Plniaca hračka pre psa. Priemyselný výmysel alebo príjemná zmena pre tvojho psa?

Zabiť nudu, potešiť psa alebo vychutnať si jedlo. Ako a čím? No predsa jednou a tou istou hračkou – plniacou hračkou. Vyskúšaj, nadšený budeš ty, aj tvoj pes.

Plniaca hračka pre psa. Priemyselný výmysel alebo príjemná zmena pre tvojho psa?
Reklama

Plniace hračky pre psa

Priemyselný výmysel alebo príjemná zmena pre tvojho psa?

 

Snáď niet psa, ktorý by sa netešil z hračky. Nemusí z každej, ktorú my ľudia pokladáme za tú pravú, možno len z jednej, úplne najpraobyčanejšej, ktorá sa v našich očiach ani za hračku vlastne nepokladá. Ale vždy sa nájde niečo, čo psa zaujme a venuje tomu pozornosť. Hračka, ktorá psa zaujme, navyše stimuluje jeho myseľ a udržiava ho aktívnym. Chceš počuť od nás malú radu? Vymeň staré za nové a neskôr nové za staré. Radosť v očiach psa bude neopísateľná. A to nie je všetko, len vrelo čítaj ďalej.

 

Hračky určené na preťahovanie, pískacie hračky, loptičky či lietajúce taniere sú fajn. No ak ich má pes dlhšie voľne dostupné, môžu sa mu časom zunovať. Ale poznáme hračku, ktorá sa psovi nezunuje a môže ju mať prístupnú každučičký jeden deň. Sú to hračky, ktoré možno plniť maškrtami, granulami, pastami či dokonca vareným alebo surovým mäsom. Kombinácia potravy a hračky je pre psa tou najlepšou motiváciou a zároveň aj zábavou a odmenou.


Plniace hračky sú ideálne pre psy, ktoré jedia príliš rýchlo

Žere tvoj pes tak rýchlo, až sa podchvíľou dusí vlastnou večerou? Existuje viacero opatrení ako tomu predísť. Špeciálne protihltacie misky, rozkladanie jedla na väčšiu plochu, rozdelenie jedla na viac kŕmnych dávok, alebo tiež a teraz pozor! využitie hračky, ktorú možno naplniť jedlom.

 

Takáto hračka vyžaduje od psa sústredenie sa a istú „časovú os“ na to, aby sa k jedlu dostal. Skrátka, nebude to zadarmo. Väčšina plniacich hračiek je prispôsobených na suché krmivo, ale existujú aj také, do ktorých možno dať konzervu, pastu či čerstvé potraviny. Ale to som už vlastne spomínala. Malý bonus na teplé letné dni je, že hračku možno naplniť niečim chutným a vložiť to na hodinku do mrazničky. To bude to pravé osvieženie!

 

PS: Snaž sa, aby pod plniacou hračkou bol ľahko umývateľný povrch. Inak budeš pekne hromžiť...

Plniace hračky zaháňajú nudu

Trávi tvoj pes príliš veľa hodín osamote doma? Udržuj jeho myseľ stimulovanú a papuľku plnú dobrôt. Že ako na to? Opäť môžeš využiť hračku, ktorá postupne uvoľňuje jedlo. Rovnako možno využiť aj interaktívne hračky, kde sú maškrty ukryté za rôznymi dvierkami, páčkami, okienkami a pod. Tieto hračky vyžadujú od psa spoluprácu s tým kúskom materiálu, ktorý pred nimi leží, a to chce istú dávku námahy. Ak nechceš hračku plniť priemyselnými granulami, skús ich nahradiť napríklad sušenými kúskami mäsa alebo vnútornosťami.

 

Neváhaj ak treba pomôcť

Zatiaľ čo väčšina psov začne potravinové hračky používať celkom inštinktívne, nájdu sa aj takí, ktorí to nemusia hneď na prvýkrát pochopiť. Je to v poriadku, tvoja pomocná ruka môže byť pre začiatok súčasťou hry. O to viac zábavy, môj pániček sa hrá so mnou! Ukáž psovi, ako funguje lopta, z ktorej vypadávajú granulky, alebo pridrž interaktívnu hračku pri prvom kontakte, nech tvoj pes nestratí záujem. Niektoré hračky majú rôzne stupne náročnosti, začni tou najľahšou a obtiažnosť postupne zvyšuj. Ak máš doma viac ako jedného štvornožca, hraj sa s nimi po jednom a nie so všetkými súčasne. Tak im zabezpečíš dostatok času na ich novú činnosť.


4 dôležité fakty na záver:

  1. Trvanlivosť: vyber hračku, ktorá bude zubom a žuvaniu odolávať čo najdlhšie. Pravidelne kontroluj, či pes hračku nepoškodil, neodtrhol z nej jej súčasť, alebo nie sú na hračke žiadne ostré hrany vzniknuté práve žuvaním.

  2. Bezpečný materiál: vyber hračku, ktorá je z netoxickým materiálov, napríklad z kaučuku. Jednoduchá a účinná je skúška pomocou tvojho nosa – žiadna hračka by nemala mať žiadny výrazný pach. Ak hračka páchne po chemikáliách, vráť ju späť do obchodu.

  3. Jednoduchá údržba: oceníš hračky, ktoré sa budú dať ľahko demontovať a dôkladne očistiť, hlavne ak používaš mrazená náplne alebo surovú stravu. Neskonzumovanú potravinu po ukončení hry vyhoď do koša.

  4. Na veľkosti záleží: vyber takú hračku, ktorá zodpovedá veľkosti tvojho miláčika. Malá hračka pre veľkého psa môže znamenať riziko prehltnutia alebo vdýchnutia. Obzvlášť nebezpečné sú malé loptičky. Všeobecne povedané, pre malého psa malé hračky, pre veľkého psa veľké hračky.


A ak zrovna nechceš kupovať nové hračky, existujú aj iné spôsoby ako ozvláštniť psovi jeho dennú rutinu. Napríklad skús psovi rozdeliť jeho večeru do viacerých misiek, alebo mu granulky poskrývaj na rôzne miesta v domácnosti či na dvore. V lete mu môžeš tak isto pripraviť napríklad mrazenú dobrotu, alebo mu jedlo vlož do misiek v pekáči na mafiny. A potom ho už nechaj pracovať a sleduj ako sa tvoj chlpatý miláčik teší z novej činnosti.
 

Zdroj: healthypets.mercola.com, titulná foto: PesBruno.sk

 

Bruno ti odporúča:

Šťastný pes. Ako na to?

Pes sám doma – navykanie na samotu

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum