ

Socializácia psa

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

 

 

 

 

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum