Pátranie po kliešťoch na tele psa: Ktorých 5 miest nevynechať?

Rukami rýchlo prejdeš po hlave, chrbte a bruchu psa a bez toho aby si našiel kliešťa, si so svojou prácou hotový. Avšak naozaj si skontroloval všetky miesta, kde by sa kliešte mohli zdržiavať?

Pátranie po kliešťoch na tele psa: Ktorých 5 miest nevynechať?
7477
1
Reklama

Pátranie po kliešťoch na tele psa: Ktorých 5 miest nevynechať?

 

V skutočnosti nájdenie kliešťov na tele psa nie je vôbec jednoduché. Tieto malinké krvilačné šelmy sa vedia veľmi dobre ukryť, obzvlášť keď je ich hostiteľ pokrytý hustou a dlhou srsťou. Vtedy sa v takomto dokonalom úkryte vedia priživovať na cudzej krvi aj niekoľko dní. Dokonca aj takéto malé parazity preferujú psy s obojkami, postrojmi, či ochrannými vestami.

 

Ako kliešť nájde svoju obeť?

Certifikovaná doktorka interného lekárstva, Ann Hohenhaus hovorí: „Pomocou tepelných senzorov kliešte nájdu svoju korisť, ich útočiskom sú preto najteplejšie miesta na tele psa.“

Hlava, krk a uši sú najčastejšími miestami, kde sa kliešte môžu u psa vyskytovať. Avšak pozri sa znovu a dôslednejšie. Určite si mohol nejakého kliešťa vynechať, pretože si neprezrel všetky oblasti na jeho tele.

 

Toto je 5 miest na tele psa, na ktorých by si kliešťa možno nikdy nehľadal:

 

Oblasť triesla

Toto možno nie je zrovna oblasť, kde by ťa napadlo hľadať kliešťa. Pravda je však taká, že kliešte vyhľadávajú tmavé a vlhké miesta na tele. Preto pri kontrole psa nevynechaj ani análnu oblasť a tiež chvost psa. Aj tam totižto môžu parazitovať.

 

Medzi prstami

Kliešte nemajú nič proti labkám tvojho psa. Aj keď to u neho vyžaduje väčšie úsilie na prisatie, priestor medzi prstami je vcelku obľúbený u kliešťov.

 

 

 

Vo vnútri a okolo uší

Čo sa týka uší, dôležité je skontrolovať nie len ucho z vonkajšej strany, ale celý zvukovod psa. Kliešte tu môžu svojím pôsobením spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Dlhodobý pobyt v uchu spojený s exkrementami kliešťa môže vyústiť do nepríjemného zápalu uší.

 

Pod vestou či obojkom

Ak tvoj pes nosí obojok 24 hodín denne, niekedy sa môže stať, že si kliešťa pod ním vôbec nevšimneš. Preto je dobré, ak pri kontrole svojho psa, dáš na čas dolu aj obojok. Kliešte sa môžu nachádzať ako pod obojkom, tak aj pod postrojom, či akýmkoľvek ochranným odevom. Preto všetky tieto záležitosti musia ísť z času na čas zo psa dolu.

 

Očné viečko

Je to kožný výrastok alebo kliešť, čo pribudlo tvojmu psovi na očnom viečku? Niekedy je to naozaj ťažké určiť. Kožný výrastok sa môže vyvinúť kedykoľvek počas života psa a ten sa naozaj netrhá! Preto predtým ako sa pokúsiš tohto „kliešťa“ vytiahnuť, uisti sa či to kliešť naozaj je.

 

 

 

Zdroj: http://www.petmd.com

 

Bruno ti odporúča:

Môj pes má kliešťa. Časť prvá: Bojuj za pomoci prírody

Ako na kliešte u psa? Časť druhá: Bylinky ti pomôžu

Boj proti kliešťom. Časť tretia: Recept na výrobu prírodného repelentu pre psa

Je kliešť u psa vážne taký nebezpečný?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Mareri
pred 3 rokmi
no všade. V lete sme mu davali brit granule, ktore su proti parazitom a žiadneho kliešta nemal, tak som rada, asi to naozaj funguje
Blog Fórum