Tip na výlet so psom: Čičmany

Čičmany. Každý ich pozná, no nie každý tam už bol. U nás podobne, tak sme to napravili a neľutujeme. Prečítaj si čo všetko sme videli a inšpiruj sa na ďalší skvelý výlet so psom.

Tip na výlet so psom: Čičmany
Zdroj foto: PesBruno.sk/Karolína Dobiašová
4491
Reklama

Tip na výlet so psom: Čičmany

 

Dlho predlho sme sa sem chystali, no nikdy nevyšiel čas. Jedna z najkrajších expozícií na Slovensku a k tomu ešte dostupná aj s labkáčom po boku. Čo si možno viac priať medzi nami psíčkármi. A hoci nám dnes počasie nie úplne prialo, nevadí, aspoň sme nestretli davy turistov a vychutnali si tak krásu tejto malebnej dedinky.

cicmany-ornamentacia-skanzen-pes-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Čičmany sa nachádzajú v Žilinskom okrese, iba kúsok od známeho lyžiarskeho strediska Fačkov. Čičmany však majú aj vlastné lyžiarske stredisko – Javorinku, to len pre zaujímavosť. Najvyššie položená obec tohto okresu leží v objatí Strážovských vrchov. Čo je záruka krásnych výhľadov už cestou sem. A prečo sme vlastne zamierili do Čičmian?

cicmany-ornamentacia-skanzen-pes-vyletFoto: Karolína Dobiašová

V architektonicky typickej dedinke sa nachádzajú maľované zrubové drevenice. Preto prechádzka po jej uličkách je naozaj kultúrnym zážitkom. Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry nepodľahla ani trom veľkým požiarom, ktoré dedinu zachvátili. Dotácie pomohli občanom sa opäť postaviť na nohy a opraviť svoje chalúpky do takého stavu, aby ich turisti i naďalej chodili obzerať.

 

 

Čo je na Čičmanoch jedinečné, je ich geometrická ornamentácia na pôvodných domoch starousadlíkov. Tá vznikla za určitým účelom, nielen pre jej krásu a jedinečnosť. Geometrická ornamentácia bola maľovaná vápnom alebo hlineným kalom. V tú dobu slúžila ako ochrana pred vlhkosťou a popraskaním a maľovala sa výlučne na obnažené okraje trámov, ktoré počasiu podliehali najčastejšie. Na hlavnej ulici a menších uličkách tak možno obdivovať až 136 zachovaných domčekov v tomto duchu.

 

Parkovať možno pri informačných tabuliach, cez cestu sa nachádza hneď jednoposchodový Radenov dom a susediaci Gregorov dom. V Radenovom dome sa nachádza stála expozícia, do ktorej je žiaľ vstup so psom zakázaný, v Gregorovom dome sa nachádza roztomilý obchodík so suvenírmi. Predávajú tu aj krásne tričká s čičmanským vzorom, neodolali sme a celá ľudská posádka odišla s nákupom. Škoda, že nemali tričká aj pre psov. smiley

cicmany-ornamentacia-skanzen-pes-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Ak by si chcel náhodou nechať psíka chvíľu oddychovať, prehliadka s výkladom stojí 2 eurá a v lete je dostupná od 9tej do 16tej. Keďže my nie sme zrovna múzijné typy, prehliadku sme oželeli a vydali sa na prechádzku pomedzi domčeky. Jedno je isté, oplatí sa prísť hneď ráno. Dedinku sme mali takmer pre seba, väčšina turistov prichádzala až okolo jedenástej, v čase keď my sme už pomaly pomýšľali nad obedom.

 

Jednotlivé ornamenty majú svoje názvy. Bolo vtipné sa ich pokúšať zapamätať, informačnú tabuľu s názvami sme si odfotili a jednotlivé znaky hľadali na dreveniciach. Tri ornamenty som si zapamätala okamžite, hlavne prvý sa mi páčil najviac: Kuracie ritky, Spájané sŕcka a Baranie rošky. Každý ornament má svoj význam: ochrana, tok energie, princíp rodiny, prepojenosť, láska. Toto je jedno z miest, o ktorom sa oplatí niečo dopredu naštudovať. Ak vieš, čo jednotlivé znaky znamenajú, potom chápeš prečo sa nachádzajú tam kde sa nachádzajú a čo vyobrazujú.

cicmany-ornamentacia-skanzen-pes-vyletFoto: Karolína Dobiašová

Do Čičmian by som sa ešte rada vrátila a možno aj na dlhšie ako len krátku zastávku. Atmosféra dedinky je výnimočná, okolie krásne, ako stvorené na dlhé prechádzky so psom. Ľudí sme stretli len milých, aj do obchodíku nás pustili so psom. Ale poviem pravdu, že hoci som tam našu psicu vzala, po chvíľke som s ňou vyšla von a nechala ju čakať pre obchodíkom. Obchodík bol pomerne stiesnený, turistov už okolo obeda tak akurát a ja som akosi cítila, že toto bude lepšia voľba. Pre ňu aj pre ostatných. Užili sme si to tu a keď zrovna nemáš chuť na prechádzku v prírode, určite vybehni aj do tejto dedinky.

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

Bruno ti odporúča:

Tip na výlet so psom: Vlkolínec

Tip na výlet so psom: Orava

Tip na výlet so psom - Levoča

Tip na výlet so psom: Čutkovská dolina

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum