Cena šteniatka s preukazom pôvodu (PP). Je naozaj taká vysoká?

Je cena za šteňa s preukazom pôvodu skutočne „prestrelená“ a chodia chovatelia po predaní každého vrhu na dovolenku na Maledivy? Poďme sa pozrieť téme na zúbok.

Cena šteniatka s preukazom pôvodu (PP). Je naozaj taká vysoká?
Zdroj foto: Ve Shandor
42326
1
Reklama

Je cena šteniatka s preukazom pôvodu (PP) naozaj taká vysoká?

 

Často počúvame vo svojom okolí vety ako „Ja toľko peňazí za psa nedám.“ alebo „Čo by tí chovatelia za psa ešte nechceli?!“ a „Práve predal 9 šteniat, ten má teraz peňazí“. 

Je tomu ale skutočne tak? Je cena za šteňa s preukazom pôvodu skutočne „prestrelená“ a chodia chovatelia po predaní každého vrhu na dovolenku na Maledivy? Poďme sa pozrieť téme na zúbok.

pes s preukazom pôvodu, pes s PP, chov psov, chovateľstvo psovFoto: MVDr. Eva Mrvová

Samozrejme otázkou zostáva čo je lacné a čo je drahé? Pojem ako taký je veľmi relatívny a záleží od každého človeka ako to vníma. V prípade ceny za psíka s PP je ale skôr na mieste otázka, či je cena za šteniatko primeraná, lebo ak sa rozprávame o sumách v stovkách, niekedy aj tisíckach eur, rozhodne sa nedá hovoriť o niečom relatívne lacnom.

 

 

V súčasnej dobe, keď základné krvné vyšetrenie, sono, RTG sa vo väčších mestách pohybuje od 15 € do 30 €, očkovanie od 16 € do 22 € (plus prípadné poplatky za pohotovosť) a cena lepšieho základného krmiva sa pohybuje od 50 € do 100 € za vrece (a to nerátame ak chcete psíka občas aj trošku rozmaznať nejakou tou konzervou mäska alebo pamlskom), môže zdanlivo vysoko nastavená cena za psíka znamenať len obyčajnú ochranu a akúsi poistku, že človek, čo si psíka kupuje bude mať aj prostriedky na to, aby sa oňho dokázal primerane postarať. Každému chovateľovi záleží predsa na tom, aby jeho šteniatka išli do najlepšieho prostredia a dostávali najlepšiu starostlivosť a od chovateľa nikdy nebudete počuť vetu typu „ak si ho vezmete do piatku, dám vám výraznú zľavu“. 

šteniatko corgi, pes s pp, chovateľstvo, pesFoto: MVDr. Eva Mrvová

Ďalším faktorom ceny šteniatka je samozrejme výška nákladov vložených do samotného odchovu. Je dôležité si dať pod drobnohľad všetky informácie – pôvod šteniatka, či pochádza otec zo zahraničného krytia, koľko bolo šteniat vo vrhu, či boli komplikácie pri pôrode, alebo či bol vykonaný cisársky rez. Takisto treba zohľadniť vyšetrenia sučky počas samotnej gravidity, krvné testy, sledovanie hladiny progesterónu, opakované sono vyšetrenia a RTG – všetko sú to nemalé sumy na veterinárnych poplatkoch. U chovateľov je bežné, že cena za šteniatko sa stanovuje dohodou vopred a to už počas gravidity sučky, alebo niekedy dokonca pred plánovaným krytím. To je v čase keď chovateľ ešte nemôže ani tušiť koľko a akých šteniatok sa mu narodí. Bolo by od chovateľa neseriózne keby po očakávaní 9 šteniatok ale narodení povedzme iba 3 strojnásobil cenu za psíka budúcim majiteľom – z toho dôvodu sa do ceny za šteniatko započítava aj prípadná rezerva. 

šteniatka, pes s preukazom pôovodu, Foto: MVDr. Eva Mrvová

A teraz prejdime k samotným číslam:

1. výstavy

Čo sa týka uchovnenia, ide o nemalé sumy. Pozrite sa koľko výstavných titulov a z koľkých krajín majú rodičia psíka z chovnej stanice, o ktorú sa zaujímate. Na každý titul šampióna (je jedno či šampión šteniat, juniorov, veteránov alebo šampiónov) treba vyhrať 3 až 4 výstavy. Štartovné na každú výstavu je v priemere okolo 45 € (a za výhru na výstave sa neudeľuje žiadna finančná ani iná cena); teraz si zrátajte, že psík má spravené len šampionáty na Slovensku (čo si povedzme narovinu má máloktorý) – tj. šampión šteniat, mladých, dospelých, tj. 10x štartovné za predpokladu, že psík bezkonkurenčne vyhral každú jednu výstavu – len tu sa pohybujeme v sume 450 €. K tomu si prirátajme cestovné na výstavy a ubytovanie počas vystavovania (výstavy sa väčšinou konajú počas predĺženého víkendu, pozn. autora). Vystavenie každého šampionátu (tj. niečoho ako diplom alebo certifikát o tom, že váš psík získal dostatočné množstvo výhier na výstave a preto sa stáva takým alebo onakým šampiónom) stojí od 25 €. To máte úplne holé-bosé základné poplatky. A teraz sa pozrite koľko šampionátov má psík vo vašej vyhliadnutej chovnej stanici, a z koľkých krajín? O tom koľko stáli len výstavy už máte akú-takú predstavu. 

 

2. bonitácia - uchovnenie psa

Ďalším poplatkom je bonitácia (uchovnenie) psíka. Uchovnenie slúži na to, aby mohol mať ďalej šteniatka s PP. To znamená, že splnil podmienky stanovené nejakou odbornou autoritou, že je zdravý a v najlepšom stave na to, aby mohol posúvať ďalej svoju genetickú výbavu. Poplatok za bonitáciu sa pohybuje od 30 do 150 €. Okrem toho je takmer nevyhnutné aby mal chovný psík spravené zdravotné a genetické testy a teda nejaké potvrdenie od veterinára pre budúcich kupujúcich, že neprenáša najčastejšie choroby typické pre to-ktoré plemeno. Tieto testy sa pohybujú v stovkách Eur (pre účely tohto článok si stanovme tú nižšiu hranicu a povedzme si, že 400 € sme dali za genetické testy a potvrdenia).

Okrem všetkých už vymenovaných súm, sú tu ešte dve, a možno práve najdôležitejšie. Pred krytím uchovnenej sučky je dôležité nechať si od kynologického klubu toho-ktorého plemena vystaviť tzv. krycí list. Krycí list je niečo ako certifikát, ktorý je platný určitý čas a oprávňuje chovateľa sučku nakryť (teda mať šteniatka). Tento krycí list je istotou toho, že sučka nemá šteniatka príliš často, a že sa dohliada na jej zdravotný stav, aby bola oddýchnutá a v pohode a bola schopná mať ďalšie šteniatka. Takýmto spôsobom kynologické inštitúcie dohliadajú na to, aby psy neboli zneužívaný na neprimeraný odchov za účelom profitu a spôsobom, akým to robia množitelia. Poplatok za vystavenie krycieho listu sa pohybuje v sume okolo 20 €.

 

3. krytie

Po tom ako máte vystavený krycí list, môžete sučku s kľudným svedomím nakryť. Za tým býva väčšinou mnoho práce s výberom, čo najvhodnejšieho partnera (či už najvhodnejšieho po stránke estetickej, úspešnosti na výstavách alebo zdravotnej). A tu sa dostávame k poplatku za krytie. Často sa totiž stáva, že sučku nechá chovateľ nakryť psíkom v zahraničí. Či už kvôli výstavne úspešnejšiemu psovi, alebo preto aby sa nepremiešavali rovnaké genetické línie v rámci regiónu, je lepšie to občas trošku „zamiešať“. Chovatelia si berú v rámci nášho regiónu poplatok za krytie v sume od 1000 € vyššie, a treba rátať s tým, že niekedy sa krytie nemusí podariť na prvý krát a je nevyhnutné kryť sučku opakovane (a často sa platí opakovane plná suma za každé krytie) alebo sa nemusí podariť vôbec (poplatok sa ale aj napriek tomu platí). A áno, je tu aj možnosť, že máte vlastného chovného psa a teda poplatok za krytie neplatíte, ALE v takomto prípade treba rátať s rovnakými poplatkami na výstavy a uchovnenie ako pri sučke, čiže celková suma chovu sa značne navýši. 

chovateľská stanica, chovná stanica, pes s pp, chovateľstvo, pesFoto: MVDr. Eva Mrvová

Takže – máme sučku-medzinárodnú šampiónku (povedzme 4 krajiny po 2 šampionáty) v sume cca. 1400 € (plus náklady na cestovné a ubytovanie počas výstav – odhadom veľmi zľahčená suma povedzme 1200 €). Sučka je uchovnená (30 €) a máme vystavený krycí list (20 €) a sučku sme pre zaručenie šteniatok nechali nakryť výborným chovným psíkom v susednej krajine (3 000 €). Šteniatka sa nám kvôli komplikáciám narodili cisárskym rezom (od 360 € vyššie). Šteniatka nám príde skontrolovať poradca chovu z klubu (20 €) a požiadame o vystavenie PP (od 10 do 40€ za každé šteniatko- podľa toho či psík ostáva na Slovensku alebo odchádza do zahraničia). To sme už na sume za náklady na chov cca 6 300 € a ešte sa nám šteniatka len narodili.

 

 

Narodili sa šteniatka

Keď máte doma konečne malé kôpky šťastia, na ktoré ste sa tak tešili, tak začínate počítať náklady vynaložené na ne. Poďme rátať, že máme vrh, kde sa nám narodilo 9 šteniatok (úžasné a nádherné však? smiley).

Prvé týždne po narodení

Šteniatka sa väčšinou zdržia u chovateľov do 12. týždňov života, počas ktorých sa o ne treba starať a kŕmiť ich. Takisto vyžadujú veľa starostlivosti kvôli hygiene, aby nedostali žiadne infekcie alebo podobné neplechy. To znamená, že potrebujú jednorázové podložky kam šteniatka cikajú (a to ďalšie), ktoré sa spotrebúvajú neuveriteľným spôsobom a v enormných množstvách, ďalej tam máte tzv. drybedy (špeciálne deky pre šteniatka s dutým vláknom), lampu na ohrev šteniatok, mlieko na prikrmovanie a neskôr granule a konzervy na kŕmenie počas troch mesiacov, a v neposlednom rade samotný pôrodný box, čo je drevený výbeh kde sa šteniatka v bezpečí nachádzajú počas prvých týždňov svojho života (ten sa pohybuje v sume od 160 €, podľa toho aký kvalitný a svojpomocný je). Pri týchto výdavkoch sa pohybujeme odhadom niekde v sume okolo 700 €.

 

Očkovanie, čipovanie šteniatok

Z poplatkov, ktoré ale vieme zrátať tu máme povinné očkovanie na infekčné choroby, ktoré sa vykonáva 3x predtým ako psík odíde od chovateľa (každé očkovanie cca 22 € x 3 očkovania x 9 šteniatok = 594 €) a následné očkovanie proti besnote v 3 mesiacoch (cca 16 € x 9 šteniatok = 144 €). Okrem toho každý psík musí byť povinne začipovaný veterinárom (30 € za každý čip x 9 = 270 €). 

 

šteniatka, chov psa s PP, preukaz pôvodu, pesFoto: MVDr. Eva Mrvová

Toto všetko je nevyhnutnosťou kým si „predražené“ šteniatko vezme starostlivo vybraný majiteľ do nového domova. a teraz sa záverom konečne dostávame k otázke „Je šteňa s papiermi skutočne drahé?“.

 

Tak si poďme dať suma-sumárum -  uchovnenie a krytie (minimálne 6 300 €, sumy sa môžu šplhať ale aj oveľa vyššie), zdravotné kontroly počas gravidity (cca 300 €) očkovanie a čipovanie šteniatok (cca 1 000 €), starostlivosť, kŕmenie a hygiena pre šteniatka počas pobytu u chovateľa (700 €) – a sme na sume 8 300 € pri odchove jedného vrhu šteniatok (to nám v prepočte vychádza na cca 920 € na šteniatko. A to je na spodnej hranici výdavkov, ktoré ako sme si povedali sa pri kvalitnejších odchovoch môžu šplhať aj oveľa oveľa vyššie. 

 

A to stále nikto nepočíta náklady na energie (elektrina na ohrev a voda na pranie drybedov, atď.) a náhradu za čas, počas ktorého si chovateľ musí zobrať absenciu z práce aby sa mohol a šteniatka počas prvých týždňov starať. 

 

Aby sme si odpovedali na našu otázku – cena za šteniatko s PP je absolútne primeraná jeho zdraviu a starostlivosti, ktorej sa mu od narodenia dostáva. Okrem toho je tu garancia toho, že šteniatok z riadneho odchovu s PP nikdy neskončí v útulku, lebo každá chovná stanica si šteniatko z vlastného odchovu radšej vezme naspäť k sebe, ak by nastala situácia, že sa oň nový majiteľ z akéhokoľvek dôvodu nemôže ďalej starať. 

pes s preukazom pôvodu, chovateľstvo, pes s ppFoto: MVDr. Eva Mrvová

 

Takže záverom len poviem, že áno, psík s PP je drahá položka, ale cena nieje ani zďaleka prehnaná alebo nadhodnotená a ak nemáte na psíka s PP vždy je tu možnosť darovať šancu na druhý a lepší život nejakému rozkošnému najdúchovi z útulku, ktorý vám vašu lásku opätuje minimálne tak isto ako šteniatok s PP. A ak nekupujete psíkov od množiteľov, prispievate aj vy k tomu, aby sa útulky nezaplňovali ešte viac, lebo predsa len, ak si niekto kúpi psíka s PP v sume 1000 € a viac, aká je pravdepodobnosť, že ho po 3 mesiacoch prestane psík baviť a skončí v útulku? 

 

Teddy PuppyCh SK, JCh SK Archimedes Tailorscardi

 

Prečítaj si viac článkov z témy VÝBER PSA:

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Nový štvornohý člen v rodine. Čo na to tvoj pes?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Ako funguje adopcia psa z útulku?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

Lucia Hroncová
Lucia Hroncová
Som obrovská milovníčka psov no najviac na svete toho svojho. S mojím neposedným corgim sa okrem výstav venujeme aj obedience tréningu a trpíme šialenou vášňou pre pasenie oviec a iné neposednosti. Viac o nás nájdeš na instagrame @teddy_tailorscardi a na Facebooku - PuppyCh SK Archimedes Tailorscardi
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
tiež milujem psov a je mi jedno odkial ten pes je. Je to ako s ludmi. Ps amilujem, je to moje/naše dieta, ma domov, pelech, hračky, zdravu stravu, len keby tolko neštekal
Blog Fórum