Tip na výlet so psom - Sivá Brada a Spišský Jeruzalem

Cestou na Spiš som si z diaľnice všimla malú kaplnku. Vyzeralo, že pri nej vyviera aj nejaký pramienok. Pozreli sme si mapu a zistili, že sa jedná o Sivú Bradu. Miesto malo sympatické pomenovanie a tak bolo jasné, že sa tu zastavíme s chlpáčmi po ceste na

Tip na výlet so psom - Sivá Brada a Spišský Jeruzalem
Reklama

Tip na výlet so psom- Sivá Brada a Spišský Jeruzalem

spišský jeruzalem, výlet so psomFoto: labkynacestach.sk

 

Cestou na Spiš som si z diaľnice všimla malú kaplnku. Vyzeralo, že pri nej vyviera aj nejaký pramienok. Pozreli sme si mapu a zistili, že sa jedná o Sivú Bradu. Miesto malo sympatické pomenovanie a tak bolo jasné, že sa tu zastavíme po ceste naspäť.

 

Nie príliš príjemný dojem hneď od príchodu navodí rozsiahle parkovisko, na ktoré je zákaz vjazdu…a tak sa autá zhromažďujú na príjazdovej ceste. Pomenovanie Sivá Brada označuje travertínovú kopu starú tisíce rokov. Hornina tu ešte aj dnes pracuje a travertín sa stále rozširuje. Vyviera tu malý gejzír bohatý na CO2. Okrem prameňov vody môžeš vidieť aj praskliny v pôde, cez ktoré oxid uhličitý jemne uniká. Frigovi sa vysvetľovalo dosť ťažko, že v gejzíre sa kúpať naozaj nemôže. laugh

 

 

Foto: labkynacestach.sk

 

Sivá Brada  by pravdepodobne nebola tak fotogenická, keby sa tu nenachádzala aj Kaplnka Sv. Kríža. Tá je súčasťou oblasti Spišského Jeruzalema, modelovej krajinky, ktorá sa má podobať naozajstnému Jeruzalemu. Okrem kaplniek nájdeš v Spišskom Jeruzaleme aj Katedrálu sv. Martina v Spišskej Kapitule či prícestné kríže, ktoré majú symbolizovať hradby Jeruzalema.

Podľa mňa je to skvelé miesto na prechádzku so psíkmi. Turistický chodník vedie od Sivej Brady do Spišskej Kapituly v príjemnom, nenáročnom trávnatom teréne.

 

Vôbec som netušila, že okolie Sivej Brady je tak pekné a má takú atmosféru. Spišský Jeruzalem je z časti ako kalvária , ale je to väčší priestor a objekty sú umiestnené  v rôznej vzdialenosti. Čítala som, že táto krajinka mala pôvodne obsahovať ešte viac sakrálnych pamiatok, ktoré sa nepodarilo dokončiť. 

 

Aj tak je toto miesto jedinečné. Čo myslíš ty?

 

Labky na cestách

 

Aj toto si prečítaj:

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, portál pre psov, fórum o psoch

Páčil sa ti článok? Podpor ho! 

 

Veronika Mandúchová
Veronika Mandúchová
Som Nika (Veronika Mandúchová), psíčkarka celou svojou bytosťou. Zakladateľka stránky labkynacestach.sk, venujúcej sa možnostiam ubytovania s našimi psími miláčikmi hlavne na Slovensku. Dozvieš sa tu užitočné rady,recenzie dogfriendly podnikov a tipy na výlety so psíkom. Štúdium cestovného ruchu a láska ku psom ma priviedla na myšlienku spojiť tieto dve veci. Psíkom a zvieratkám všeobecne sa snažím pomáhať aj prostredníctvom podpory organizácií a charitatívnych zbierok. Okrem týchto oblastí je mojou záľubou aj živobytím tenis, som certifikovaná tenisová trénerka I.stupňa.
Reklama
Blog Fórum