Landseer

Landseer - krásny psí medvedík vás určite zaujme. Je to síce obor, ale s úžasnou povahou. Veď sa sami presvedčte.

Landseer
6932
1
Reklama

Landseer

Krajina pôvodu/patronát: Nemecko/ Švajčiarsko

Náročnosť na pohyb: mierne vysoká

Využitie psa: pracovný a záchranársky pes/ spoločník

Umiestnenie psa: exteriér

Vzťah k deťom: veľmi dobrý

Vzťah k zvieratám: po správnej socializácii veľmi dobrý

Výška: PES - 72-80cm
            SUČKA- 67-72 cm

Váha: PES- 65-80 kg ( ale štandard presnú váhu neuvádza )
          SUČKA- 50-70 kg

Farebné varianty: čierno - biela

Povahové vlastnosti: láskyplný, inteligentný, priateľský, ochotný, odvážny

Osrstenie: dlhosrstý, na hlave musí byť srsť krátka


Údaje FCI:

Štandard č.:
226

Skupina 2. Pinče, bradáče, molosoidné a švajčiarske horské a salašnícke psy

Sekcia 2. molosoidné plemená

 


 

Landseer je starobylé hoci formálne mladé plemeno. Získalo svoje meno podľa maliara Edwina Landseera, ktorý tieto psy rád maľoval.

landseerFoto: en.wikipedia.org

Za krajinu pôvodu sa považuje Anglicko. Po roku 1620 boli tieto psy dovezené anglickými rybármi na ostrovy Labrador a Newfoundland, kde sa krížili s miestnymi psami. Výsledkom boli mohutné, bohato osrstené psy. Vznikali jednofarebné ale aj fľakaté varianty. Využívali sa ako ťažné psy, ktoré pomáhali mäsiarom, neskôr sa spolu s čiernymi a hnedými newfoundlandskými psami používali na priťahovanie rybárskych lodí z vody. Po roku 1780 sa začali znova prinášať do Anglicka.


Časom začali byť viac obľúbené čierne a hnedé Newfoundlandské psy a čierno-biela varianta začala pomaly zanikať. No vďaka pár nadšencom sa chov Landseerov podarilo udržať aj behom 2. svetovej vojny. Za zachovanie tohoto plemena môžeme byť vďační najmä E. Bughardtovi, ktorý sa vo veľkej miere podieľal na  obnovení a vybudovaní kontinentálneho typu tohoto plemena.


V roku 1955 podali nemecký a švajčiarský kynologický zväz spoločný návrh, aby FCI (medzinárodná kynologická organizácia) uznala Landseerov ako samostatné plemeno, a aby sa jedince mohli zúčasňovať na výstavách a získavať tituly. Uznané bolo v roku 1959 ako samostatné plemeno. V Kanade a USA bol aj dlho po uznaní považovaný za typ newfoundlandského psa.
 

 

 



Tento obor je láskyplný a milujúci pes, ktorý veľmi dobre vychádza s deťmi aj s cudzími ľuďmi. Preto nie je najlepším strážnym psom. Rád privíta všetkých okolo seba. Nešteká často, iba ak to považuje za nevyhnutné.
Charakterizuje ho láska k vode. Je to vyrovnaný, samostatný a sebavedomý pes, no zároveň veľmi oddaný svojmu majiteľovi. Veľmi ľahko sa dá s ním pracovať, je poddajný a veľmi inteligentný. Neprejavuje sa agresívne, ale v najhoršom si vie svoju rodinu ochrániť. Landseer sa využíva aj ako canisterapeutický pes. Vďaka svojej milej a jemnej povahe sa v tejto branži osvedčil na výbornú. Darí sa mu aj pri sprevádzaní slepých a postihnutých ľudí.


Veľmi dobre sa mu darí aj v záchranárskych kruhoch, hlavne vodné práce. Pre toto plemeno sú typické plávacie blany medzi prstami na nohách.


Vyhovuje im celoročný pobyt von, keďže viac obľubujú nižšie teploty. O srsť sa treba pravidelne starať, aby sa nezačali tvoriť zlepeniny a aby biela farba na jeho srsti nezožltla. Minimálne 1-2x do týždňa ho treba vyčesávať.

 

 

Prečítaj si viac článkov z témy VÝBER PSA:

Cena šteniatka s preukazom pôvodu (PP). Je naozaj taká vysoká?

Pes z inzerátu. Naozaj ho chceš?

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Plemená psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov.

Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, vytvárať témy a diskutovať v našom fóre a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

portál o psoch, fórum o psoch

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Majola
pred 3 rokmi
presne toho má naša suseda a stale nadava, že pes je stale hladny, že toho vela zožerie. Viem, že mu kupuje velke mechy granul a velke balenia konzerv. Zase ju ten pes miluje a chodia sa k nemu hrat aj moje deti
Blog Fórum