Tip na výlet so psom: Grinavské jazerá a ich tri vyhliadky

Ruku na srdce, kto už počul o troch Grinavských jazerách a o troch vyhliadkach len kúsok nad Pezinkom? Parádne miesto na prechádzku so psom spojené s kúpaním v horúcich dňoch.

Tip na výlet so psom: Grinavské jazerá a ich tri vyhliadky
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
9875
Reklama

Tip na výlet so psom:

Grinavské jazerá a ich tri vyhliadky

 

Niekoľko minút za Bratislavou, na ceste po výpadovke z Rače, cez Svätý jur a parkovaním v mestskej časti Grinava, ťa čaká malý kúsok raja. A tentokrát nielen pre psíčkárov. Ale pre všetkých, ktorí si chcú oddýchnuť od ruchu veľkomesta a pozerať sa aspoň krátku chvíľu na svet z hora. Aj keď nie z takého úplného hora, ako napríklad z vrcholkoch Malých Karpát. Ale to sa už zamotávam. Takže kam sme sa to vlastne vybrali?

tip-vylet-pes-grinava-pezinok-vyhliadka-jazeroFoto: Karolína Dobiašová

O tomto mieste som ani netušila a ani v ten deň, keď sme sa sem vybrali, som netušila, čo tu nájdeme. Prechádzka nie je náročná, celý okruh možno zvládnuť približne za hodinu chôdze. Ak sa ovšem ako my, pomotkáš okolo jazier, dopraješ psovi osviežujúci kúpeľ, užiješ si výhľady na všetky strany a posedíš na lavičkách, pokojne sa ti z hodinovej prechádzky môže stať prechádzka štvorhodinová. Ako tá naša.

 

tip-vylet-pes-grinava-pezinok-vyhliadka-jazeroZdroj: hiking.sk

Prvé jazero, prvá vyhliadka

Na kreatívne dokreslenej mape, ktorú som si požičala od hiking.sk môžeš vidieť kade viedli naše kroky. Neexistujú tu žiadne turisticky značené chodníky a dokonca sme tu stretli tak málo ľudí, že ti ani nemá kto pomôcť pri hľadaní jazier a vyhliadok. Cesta vedie pomedzi pezinský vinič a stúpa naozaj veľmi pozvoľne. Ani nie 500m od parkoviska ťa už víta prvá vyhliadka. S krížom za chrbtom si tak môžeš dopriať prvú prestávku. O ďalších cca 300m sa objavíš na križovatke chodníkov, po ktorom brázdia hlavne cyklisti a miestni obyvatelia. A hneď pri križovatke sa nachádza aj prvé jazero.

tip-vylet-pes-grinava-pezinok-vyhliadka-jazeroFoto: Karolína Dobiašová

Naša Saša neodolala a hneď vyskúšala teplotu vody. To, že sme blízko vody, hoci sme ju ešte nevideli, som už vedela pár desiatok metrov dopredu. Saša totižto vodnú hladinu vycíti na stovky metrov a bezhlavo sa rúti k brehu čakajúc na aport. Okolo jazera sa nachádza niekoľko vstupov k vode, dno má po okrajoch betónový základ, takže pre psy príjemný vstup do vody. Našli sme tu aj ohniská a niekoľko rybárov.

tip-vylet-pes-grinava-pezinok-vyhliadka-jazeroFoto: Karolína Dobiašová

Druhé jazero, druhá vyhliadka

Druhé jazero je zmenšená kópia toho prvého, najväčšieho. Plynulo bez zdržania prechádzame ďalej a dostávame sa k druhej vyhliadke. Na tú sa dostaneš cez pokosenú lúku, vedie cez ňu chodník až ku lavičke s výhľadom. My sme vystihli super počasie, ktoré nám umožnilo vidieť napríklad aj nitriansky Zobor či Žibricu.

 

 

Tretie jazero, tretia vyhliadka

Hneď za druhou vyhliadkou sa nachádzalo posledné a zároveň najmenšie jazero. Prístup k nemu pravdepodobne už neexistuje, okrem hrázdnej časti bolo dookola zarastené lokálnym lesíkom. Preto sme sa tu nijak extra nezdržiavali a vybrali sa smer posledná vyhliadka. Približne 10 minút chôdzou a už sme aj na nej. Hoci sme sa nijak extra nezapotili, naozaj si zaslúžila prívlastok najvyššia. Na otvorenej lúke sa nachádzala lavička, informačná tabuľa s popisom okolia, na ktoré sa pozeráš a samozrejme vrcholová kniha. Tá bola veľmi vtipná a na jej zápiskoch sme sa dlho bavili.

tip-vylet-pes-grinava-pezinok-vyhliadka-jazeroFoto: Karolína Dobiašová

Aby sme sa k autu nevybrali tou istou cestou, zobrali sme to z opačnej strany a uzavreli tak okruh. Cesta dolu tu bola o niečo viac strmšia a viedla popod bratislavskú vodárenskú spoločnosť. Nakoniec sme narazili na betónový podklad, ktorý nás po krátkej chvíli doviedol naspäť do Grinavy.

tip-vylet-pes-grinava-pezinok-vyhliadka-jazeroFoto: Karolína Dobiašová

PS: Okrem viniča nás celý čas sprevádzali černice. Preto ak si chceš cestu ešte viac spríjemniť a trochu ochutiť, naplánuj si výlet na koniec júla. Vtedy to bude príjemne sladká vychádzka.

tip-vylet-pes-grinava-pezinok-vyhliadka-jazeroFoto: Karolína Dobiašová

 

Ak chceš objavovať ďalšie krásne miesta na Slovensku ale aj v zahraničí, kam sa môžeš vybrať na výlet so svojím psíkom, sleduj TIPY NA VÝLET.

 

 

Bruno ti odporúča:

5 miest na kúpanie so psíkom na Slovensku

Tip na výlet so psom: Neusiedler See

Kam na letnú dovolenku so psom?

Plávanie so psom len 7 km od Bratislavy, na štrkoviskách v obci Rovinka

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum