Boj proti kliešťom. Časť tretia: Recept na výrobu prírodného repelentu pre psa

Ak chceš ochrániť svojho psa pred kliešťami či blchami a bridia sa ti komerčné výrobky, vyskúšaj náš recept na výrobu prírodného repelentu.

Boj proti kliešťom. Časť tretia: Recept na výrobu prírodného repelentu pre psa
Zdroj foto: Pixabay
13423
Reklama

Boj proti kliešťom. Časť tretia: Recept na výrobu prírodného repelentu pre psa

 

Každý rok to isté. Kliešťová sezóna začína a ty sa chytáš za hlavu aký prípravok kúpiť, aby bol tvoj pes v bezpečí. Nevieš si vybrať spomedzi mnohých komerčných produktov, rozmýšľaš, ktorý bude účinný, ale zároveň šetrný k tvojmu psovi. A čo tak vyskúšať prírodnú verziu z týchto troch ingrediencií?

 

Ešte dodáme, že hoci na prvý pohľad ide možno o neznáme prísady, ich výskyt v obchodoch so zdravým životným štýlom je pomerne bežný.

 

Prvá prísada - Kremelina -

Kremelina (tiež nájdeš pod názvom Peruánska kremelina, Diatomická zemina alebo Diatomaceous earth) je prášok vytvorený zo skamenených kostier starovekých rozsievok. Je to čistý a bezpečný produkt bez ďalších pridaných látok. Práve peruánska kremelina je najčistejšia zo všetkých typov pochádzajúcich z celého sveta. Odstraňuje všetky baktérie, vírusy a ťažké kovy z organizmu a to iba vďaka svojej štruktúre. Je bohatá na oxid kremičitý, ktorý je najdôležitejšou zložkou buniek. Hoci sa môže zdať, že kremelina je mäkký prášok, v skutočnosti ju tvoria tvrdé valčeky plné dierok. Milióny týchto valčekov precestujú tráviacim traktom a zoškrabujú steny čriev.

 

Kremelina je tvorená približne 3% horčíka, 33% kremíka, 19% vápnika, 5% sodíka, 2% železa a mnohými ďalšími stopovými minerálmi ako je titán, bór, mangán, meď a zirkón. Pri práci s ňou je dôležité vyhnúť sa jej nepretržitému vdychovaniu a tiež ju nenanášať na sliznice.

 

Kremelina v repelente spĺňa nasledovnú funkciu: jej prach je tvorený mikroskopickými ostrými hranami. Tie prerezávajú ochranné kryty hmyzu a vysušujú ho.

 

 

Druhá prísada - Zederach indický -

Zederach indický (Neem, Nimba, Azadirachta indica), jeho názov je odvodený od perzského slova, ktoré v preklade znamená „vznešený strom“. V indickej medicíne má neem nezastupiteľné miesto.

 

Jeho domovom sú štáty ako India, Srí Lanka, Malajzia, Pakistan či Bangladéš. Neem je rýchlo rastúci strom, zvyčajne dosahujúci výšku približne 20 metrov. Výťažky z tejto rastliny majú silný stimulačný efekt na imunitný systém. Vo forme oleja sa vyznačuje účinkami proti baktériám, vírusom alebo plesniam. Zároveň tlmí bolesti a účinný je aj pri reume. Okrem iného, zlepšuje ekzém, lupienku a bráni vzniku bradavíc. Využiť ho možno vo forme oleja alebo prášku.

 

Tretia prísada - Miší chvost -

Stolistník, Mačací chvost, Husí jazýček, Yarrow, Achillea millefolium – veľa známych aj menej známych názvov, jedna a tá istá zázračná rastlinka. Ide o trvalú bylinku s plazivým podzemkom, ktorá dorastá do výšky asi 80 až 100 cm. Možné ju nájsť rastúcu divoko na celej severnej pologuli. Má odpudivé účinky.

 

Všetky tri ingrediencie v rovnakom pomere dôkladne zmiešaj. Pri aplikácií na psa mu prípravok vmasíruj do srsti, tak aby sa jednotlivé zložky dostali až na kožu. Nezabudni aj na krk.

 

Pri stredne veľkom psovi bude postačovať jedna čajová lyžička tohto prípravku. Nanášanie aplikuj raz za mesiac.

 

A ak chceš prípravok použiť na odstránenie bĺch aj z domácnosti, oper peliešky, koberce a pod. a potri ich pripravenou zmesou z týchto troch ingrediencií. Prípravok rovnako účinkuje aj na muchy a komáre.

Zdroj: http://www.dogsnaturallymagazine.com

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Môj pes má kliešťa. Časť prvá: Bojuj za pomoci prírody

Ako na kliešte u psa? Časť druhá: Bylinky ti pomôžu

Je kliešť u psa vážne taký nebezpečný?

Pes a záhradné bylinky

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum