Antiparazitný obojok pre psa. Chráni alebo zabíja?

V dnešnej dobe je na trhu nespočetné množstvo prípravkov, ktoré ochránia tvojho psa počas kliešťovej sezóny. Ale naozaj chránia? Alebo sú to tichí zabijaci...

Antiparazitný obojok pre psa. Chráni alebo zabíja?
Zdroj foto: Pexels/Artem Bali
9643
1
Reklama

Antiparazitný obojok pre psa.

Chráni alebo zabíja?

 

Ľudia skúšajú každý možný spôsob, ako ochrániť svojich domácich miláčikov. Pre mnohých z nás je pohodlie a bezpečie našich psov nadovšetko. Rovnako, ako by išlo o naše vlastné deti. Žiť v domácnosti so psom však nie je ľahká úloha. Existujú isté zvláštne požiadavky, ktoré si v prípade psov vyžadujú aj osobitnú pozornosť. Najčastejším problémom, s ktorým sa majitelia psov potýkajú, je prítomnosť bĺch a kliešťov.

 

Nadmerné škriabanie v oblastiach chvosta, brucha, uší či medzi prstami neznačí nič dobré. Hoci sa blchy pohybujú po celom tele psa, práve toto sú najčastejšie miesta, kde sa usídľujú ako prvé. Skôr ako samotnú blchu, spozoruješ v kožuchu odpad, ktorý do neho produkuje. Tmavé zrnité čiastočky sú kombináciou vysušenej krvi a výkalov bĺch.

 

Sezóna kliešťov sa pohybuje od skorej jari až do jesene. Na tele najčastejšie vyhľadávajú miesta, ktoré sú málo osrstené, ako je hlava, krk, uši či nohy. Avšak nie je to pravidlom a kliešťa môžeš objaviť kdekoľvek na tele.

 

V dnešnej dobe už existujú na trhu rôzne riešenia, ako účinne bojovať s blchami a kliešťami. Jedným z nich sú repelentné obojky od rôznych značiek. Všetky tieto značky ponúkajú najrôznejšie vlastnosti týchto prípravkov, od ich životnosti, vône, farby či vzhľadu, no jedno majú spoločné: TOXICKÉ CHEMIKÁLIE.

 

Zatiaľ čo niektoré z týchto výrobkov sú bezpečné, iné na srsti našich miláčikov (ale aj v našej domácnosti) zanechávajú škodlivé chemické zvyšky. Tieto chemikálie sú nebezpečné rovnako pre zvieratá ako pre ľudí a môžu vážne poškodiť mozog, nervový systém a spôsobiť rakovinu. Jedným z vedľajších účinkov je aj vypadávanie srsti a podráždenie v oblasti krku psa. Skupina zlúčenín, ktoré spadajú pod pesticídy, sú najčastejším problémom nachádzajúcim sa v antiparazitných obojkoch.

 

 

Niet nad postupné uvoľňovanie

Inovatívnou technológiou na dlhodobé uvoľňovanie aktívnych zložiek v kontrolovaných dávkach sa môže pochváliť aj firma Bayer s produktom Seresto. Tento výrobok je schválený ako dlhodobé a efektívne riešenie problému s blchami a kliešťami. Obsahuje dve látky Flumethrin a Imidacloprid, ktoré sú zároveň označené ako akútne insekticídy, pyretroidy.

 

Imidacloprid 10% je systémový insekticíd, nikotínový analóg, ktorý pôsobí na nervový systém. Pes môže pod jeho vplyvom trpieť prejavmi ako sú podráždenosť, namáhavé dýchanie, vyčerpanie, zášklby a delírium. Hodnoty, v ktorých boli tieto dve látky namerané, poukazujú na vysoký nadlimit. Hodnoty sú dokonca vyššie ako je LD50*. To hovorí o tom, že tieto obojky sú pre psy a ich okolie veľmi nebezpečné. Uvoľňovanie týchto látok je postupné a sústredené na blchy a kliešte, no pokožka psa ich ľahko absorbuje, čo spôsobuje závažné ochorenia a u slabších jedincov to môže viesť až k úmrtiu.

 

Ďalšie chemikálie používané mnohými výrobcami v obojkoch pre psy a mačky sú Tetrachlorvinphos (TCVP) a Propoxur.

 

TCVP je toxický pre nervový systém. Malé deti sú naň obzvlášť náchylné, pretože ich mozgy sa stále vyvíjajú a ich schopnosť metabolizovať tieto látky je oproti dospelým ľuďom narušená. Okrem toho je TCVP označovaný Agentúrou ochrany životného prostredia ako „pravdepodobný ľudský karcinogén“.
Propoxur je chemická látka z triedy insekticídov, ktorá úzko súvisí s organofosfátmi. Okrem neurologickej toxicity je taktiež karcinogénny. Vo veľkých dávkach dokážu tieto látky zabiť mačku, psa a v extrémnych prípadoch aj človeka. V menších dávkach sa častejšie prejavujú príznaky ako otrava, nevoľnosť, vracanie, hnačka, dýchavičnosť, potenie či slzenie z očí.

 

Nedávne výskumy naznačujú, že expozícia tomuto druhu pesticídov môže u detí poškodiť neurologický vývoj, to vedie k oneskoreniu rozvoja motoriky a poruchy pozornosti (hyperaktivita).

 

Tieto pesticídy sú známe ako škodlivé už veľmi dlho. No napriek tomu sa naďalej používajú v mnohých prípravkoch. Výrobcovia sa môžu brániť, že toxické látky sú prítomné v malých množstvách, a teda sú neškodné. Ale treba si pamätať, že používanie v malých množstvách, znamená len toľko, že účinky sa nedostavia okamžite. Ale v dlhodobom horizonte určite ubližujú. Stačí ak si spomenieme na pesticíd DDT, ktorý sa používal v rokoch 80. a 90. minulého storočia.

Problém s blchami a kliešťami je naozaj veľký a treba prijať riešenia. Ale mali by sme sa zastaviť a popremýšľať nad tým, či existujú iba toxické riešenia, ktoré nám môžu ublížiť, alebo existuje na trhu aj niečo, čo je ekologické, šetrné a netoxické. Značka Arava prišla na trh so zaujímavým produktom. Funguje na inom princípe, nebol vyrobený preto, aby zabíjal, ale preto aby odpudzoval. A tým sa líši od vyššie spomínaných obojkov. Spoločnosť Arava Pet Spa Ltd. vytvorila produkt, ktorý odpudzuje blchy, kliešte a ďalších takmer 500 rôznych druhov hmyzu. Správna kombinácia niekoľkých esenciálnych olejov je tou správnou voľbou pre ľudí, ktorí majú naozaj radi svojich psích miláčikov.

 


 

*LD50 je dávka škodlivej látky, ktorá v 50% testovaných vzorkách na jedincoch, spôsobuje smrť.

 

Zdroj: mensjournal.com catandogs.net 

 

 

Bruno ti odporúča:

Obojok a pipeta proti kliešťom. Účinná prírodná ochrana našich psov

Môj pes má kliešťa. Časť prvá: Bojuj za pomoci prírody

Boj proti kliešťom. Časť tretia: Recept na výrobu prírodného repelentu pre psa

Pátranie po kliešťoch na tele psa: Ktorých 5 miest nevynechať?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Napíš nám do komentára tvoje skúsenosti s chemickými antiparazitikami:

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Henrietka
pred 3 rokmi
mame ho a okrem toho mu dávam aj antiparazitne granule od Brit. Toho roku sme kliešta nemali
Blog Fórum