Tip na výlet so psom: Vrch Skalnatá

Vždy keď niekam ideme, chceme si to užiť naplno. Chceme si to užiť my, a aj náš pes. Čo myslíš, ako dopadol náš výlet na vrch s menom Skalnatá?

Tip na výlet so psom: Vrch Skalnatá
Zdroj foto: PesBruno.sk/Karolína Dobiašová
7243
Reklama

Tip na výlet so psom: Vrch Skalnatá

 

Dlho sme sa nevybrali na žiadnu turistiku v našom okolí. A viete čo? Poďme sa rovno trochu schladiť a zaspomínať na minulú jeseň. Vtedy sme navštívili veľmi pekný kopček tu, v blízkych Karpatoch. Na úvod prezradím len málinko, volá sa Skalnatá, má svoje čaro, a napriek tomu tam veľa ľudí nestretneš.

vylet-pes-sklanata-male-kaprpatyZdroj: hiking.sk

Kde to, čo to?

Vrch Skalnatá patrí medzi sedemstovky Malých Karpát. Vo výške 704 m. n. m. ponúka panoramatický výhľad na celé Karpaty a ešte aj o kúsok ďalej. Charakterizuje ju strom, ktorý tu stojí osamote a dodáva miestu príjemných charakter. Zo Skalnatej možno ľahko rozpoznať aj tri najvyššie kopce tohto pohoria – Záruby, Vápennú a Vysokú.

 

 

 

Samotný výstup je odmenený výhľadom, ale aj ďalšími maličkosťami. Napríklad možnosťou založiť si ohnisko či dokonca bivak. Okrem vrcholových špekačiek môže byť príjemný aj západ slnka. Alebo aj jeho východ ak sa tu rozhodneš prespať. Na vrchole sa okrem jedného spomínaného stromu nachádza iba tráva, preto je to absolútne ideálne miesto na pozorovanie nočnej oblohy, romantického západu či dobrodružného východu slnka.

vylet-pes-sklanata-male-kaprpatyFoto: Karolína Dobiašová

Kadiaľ kam?

Možností je viacej. Trasu možno absolvovať z troch miest. Z Kuchyne po zelenej, z Pezinskej baby po červenej a zo Zochovej chaty po žltej značke. Výber je na tebe, každá trasa ponúka inú náročnosť a dĺžku cesty. My sme štartovali na známej Zochovej chate, odkiaľ sme išli po žltej turistickej značke. Nenáročné stúpanie viedlo cez chatovú oblasť a listnatý les až na Čermák. Po Čermákovú lúku to trvalo cca 45 minút. Toto miesto je veľmi obľúbené pre rodiny s deťmi, ale aj všetkých, ktorých láka opekačka s priateľmi. Sú tu ohniská, hojdačka a veľký pľac na loptové, či iné hry.

vylet-pes-sklanata-male-kaprpatyFoto: Karolína Dobiašová

Ak si nepotrebuješ oddýchnuť, alebo nenesieš zo sebou dobroty na oheň, napoj sa na červenú značku a pokračuj ďalej. Aj naďalej vedie trasa lesom a na stúpanie je vcelku príjemná, nič náročné. Zaujímavé to začína byť pod samotným kopcom, na pomerne krátkom úseku sa ocitneš na prudkom stúpaní, ktoré končí až na samotnom vrchole. Takže šetri silami, tu ich budeš naozaj potrebovať. Ale nie je to nič nezvládnuteľné, my sme to zvládli aj s nosičom a dieťaťom na hrudi.

vylet-pes-sklanata-male-kaprpatyFoto: Karolína Dobiašová

Takže celá trasa, dlhá jedným smerom 4,5 km všeho - všudy trvá 1,5 max 2 hodiny. To znamená, že ak si sem prišiel relaxovať, na celý výlet si vyhraď pokojne aj pol dňa. Keď už zvládneš vrcholové stúpanie, bol by hriech opustiť toto miesto v čo najkratšom čase. Kruhový výhľad dostane každého milovníka prírody.

vylet-pes-sklanata-male-kaprpatyFoto: Karolína Dobiašová

to bolo tým, že už bol november, možno tým, že tento kopec nie je až tak frekventovaný v turistických diskusiách. Hoci na Čermáku sme stretli pomerne veľkú skupinku zabávajúcich sa ľudí, hore na Skalnatej sme stretli len dvoch turistov. Strávili sme tu asi hodinku a prichádzajúcich ľudí bolo naozaj málo. Takže, pre mňa ideálny ideál na prechádzku so psom.

vylet-pes-sklanata-male-kaprpatyFoto: Karolína Dobiašová

Ešte malá poznámka na záver. Celú cestu pomerne silno fúkalo, obávali sme sa toho, ako veľmi veterno bude na vrchole. Na počudovanie hore vietor ustál a nepremenil sa ani na vánok. Ale úplne vymizol. Ani v tomto smere sa preto netreba nechať odradiť počiatočným počasím dolu pri chate.

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Tip na výlet so psom: Záruby v malých Karpatoch

Tip na výlet so psom: Vrch Vápenná (Roštún)

Tip na výlet so psom: Grinavské jazerá a ich tri vyhliadky

Tip na výlet so psom: Hrad Dobrá voda

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum