Ako funguje adopcia psa z útulku?

V nasledujúcom článku by som ti rada predstavila, ako prebieha adopcia útulkáča. Chceš vedieť, čo ťa čaká a neminie pri adopcii psíka z útulku?

Ako funguje adopcia psa z útulku?
Zdroj foto: Pexels/Kat Jayne
16509
Reklama

Ako funguje adopcia psa z útulku?

 

 

Predtým, ako sa vrhneš na tento článok, mrkni jedným okom na článok o správnom výbere tu . Je skvelé, že sa zaujímaš o psíka z útulku. No nezabúdaj, donesením si chlpáča domov preberáš zodpovednosť za jeho správanie, za jeho zdravotný stav, za celý jeho život.  

Verím, že si si prečítal článok Ako si vybrať toho správneho psa, a preto len v krátkosti pre zopakovanie: podstatná je povaha a temperament, výzor je druhoradý.

Máš predstavu o budúcom psíkovi? Vieš, čo chceš? Vieš, čo potrebuješ od štvornohého priateľa? Výborne. Môžeme ísť ďalej.

V nasledujúcich bodoch ti predstavím, ako funguje adopcia. Ak si pevne rozhodnutý a pripravený na príchod nového člena, prvý krok je na tebe.

 

1. Oslov útulok

Či už prostredníctvom webovej stránky, sociálnej siete, alebo jednoduchým zavolaním. V dnešnej dobe je jednoduché dopátrať sa ku kontaktným údajom, a preto neváhaj a oslov vybraný útulok. Osloviť môžeš útulok v prípade, že máš vyhliadnutého psíka, ale aj v prípade, že nemáš žiadneho konkrétneho útulkáča vybratého. Samozrejme, môžeš útulok rovno navštíviť, avšak vždy je lepšie dopredu sa ohlásiť a dohodnúť si čas, kedy sa ti budú môcť pracovníci naplno venovať.

- Mám vybratého psíka

Učaroval ti psík prostredníctvom fotky na internete? Popýtaj sa v útulku na daného psíka. V prvom rade potrebuješ zistiť, či nie je pre niekoho rezervovaný, či nie je niekomu sľúbený. V druhom rade potrebuješ zistiť, či sa k tebe skutočne hodí. J Pýtaj sa na jeho povahu, na jeho aktivitu, na jeho správanie k ľuďom (k deťom), na jeho správanie k druhým psom... Pýtaj sa na všetko, čo potrebuješ vedieť a čo ťa zaujíma.

Pes pripravený na adopciu by mal mať vyriešené všetky potrebné záležitosti. Mal by mať platné očkovanie, mal by byť odčervený a odblšený. Pýtaj sa na celkový zdravotný stav. Väčšina útulkov pred adopciou má psov už aj vykastrovaných.

- Nemám vybratého psíka

Neváhaj osloviť útulok aj v tomto prípade! Kontaktuj útulok a uveď svoje predstavy o psovi, svoje možnosti a požiadaj ho o pomoc pri hľadaní chlpáča pre teba.

 

 

 

2. Navštív útulok

Ak je v tvojich možnostiach navštíviť útulok, určite nevynechaj tento bod.

Pri osobnom kontakte môžeš inštinktívne vycítiť, či to medzi tebou a psom bude klapať alebo nie. Určite daj na svoj pocit pri rozhodovaní o adopcii.

Návšteva útulku skrýva niekoľko výhod. Máš možnosť vidieť podmienky, v akých sú zvieratá držané. Môžeš pozorovať ich správanie medzi sebou, môžeš sledovať, ako sa pes správa k pracovníkom útulku, k cudzím ľuďom. Vždy je lepšie psíka spoznať osobne pred samotnou adopciou. Navyše môžeš chlpáča zobrať aj von na prechádzku a aj tam ho sledovať, ako bude na teba reagovať.

 

 

3. Preverenie záujemcu o adopciu

Pri prejavenom záujme o adopciu psíka očakávaj, že si ťa daný útulok bude chcieť preveriť. Nemáš sa čoho báť, pracovníci sa ťa budú pýtať otázky, aby ťa mohli spoznať a zistiť, či psík pôjde do vhodných podmienok.

 

Aké otázky môžeš očakávať?

Choval si už niekedy psíka? Bude pes bývať v byte, v dome, vo voliére...? Celá rodina súhlasí s príchodom nového člena? Máš v rodine iných psíkov, chováte aj iné zvieratá? Máš dobre zabezpečený (oplotený) dvor? Dokážeš mať psa správne zabezpečeného počas tvojej neprítomnosti? Túžiš po psíkovi, ktorý ti postráži dvor, alebo hľadáš spoločníka?

Ďalšie otázky sa môžu týkať konkrétneho vybraného psíka.

Pre obrovské množstvo havkáčov v útulku často nie je možné každému jednému psovi dostatočne venovať čas. To znamená, že psík, ktorý je vhodnejší do bytu, nemusí mať dokonalé hygienické návyky. Alebo Dunčo, ktorý sa dostal do útulku ako dospelý pes a predtým žil na reťazi, nemôže ovládať chôdzu na vôdzke a nemusí poznať cestu autom či nemusí vedieť , ako sa zoznamovať s druhými psami. Záujemcovia musia preto preukázať, že so psom budú trpezlivo a láskavo pracovať.

Pracovníci útulku sa dennodenne starajú o útulkáčov . Spoznávajú ich a vytvárajú sa medzi nimi priateľstvá. Je preto prirodzené, že útulok kladie záujemcom za povinnosť splniť podmienky adopcie. Nejde mu o nič iné, len o získanie toho najlepšieho domova pre psa. Rešpektuj preto jeho názor, či si vhodný adept stať sa majiteľom alebo či by sa k tebe hodil skôr iný psík.

Samozrejme, že je dovolené slušne diskutovať o podmienkach, ktoré si kladie útulok. Ak nespĺňaš podmienky, ak s nimi nesúhlasíš, jediné, čo ti môžem poradiť je – nájdi si iný útulok. Na nový domov čaká neskutočné množstvo psov...

Ľudia, ktorí sa už roky venujú záchrane psov z ulice a následne hľadaniu nového domova, majú už vypestovanú akúsi schopnosť určenia, či je daný človek vhodný pre psíka alebo nie.

Sú to, žiaľ, negatívne skúsenosti, ktoré donútia útulok byť opatrným a klásť také podmienky, aby sa psy nevracali z nových domov naspäť na ulicu či do útulku.

 

 

 

4. Podpísanie adopčnej zmluvy

Posledným krokom v článku je podpísanie adopčnej zmluvy. V zmluve sa nachádzajú všetky základné podmienky, ktoré musíš splniť. Je to napríklad povinnosť každoročne očkovať psíka, pravidelne ho odčervovať, neuväzovať ho na reťaz, pri adopcii nekastrovaných psov je povinnosť vykonať kastráciu vo vhodnom veku a podobne.

Zmluvu si pred podpísaním poriadne preštuduj a v prípade nejasností sa pýtaj. Nie je cieľom útulku ťa oklamať či zneužiť. Zmluva je vytvorená v prvom rade na ochranu samotných psov.

Súčasťou adopčnej zmluvy môže byť aj adopčný poplatok. Poplatok slúži na uhradenie základných úkonov (očkovanie, odčervenie, kastrácia...), avšak ani zďaleka nepokrýva všetky úkony. Jeho výška môže byť v každom útulku iná a takisto môže závisieť aj od potrieb jednotlivých psov.

 

Verím, že ti článok pomohol, a preto: Nekupuj! Adoptuj! 

 

Bruno ti odporúča:

Prečo si vybrať z útulku dospelého psa?

14 otázok, ktoré ti pomôžu vybrať správneho chovateľa tvojho budúceho psa a nie ziskuchtivého amatéra!

„Útulkáč“ = pes z útulku

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Mladý či starý, naučí sa to každý pes! Robenie potreby nepatrí do postele

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum