1. [ROZHOVOR] Vakcinácia psov

Vakcinovať alebo nevakcinovať svojho psa? To je otázka! Na tému vakcinácií sme sa porozprávali s MVDr. Janou Slovákovou, prečítaj si zaujímavý rozhovor TU

1. [ROZHOVOR] Vakcinácia psov
6104
Reklama

Vakcinácia psov

1. časť rozhovoru s veterinárnou lekárkou

 

Tento rozhovor vznikol na základe toho, že som si všimla jednu vec. Ľudia začali byť skeptickí voči vakcinovaniu svojich domácich miláčikov. Už ani nevieme čo je vlastne dobré a čo nie. Je potrebné očkovať alebo nie? Prečo?

To su otázky, ktoré si kladiem aj ja. A preto sme urobili rozhovor s mladou veterinárkou, ktorá nám zodpovedala najčastejšie kladené otázky.



1. Povedzte nám niečo o sebe.

 Volám sa Jana Slováková. V roku 2015 som promovala na Veterinárnej a farmaceutickej univerzite v Brne v odbore veterinárne lekárstvo a momentálne pracujem ako veterinárna lekárka v Trnave so zameraním na internú medicínu malých zvierat (predovšetkým psov a mačiek). Voľný čas si rada vyplním pečením, turistikou či pozretím dobrého filmu. Mám psa Elzu, suchozemskú korytnačku Stelu a koňa Nasťu. S mojou sestrou a našimi psami sme prednedávnom založili (nielen) veterinárny instablog 8_labiek, kde uverejňujem veterinárne rady pod značkou Elza radí.

 

2. Vakcinovať či nevakcinovať?

Jednoznačne vakcínovať! Podľa mňa sú totiž v histórii ľudstva a medicíny dva zásadné objavy, ktoré posunuli život ľudí na našej Zemi výrazne ďalej. Prvým objavom sú antibiotiká a tým druhým vakcíny. Vďaka nim sme schopní predchádzať a liečiť ochorenia, ktoré predtým zabíjali veľké množstvo ľudí. Väčšie než akákoľvek vojna. Na druhej strane nemôžeme zabúdať, že otázka vakcinácie zvierat nie je len otázkou zdravia jednotlivca, ale celej populácie nielen psov ale i ľudí.

 

3. Prečo je pre šteniatka prvá (základná) vakcinácia dôležitá a ako by mala vyzerať taká šteňacia očkovacia schéma?

Prvá vakcinácia (tzv. primovakcinácia) má u nevakcinovaných psov za úlohu navodenie pamäte imunitného systému, ktorý je schopný ochorenie rozpoznať a bojovať proti nemu rýchlo a efektívne. Táto pamäť však nie je doživotná a preto sú nutné ďalšie revakcinácie v pravidelných intervaloch (polročných až trojročných, v závislosti od typu vakcíny). Je to niečo podobné ako predĺženie záruky. Ak dodržiavate správne intervaly, je minimálna šanca, že Váš psík ochorie (v medicíne totiž nie je nič 100%). Pochopiteľne sa s primovakcináciou začína u šteniat, ktoré sú síce do istého veku chránené materskými protilátkami, získanými z kolostra, no po odoznení tejto „ochrany“ sú jednou z najnáchylnejších skupín na rozvoj ochorení. Vakcinačná schéma sa odlišuje v závislosti od rôznych faktorov - veku šteniatka, v ktorom opúšťa matku; vakcinačného statusu matky či nákazovej situácie v danom regióne.

U nás spravidla delíme šteniatka na 2 kategórie:

1. šteniatka, ktorých matky neboli riadne očkované; šteniatka bez matky (túlavé alebo po úhyne matky); šteniatka, ktoré opúšťajú matku pred dovŕšením 8.- 9. týždňa veku

- primovakcinácia infekčných ochorení v 6.- 7. týždni veku s následnými 2 revakcináciami v intervale 3-4 týždňov

 

2. šteniatka riadne očkovaných mám; šteniatka, ktoré opúšťajú matku po dovŕšení 8.- 9. týždňa veku

- primovakcinácia infekčných ochorení v 8.-9. týždni veku s následnou revakcináciou v intervale 3-4 týždňov

 

Osobitnú kategóriu tvorí očkovanie proti besnote, ktoré je možné prvýkrát vykonať medzi 3.- 6. mesiacom veku šteniatka bez nutnosti revakcinácie.

Vakcinačné protokoly sú pravidelne aktualizované svetovými veterinárnymi asociáciami na základe najnovších poznatkov o patofyziológii ochorení, výsledkov nových výskumov v oblasti imunológie či dostupnosti nových a kvalitnejších vakcín. Preto sa môže stať, že táto schéma nebude už o pár rokov aktuálna.

 

4. Ktoré vakcinácie sú povinné a ktoré nie? Prečo?

Na Slovensku máme zo zákona povinnú len vakcináciu proti besnote. Ide o nebezpečnú nákazu, ktorá patrí medzi tzv. zoonózy, čiže ochorenia, ktoré sú potenciálne prenosné zo zvierat na ľudí. Z tohto dôvodu sa v jednotlivých krajinách Európy pristúpilo k programom eradikácie (pozn. ničenie choroboplodných organizmov) tohto ochorenia, ktoré zahŕňajú okrem plošnej orálnej vakcinácie líšok vo voľnej prírode aj povinnú vakcináciu zvierat vnímavých na toto ochorenie (psy, mačky, fretky a kožušinové zvieratá). Ostatné vakcinácie sú nepovinné, ale časť z nich je pre charakter ochorení a vzhľadom na nákazovú situáciu na Slovensku a v okolí odporúčaná, a preto je väčšina psov na Slovensku očkovaná aj proti tzv. infekčným ochoreniam. Tieto zahŕňajú psinku, parvovirózu, parainfluenzu, infekčnú hepatitídu a leptospirózu. Práve leptospiróza má tiež zoonotický potenciál (existuje riziko prenosu na človeka) a preto by sa naozaj nemalo zabúdať na jej očkovanie. Poslednou kategóriou sú nepovinné vakcinácie, ktoré sú odporúčané len istej kategórii zvierat. Patrí sem očkovanie proti borelióze, tetanu a herpesviróze.


Boreliózu odporúčame očkovať u poľovných psov a jedincov žijúcich či sa často vyskytujúcich v oblasti jej výskytu.
Tetanus je nutné očkovať u jedincov, ktoré toto ochorenie prekonali a odporúča sa očkovať u psíkov, ktoré sa často pohybujú v blízkosti koní, nakoľko ich trus môže obsahovať vysoké množstvo baktérií Clostridium tetani.
Očkovanie proti herpesviróze sa vykonáva len u chovných sučiek pred pripúšťaním a počas gravidity.

 

 

5. Existujú vakcíny, ktoré nie je nutné očkovať každý rok?

V zásade je odporúčané všetky vakcinácie (infekčné ochorenia aj besnotu) zopakovať po roku od primovakcinácie v prvom roku života. Následné revakcinačné intervaly závisia od odporúčania výrobcu a súvisia s dĺžkou pamäte imunitného systému, ktorú je schopná daná vakcína navodiť. Existujú vakcíny, ktorých výrobca odporúča každoročnú revakcináciu všetkých ochorení, ale v poslednej dobe sa na náš trh dostávajú aj vakcíny, kde výrobca umožňuje revakcináciu niektorých ochorení v trojročnom intervale. Tieto dlhšie intervaly sa týkajú psinky, parvovirózy a infekčnej hepatitídy. V prípade parainfluenzy a leptospirózy je nutná každoročná revakcinácia, lebo momentálne nie sme schopní vyrobiť vakcínu proti týmto ochoreniam, ktorá by spoľahlivo u väčšiny psov navodila viacročnú imunitu. Osobitou skupinou je vakcinácia proti besnote. Na základe zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti je vlastník alebo držiteľ zvieraťa vnímavého druhu mäsožravca (pes, mačka, fretka, kožušinové zvieratá) povinný na vlastné náklady zabezpečiť pri zvieratách starších ako 3 mesiace jeho vakcináciu a revakcináciu proti besnote podľa vakcinačnej schémy výrobcu použitej registrovanej vakcíny (1x ročne, 1x za 2 roky resp. 1x za 3 roky). Pre dostupnosť viacročných vakcín sa treba informovať u svojho veterinára. V prípade psíkov, ktoré často cestujú do zahraničia je odporúčaná každoročná revakcinácia besnoty. Niektoré krajiny totiž napriek existencii “viacročných” vakcín zo zákona vyžadujú preočkovanie besnoty 1x ročne a to z dôvodu nákazovej situácie v danom regióne.

 

6. Je potrebné striedať značky/typy vakcín?

Je to dokonca nežiaduce. Najmä v prípade vakcín proti ochoreniam, ktorých pôvodcovia sa vyskytujú v rôznych formách, tzv. sérovaroch. Každá takáto vakcína obsahuje len určité sérovary a nie vždy sa jednotlivé značky medzi sebou zhodujú. V prípade vakcín pre psy sa toto týka vakcín proti leptospiróze a borelióze. Druhý dôvod, prečo sa neodporúča striedať vakcíny je fakt, že niektoré značky navzájom nemusia dobre reagovať a zvyšujeme tak riziko nežiaducich reakcií. Naopak, ak sa u psa na nejakú značku objavila nežiaduca reakcia, je nevyhnutné zmeniť typ vakcíny.

 

V druhej časti rozhovoru sa dozvieš odpovede na tieto otázky:

 Ako sa prejavujú vedľajšie účinky vakcinácií a na čo si v takom prípade dať pozor?

Ako sa prejavujú a čo spôsobujú ochorenia, proti ktorým očkujeme?

A čo seniori? Do akého veku sa odporúča psy očkovať?

Majitelia veľmi malých psov sa sťažujú, že im veterinári nechcú zaočkovať šteniatka. Prečo je to tak? Závisí to od váhy psa?

Ktoré vakcíny sú povinné, keď chceme so psom vycestovať do zahraničia?

 

 

Bruno ti oporúča:

Hot spot u psa - pyotraumatická dermatitída

Starostlivosť o psie labky

Návod ako okúpať psa nielen pre začiatočníkov. Akým chybám sa vyvarovať?

Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, navyše získaš aktuálne novinky z nášho EKO e-shopu Brunov obchodík. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, portal o psoch, forum o psoch

 

Viktória Šterbáková
Viktória Šterbáková
Ahojte! Volám sa Viktória mám 24 rokov a som veľký milovník psov a vlastne všetkých zvierat. Mám čokoládového labradora, volá sa Dusty sweet Believeme. Obaja sme zo Slovenska, ale momentálne žijeme na farme v Anglicku. S Dustym sa radi učíme nové veci. On učí mňa a ja jeho. Hlavne základný výcvik a veľmi rada by som sa s Vami podelila o svoje skúsenosti, ktoré som nabrala pri výcviku a o príhody , ktoré sme zažili.
Reklama
Blog Fórum