Čo je to hot spot u psa a ako ho liečiť?

Pre psa je nie len bolestivý, ale aj stresujúci. Rovnako aj pre teba. Prevencia a liečba hot spotu – pyotraumatickej dermatitídy by mala patriť medzi tvoje priority, pokiaľ ide o starostlivosť o tvojho psa. Tu sa dozvieš o hot spote viac.

Čo je to hot spot u psa a ako ho liečiť?
26806
Reklama

Hot spot u psa - pyotraumatická dermatitída

 

Čo je to hot spot?

Hot spot, či odborne pyotraumatická dermatitída je v podstate imunitne sprostredkovaná reakcia pokožky. Hot spoty sú sprevádzané začervenanými, mokvavými, podráždenými kožnými léziami, ktoré sa môžu objaviť kdekoľvek na tele.

Väčšinou majú tvar kruhu a ich veľkosť býva zvyčajne od 5 do 15 cm. Zápal kože môže spočiatku vyzerať iba ako začervenané miesto na koži, no ako to psíka svrbí, škrabe sa, a kožu si poškodí. Premnožené baktérie v mieste hot spotu spôsobia reakciu imunitného systému a vtedy sa na koži začne tvoriť hnisavý žlto-zelený sekrét.

Hot spot častejšie postihuje psíkov počas leta, ale nie je zriedkavý ani v iných ročných obdobiach.

hot spot u psa, hot spot, kožné ochorenia psov, liečba hot spotuFoto: Viktória Šterbáková

 

Čo spôsobuje hot spot na psom tele?

Hot spot môže byť spôsobený alergickou reakciou, poškriabaním, pohryznutím blchy či iných parazitov, zlou starostlivosťou či vrodenou predispozíciou.

Aj stres a nuda (sebadrštruktívne správanie) môžu do veľkej miery ovplyvniť vznik hot spotu. Najčastejšie bývajú postihnuté veľké a dlhosrsté plemená psov.

 

Je veľmi dôležité, aby si pozorne sledoval svojho psa a zistil, čo sa v poslednej dobe dialo, že to mohlo spôsobiť práve hot spot. Zodpovedz si na tieto otázky:

  • Bol na miestach, kde ho mohol uštipnúť hmyz?
  • Má zaparenú srsť v oblasti hot spotu, tak že koža pod ňou nemôže dýchať?
  • Je alergický na peľ, trávu či plesne?
  • Olizuje či obhrýza si často nohy a labky?
  • Skontroluj či má blchy. Napadnutie psieho kožuchu blchami môže tiež spôsobiť hot spot.

Alebo možno existuje aj emocionálna príčina vzniku hot spotu:

  • Má tvoj pes dostatok pohybu a psychickej aktivity alebo sa nudí?
  • Je nerád doma sám, alebo nastala nejaká situácia, ktorá mu mohla spôsobiť stres?

 

Zaoberaj sa príčinami vzniku hot spotu, lebo je viac než pravdepodobné že sa objaví opäť.

 

Liečba hotspotu a prevencia

Konvenčné lieky, či lokálne spreje takmer vždy fungujú tak, že POTLÁČAJÚ príznaky no neriešia problém komplexne.

Pri zahájení liečby treba postihnuté miesto vydezinfikovať a pri dlhosrstých psíkoch chlpy okolo hot spotu vystrihať. Terapia môže trvať niekoľko týždňov.

Pri liečbe hot spotu sa nám osvedčili prírodné prostriedky, s ktorými liečba trvala o čosi kratšie. Pre úspešnú kúru sme naniesli na postihnuté miesto Arava čierne terapeutické bahno z Mŕtveho mora, ktoré okrem 26 unikátnych minerálov obsahuje aj 26 aktívnych bylinných zložiek, ktoré začnú rýchlo robiť svoju prácu na psej koži. Terapiu bahnom je potrebné dodržiavať nasledovne:

Tenkú vrstvu naniesť na postihnuté miesto 2x denne prvých 5 dní, a následne 3x nasledujúci týždeň.

 

Čierne bahno ARAVA je exkluzívnou zmesou 26 minerálov z Mŕtveho mora ako je síra, železo, horčík či vápnik. Okrem toho pozitívne účinky 26 aktívnych bylinných antibakteriálnych, protiplesňových super bylín ako je Reiši, Harmanček, Aloe vera, Morská riasa – Kelpa-Chaluha, Fenikel, Ganátové jablko a mnoho ďalších.

Reishi (alebo Ganoderma lucidum) je silná prírodná zložka, ktorá má bezkonkurenčné protizápalové, antialergické, antimikrobiálne a antioxidačné účinky.

Morská riasa Chaluha (alebo Fucus Vesiculosus) je účinný prírodný posilňovač imunitného systému, ktorý podporuje rýchlejšie zotavenie kože a bojuje proti svrbeniu.

Granátové jablko je prírodná super potravina. Účinne posilňuje epidermu (vonkajšiu vrstvu kože), zvyšuje prietok krvi a zabraňuje oxidácii. Granátové jablko je ideálne na ošetrenie jaziev a ochranu citlivej pokožky. 

 

 

Prevencia hot spotu

Kožné problémy nie sú práve príjemnou súčasťou psieho života. Preto, ak aj tvoj psík trpí častými kožnými problémami, určite začni tento problém riešiť. Tak ako iste vieš, sme zástancami alternatívnych metód, a ani v tomto prípade sa nám chémia veľmi neosvedčila a vyriešila len problém a nie príčinu. Pri liečbe hotspotov a aj ako prevencia ti poslúži bylinný šampón Aromaterapy, ktorý zanecháva srsť lesklú, hydratovanú a hodvábne jemnú, pokožku hĺbkovo ošetrenú a zdravú (vďaka esenciálnym olejom, ktoré ako jediná prírodná zložka dokážu prejsť do spodných vrstiev epidermy). Narozdiel od chemických šampónov, pokožku a srsť nevysušuje a je vhodný na časté používanie pri terapii.

Okrem liečby hot spotov, šampón Aromaterapy pomáha pri:

  • bakteriálnych infekciách
  • kvasinkových infekciách
  • zápaloch pokožky
  • utlmuje prejavy alergických reakcii na pokožke
  • účinne napomáha pri svrbení (svrbenie z rôznych príčin)
  • napomáha pri mechanických poruchách (rany, škrabance).

 

 

Exkluzívne zloženie tohto prémiového šampónu je priam nabité vysokou koncentráciou tých najlepších prírodných zložiek ako sú:

Reishi s jej výrazným protizápalovým, antialergickým a antioxidačným účinkom,

Riasa – je prírodný posilňovač imunitného systému, podporuje rýchlu regeneráciu pokožky a bojuje proti svrbeniu,

Granátové jablko – je prírodné superjedlo, účinne posilňuje epidermu (vonkajšiu vrstvu pokožky) prekrvuje pokožku a zabraňuje oxidácii, je ideálne na ošetrenie jaziev a ochranu citlivej pokožky.

V kombinácii s minerálmi z Mŕtveho mora bude rozmaznávať tvojho miláčika nezameniteľnou a dlhotrvajúcou orientálnou vôňou.

Šampón obsahuje vysokú koncentráciu AŽ 31 aktívnych olejov a prírodných zložiek: Argan, Rakytník, Borák, Ovos, Granátové jablko, Pupalka, Nechtík, Jojoba, Benzoin, Ľan, Rumanček, Rozmarín, Myší chvost, Fenikel, Šalvia, Čajovník, Pamajorán, Levanduľa, Riasa, Reishi, Šitake, Slez - Malva, Maitake-Trsnovica, Dioskorea, Lopúch, Aloe Vera, Sladké drievko, Lastúra ustrice, Sophora, Žihľava a minerály z mŕtveho mora.

 

 

Hot spot nepatrí medzi príjemné záležitosti v živote tvojho psa, avšak ak vieš ako svojmu psovi pomôcť je všetko jednoduchšie. Ak máš s hotspotom skúsenosti, napíš nám do komentárov, ako si to riešil ty.

 

 

Bruno ti oporúča:

Starostlivosť o psie labky

Návod ako okúpať psa nielen pre začiatočníkov. Akým chybám sa vyvarovať?

Antiparazitný obojok pre psa. Chráni alebo zabíja?

Rektálna dúha – čo ti napovie sfarbenie hovienka tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi, navyše získaš aktuálne novinky z nášho EKO e-shopu Brunov obchodík. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

pes bruno, portal o psoch, forum o psoch

 

 

Reklama
Blog Fórum